Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sansevieria aethiopica

15. 6. 2008

Sansevieria aethiopica Thunberg (1794)

Obrazek

 



Fotografie 1:

1. Listová růžice (Rosette of leaves)

2. Mladé květenství (Young inflorescence)

3. Detail květů (Detail of flowers)

................................................................

Když vykvete nějaký „tchýnin jazyk“, je to skutečně nevšední podívaná. Správně bych měla dodat ještě pocítěná, protože tato událost zaměstná nejen zrakový, ale i čichový orgán plnou měrou. Tak omamně, jako voní květ sanseviery, voní u nás snad jen keř jasmínu (aspoň co se mi teď nejrychleji vybaví). Když se zadíváme na tvar květu (dlouhá květní trubka) a víme-li, že se jednotlivé květy v květenství otvírají se soumrakem a ráno z nich vždy zbydou jen povadlé zbytky, dává to spolu s omamnou vůní jasný výsledek – rostlina láká přirozené opylovače, kterými mohou být jen noční motýli s dlouhým sosákem. Pozorovala jsem několikrát v akci denního lišaje, když se nechal zlákat květy severoamerické rostliny Gaura lindheimeri. Jako kolibřík dokáže zastavit let na jednom místě zrychleným máváním křídly a dlouhý sosák zasunuje do hlubokých květů. Takhle podobně to asi probíhá i na přirozených stanovištích S.aethiopica v jižní Africe, jen denního lišaje nahradí noční můra.

Tak tedy Sansevieria aethiopica. V přírodě ji lze najít nejen v několika provinciích Jihoafrické republiky, ale i v okolních zemích: Botswaně, Namibii a Zimbabwe. Rostlina, známá také pod synonymy S.glauca, S.caespitosa či S.scabrifolia, zde roste na otevřených travnatých místech s dobře propustným substrátem. V podzemí ukrývá ztloustlé oddenky, z nichž vyrůstá růžice čárkovitých až čárkovitě- kopinatých listů. Těch je ve srovnání s ostatními druhy zhruba střední počet – do 30. Jsou opět středně dlouhé – od 13 do 40cm a jejich šířka je od 1 do 2cm. Vrchní strana listů je propadlá, báze i středová část listu je přímá. Šídlovitá špička, velká do 2,5mm, je zelená, později přechází v bílou. Jinak jsou listy zabarvené tmavě zeleně s namodralým nádechem, bledšími zelenými příčnými pruhy a červenými či bělavými okraji. Spodní strana listů je mírně zdrsnělá. Podzemními stolony se také rostlina rozšiřuje, na konci každého nového stolonu vyroste nová růžice.

Asi zhruba před měsícem se uvnitř nové růžice listů naší rostliny (sanseviery kvetou z nejnovějších růžic, podobně jako třeba stapelie kvetou z nejmladších stonků) objevil náznak květenství. To se den ode dne zvětšovalo a naznačovalo, že bude docela velkolepé. Před několika dny se konečně večer poprvé otevřelo a to hned v celé spodní třetině květního klasu. Jak už jsem psala, květy jsou docela rozměrné a jak už to u sansevier bývá, cípy doširoka otevřených květů se rolují ven z květu a odhalují vnitřní orgány. Škoda, že počítače také nemají nějakou součást na reprodukování vůní, protože werbářový list S.aethiopica je bez ukázky omamné vůně svého květenství trestuhodně neúplný.

Odnož této tvrdě pěstované rostliny jsme dostali od jednoho cestovatele, který si ji přivezl v dávných dobách, kdy se to ještě bylo možné. Máme ji druhým rokem a jak vidíte, odměnila se nám takovouto parádou. Určitě jsme dobře udělali, že jsme ji zasadili do propustného substrátu v květináči z měkké umělé hmoty, protože stolony sansevier si rády tyto nádoby tvarují podle své potřeby. Zrovna S.aethiopica si květináč vytvarovala do pěkné elipsy (z horního pohledu). Za tu dobu, co ji máme, jí přibyl snad jen 1- 2 listy, zimy snáší nasucho a v sezóně dostává přiměřeně vody (cca 1 týdně). Říká si o přesazení do širší nádoby, na to si však musí počkat až po odkvětu.

Ještě vám dlužím širší zařazení sansevier obecně. Dříve spolu s rody Cordyline a Dracaena patřily do čeledi Dracaenaceae, dnes je odborníci přeřadili do čeledi Ruscaceae. Já vím, je to jen jakési zařazení, s kterým ať si lámou hlavu vědci. Nám stačí vědět, že tchýnin jazyk není jen Sansevieria trifasciata, tedy rostlina dříve běžná na oknech našich rodičů a prarodičů, ale také další spousta dalších zajímavých botanických druhů z Afriky, Madagaskaru a zemí přední Asie. Nám už se podařilo dát dohromady takové malé stádečko a tak můžeme vyhlížet dalšího adepta, který podobně jako S.aethiopica nečekaně překvapí svým květenstvím. R.

Summary:

Description and experience with growing of Sansevieria aethiopica from family Ruscaceae.

Fotografie 2:

1. Nové květenství (New inflorescence)

2. Květenství (Inflorescence)

3. Kvetoucí rostlina (Flowering plant)

Obrazek







 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

inspirace

(Eva Egertova, 1. 6. 2013 18:32)

Z detstvi mam vzpominku na tu nemoznou kytku, ktera lezla z kvetinace a vecne se kacela. Nemela jsem ji rada. Nedavno o nich psal moc hezky na svem webu pan Kopecky, tak kdyz jsem uvidela dnes ve Slupi na vystave jiny druh, vzala jsem si ji, jako vycvik snaseni nesnesitelneho. A ted ctu , ze nadherne voni!!!
No to je uplne neco jineho, protoze vonave kytky jsou dvakrat krasne. To jste mně v tom uplne nemoznem pocasi zvedla naladu. Zdravim,Eva Egertova
Ta seminka s podzima celkem dobre vzesla, ale neco jsem ulila ve strachu, ze to uschne.