Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rhombophyllum dolabriforme - ideální rostlina pro pracující

24. 4. 2011

Rhombophyllum dolabriforme (L.) Schwantes – ideální rostlina pro pracující

 r.-dolabriforme-1s.jpg

   

Fotografie 1:

1. + 2. Rhombophyllum dolabriforme

...................................................................

Tento týden jsem měla o jeden pěkný botanický zážitek postaráno. Přestože jsem chodila domů ze zaměstnání až kolem půl páté, každý den jen pár okamžiků po páté se odehrávalo ve skleníku malé divadlo. Na rostlině Rhombophyllum dolabriforme se úderem této hodiny začal otevírat květ. Pravda, vzhledem se sice nijak nevymykal některým svým dalším příbuzným ze stejné čeledi (např. Faucaria, Stomatium ), ale otevíral se pravidelně již 7. den v plné kráse. Ideální rostlina pro pracujícího člověka, co říkáte?

Přiznávám, že R. dolabriforme nemám dlouho, vlastně u nás nestrávilo ani celou jednu sezónu. Dostala jsem jej jako dárek od Jardy Hušnera, který má asi největší sbírku rostlin čeledi Aizoaceae, kterou jsem kdy viděla. Nemusela jsem čekat dlouho a vidíte sami, jakou mi R. dolabriforme  udělalo takovou reprízovanou radost. Určitě je dobrý důvod k tomu, abych se pokusila dozvědět se o této vzhledné rostlině něco více.

Hned na začátek by se hodilo kouknout na význam rodového i druhového jména rostliny. Rhombophyllum znamená ve volném překladu rostlinu s listy ve tvaru kosočtverce (bez e-dvojsmyslů, toto přece není erotický web!) a dolabriforme se dá přeložit jako sekerolisté. Oba významy se tedy váží k zvláštnímu vzhledu listů, které skutečně připomínají nástroj na opracování dřeva. Vidíte sami, že si tento tvar udržují více méně jednotně staré i nové listy a dodávají rostlině mírně hrozivý vzhled zeleného ozbrojence.

Opět nahlížím do encyklopedie, abych doplnila i to, co se ze vzhledu a jména rostliny nedá vyčíst. Rostlina pochází z Jihoafrické republiky, z oblasti v provincii Východní Kapsko mezi městy Aberdeen, Graaff Reinet a Willowmore. Postupem času se z kompaktní rostliny stává malý rozvětvený keřík, starší tlustější větve se mění na odnože a rostlina ztrsovatí. Květy se  objevují jednotlivě na krátkém stvolu (na naší rostlině je stvol mírně nakloněný z důvodu mírného přistínění policí nad rostlinou), plodem je široká zploštělá tobolka s nahnědlými semeny.

Celý rod Rhombophyllum nezahrnuje moc druhů, deset let stará literatura jich uvádí jen 5 – R. albanense, R. dolabriforme, R. dyeri, R. nelii a R. rhomboideum. Všechny, ač kvetou květy stejné – žluté barvy, jsou dobře rozpoznatelné díky různému počtu květů či květenství a hlavně díky různě tvarovaným „sekyrkám“ na koncích listů. Liší se také výskytem, ale ten pochopitelně není pěstitelem rozpoznatelný a zjistíme ho jen tehdy, je- li zachován podle údajů na jmenovce. Protože všechny druhy pocházejí z Východního Kapska – tedy z oblasti letních srážek, vyplývá z toho i pěstování u nás. Rostlina je tedy letní, zálivka ji dělá dobře od jara do podzimu. V zimě jsem vodu dávala snad jen 3 x a to jen ve velmi opatrném množství.

Jelikož jsem dnes ještě ve skleníku nebyla (je téměř půl jedenácté dopoledne), jsem zvědavá, zda se květ v tento slunečný den odpoledne zase otevře, nebo zda již tento 8. den své existence bude již nad síly rostliny. Vždyť díky netradičně teplému, téměř letnímu počasí několika posledních dnů si R. dolabriforme musí připadat jako pod původně domácím africkým sluncem a možná i proto takto dlouho předvádělo svůj květ v celé jeho kosmatcovitě-sluníčkové kráse.   R.

Summary:

Description nad experiences with growing of Rhombophyllum dolabriforme from family Aizoaceae.

Fotografie 2 - Rhombophyllum dolabriforme - květ (flower)

r.-dolabriforme-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář