Jdi na obsah Jdi na menu
 


Raphionacme procumbens

10. 8. 2007

Raphionacme procumbens Schlechter


Obrazek

 


Fotografie 1:

1. Raphionacme procumbens

2. Kaudex (Caudex)

............................................


Než nějaká kytka doroste do krásy, to jest do do svého typického tvaru a případně i do květu, trvá to od semínka někdy velmi dlouho. Některé kytky se ale ve sbírce objeví takzvaně „hotové“, čili dospělé, kvetoucí a použitelné i pro výstavní účely….

Do této kategorie patří velmi nedávný přírůstek do skleníku, zakoupený od jedné nejmenované firmy v jejím novém prodejním skleníku v P.L., kaudexní „lívanec“ Raphionacme procumbens. Cena byla přívětivá (nižší než obvyklá u podobných rostlin), byla možnost osobního výběru z asi 50 rostlin stejného druhu, moje R. flanaganii byla tak osamělá, inu neodolal jsem. No nekupte to za ty peníze!

Pár informací o rodu Raphionacme jsem už napsal v minulém článku, jsou to pohledné kaudexy s poměrně podobným vzhledem, listy i květy z bývalé čeledi Asclepiadaceae, nyní Apocynaceae. I podle internetu se mi zdá, že v nich taxonomicky není nějaký zvláštní pořádek, ale ono je to těm kytkám určitě jedno. I v okruhu jednoho druhu zřejmě existuje nemalá variabilita v drobných detailech listů i květů. Ale to je určitě téma pro větší botaniky, než jsem já.

Moje rostlina je velmi povedená, kaudex má 14 cm v průměru a 6 cm výšku a je tedy pochopitelné, že je celý vystaven na odiv nad substrátem. Vybíral jsem kytku s více růstovými vrcholy (výhony liánovitého typu se tak nevytahují, síla kytky se rozdělí do více směrů), jsou zatím 3 a doufám postupně v další. Stonky jsou rozděleny do 1-5cm úseky (internodia), po kterým následuje místo, kde vyrůstá dvojice vstřícných listů, kde se stonek větví a kde i případně vyrůstá květenství. V listech byla znát rozmanitost v šířce i délce, já si vybral rostlinu s úzkými, hladkými listy (na internetu jsou i R.procumbens s plstnatými listy) o délce asi 6-10cm. Lákalo mě nový přírůstek okamžitě přesadit do nějakého mě známého a ověřeného substrátu, bohužel jsem si všiml při podrobnějším prohlížení po nákupu, že kytka nasazuje na květ. Zůstala tedy v té klasické „holandské“ obchodní směsi s přesilou rašeliny, ale zatím vegetuje spokojeně a hlavně kvete! Květenství je vícečetné na krátké stopce, v některých květních shlucích je až 10 květů. Ty jsou nenápadné, zelenavé s tmavším, nafialovělým středem. Jenom pro představu – na této rostlině je nyní 27 květenství. Protože mám kytku ve své péči teprve pár týdnů, nemám víc zkušeností z pěstováním, dávám tímto prostor čtenářům ZL, kteří ji třeba pěstují déle.

Přesto, že nejsem přímo „uhranutý“ kaudexy a pachykauly, myslím , že jde o velmi pohlednou a exotickou rostlinu, která si jistě najde cestu do našich sbírek, ať už jsou ve sklenících, fóliovnících, na balkonech nebo okenních parapetech. J.

PS.: Po krátké době jsem měl možnost vidět jinde obdobnou zhruba padesátikusovou prodejní kolekci Raphionacme procumbens a mezi nimi byla jedna zcela odlišná rostlina (viz foto). Vypadala moc smutně, že je jiná než ostatní a působila hrooozně opuštěně. Hádejte, kde skončila…J.

 

Summary:

Description and experiences with the growing of caudiciform Raphionacme procumbens from family Apocynaceae.

Fotografie 2:

1. R.procumbens na začátku sezóny (R.procumbens in the start of growing seassion)

2. Poupata (Buds)

3. Květy (Flowers)

4. R.procumbens - záhada (Mysterious R.procumbens)

Obrazek




 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

super kytičky

(Jiřina, 7. 7. 2013 7:54)

Je to také moje slabůstka. ať se jim daří.

Raphionacme procumbens

(Petra, 5. 8. 2010 23:23)

HI I objevili svou domovskou stránku. YE řízků nebo ableger Raphionacme procumbens? nebo můžete můžete říci, kde lze získat hlízy. Najít ho tak pěkné... Best regards, Petra

Pochvala

(Radka, 10. 8. 2007 21:02)

Tak se Jirka taky dočkal :-)...Díky.

nadhera

(siska41, 10. 8. 2007 20:48)

juuuuu....Jirko,to je nadhera...teda ta R. sp. "zahada"...hned by som ju brala....Katka