Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sansevieria fischeri aneb chvála přesazování

6. 7. 2015

Sansevieria fischeri (Baker) Marais aneb chvála přesazování

s.-fischeri-1s.jpg

 

Fotografie 1- Sansevieria fischeri

............................................................

Tak nám uhodily prázdniny a s nimi pravá letní vedra. V této vražedné kombinaci to v důsledku znamená, že dramaticky poklesla čtenost Zel(e)ných listů. To nás ale vůbec netrápí, píšeme a bloggujeme hlavně pro svou radost a sem-tam nějaký ten komentář. Popadla mě dnes aktuálně přesazovací mánie, tentokrát nasměrovaná na naši sbírku (přesněji řečeno džungli) sansevierií - už jsem se na to nemohl koukat... Cílem bylo zachránit, co se dá, a taky vytěžit z toho chumlu vzájemně prorostlých sansek nějaké ty odnože pro případný prodej na „espéeskové“ akci ve Skochovicích, která se nezadržitelně blíží (pozvánka je na webu SPS). Při této pracovní až bohulibé konstelaci jsem odhalil a snad i vyřešil problém několika květináčů s různými jmenovkami ale překvapivě hodně podobným obsahem.

Začalo to květináčky se jmenovkou Sansevieria singularis, pocházející od kamaráda Pepíka Soukupa ze Želče u Tábora. Menší listové růžice, půvabně proužkované a pod zemí skrývající kořenové hlízy zajímavých rozměrů, jedním slovem lahůdky. Obděláno, přesazeno a ojmenovkováno. Pak přišly na řadu květináčky od Coka Grootscholtena se jmenovkami Sansevieria fischeri. Ty byly téměř (zcela) totožné, i když kaudexíky pod zemí se mi jevily ještě robustnější. Tím to ovšem neskončilo, následovaly květináčky rostlin s označením Sansevieria rhodesiana, taktéž od Coka a taktéž velmi podobné, pouze s malými rozdíly ve kresbě na listech. Při kontrole na internetu se vyrojily první pochybnosti – S. rhodesiana měla zcela jiný vzhled a fotky S. fischeri a S. singularis ukazovaly totožné kytky. Následovalo ověřování platnosti jmen a jejich souvislostí.

Strýček Google tentokrát pomohl rozklíčovat celou situaci takto: nejstarší pojmenování rostlin singularis-fischeri zní Boophane (Boophone) fischeri Baker 1898. Potom se dlouho tyto rostliny zařazovalyjako Sansevieria singularis N.E.Br. 1911, aby poslední, nyní platné zařazení proběhlo jako Sansevieria fischeri (Baker) Marais 1986. Toť v krátkosti vše. I když vlastně ne – co jsou to ty „rhodesiky“? Další pátrání naznačilo logickou možnost – mohlo by jít o formu S. fischeri označovanou jako „Black“, čili tmavou a víceméně jednobarevnou. Teď už by to mohlo být všechno k této skupině vzájemně podobných sansek v naší sbírce, aspoň jako velmi pravděpodobná spekulace.

Je to možná článek „o ničem“, ale směrem k případnému prodeji těchto květináčků mi připadá poctivé o nich vědět něco víc, než jen „takhle jsem to dostal a s tím to prodávám“. Navíc tento taxon je opravdu extrémně pohledný svými miniaturními rozměry, pomalý růstem a zejména poctivým kaudexem větších rozměrů, který by stálo za to i „přiznat“ a povysadit jej nad úroveň substrátu. Volám proto: ať žijí sanseviery – ať žijí sukulentáři – ať žijí Skochovice! Naplánujte si a přijeďte v co nejhojnější počtu, bude to generálka na příští rok, kdy v tomto prostředí chce SPS oslavit 30 let své existence! J.

Fotografie 2:

1. Sansevieria fischeri (pův. jako S. singularis)

2. Sansevieria aff. fischeri "Black" 

s.-fischeri-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Moje babička

(Otík, 6. 7. 2015 21:31)

Moje babička byla Fišerová, tak bych tuhle rostlinku rád získal, vyklouzla-li při přesazování odnož.
Do těch Skochovic asi zamířím, má to tam být náramné - jeden Východočech se mi důvěrně svěřil, že tam pro jistotu pojede o dva dny dříve, aby získal výhodné místo v předních řadách. Čas si bude krátit na pobřeží Vltavy rybolovem. Vypadá ale taky na šití bot.
K těm komentářům - jeden známý z Brazílie povídal, že už to tu není co bývalo. Dříve jste prý na ně reagovali...

A co strýček? Re: Moje babička

(Jirka, 6. 7. 2015 21:39)

A nejmenoval se strýček Švarz (nebo Schwarz)? Odnože jsou jak z té základní formy, tak z té černé.....
A nával ve Skochovicích prý opravdu bude.....takže kdo dřív přijede......tomu nic neuteče!