Jdi na obsah Jdi na menu
 


Portulaca oleracea

20. 4. 2008

Portulaca oleracea Linné (1753)

 

Obrazek

 

Fotografie 1:

1. Portulaca aff. oleracea

2. Detail listů a květu (Detail of leaves and flower)

3. Stonek (Stem)

..................................................................

Podle roku prvního popisu v názvu článku sami vidíte, že tahle docela podceňovaná a na druhou stranu hodně nedoceňovaná šrucha (šrůcha, portulák), jak se portulakám česky říká, je v povědomí už hodně dlouho, víc než čtvrt tisíciletí. Aby ne, P.oleracea patří do první desítky nejrozšířenějších rostlin na světě (!) a třeba v Americe byla známá už dávno v předkolumbovské éře. Dlouho jsem si myslela, že to je proto, že se chová jako hodně urputný plevel, podle encyklopedie totiž produkuje semena během několika týdnů od vyklíčení a ta si udržují klíčivost několik desetiletí, což je alespoň podle mých desetiletých zkušeností s výsevy nejrůznějších rostlin hodně obdivuhodné. Zároveň to také přidělává vrásky na čele tam, kde není záměrně pěstovaná a naopak se chová jako urputný plevel. Je sice jen jednoletá, kořeny má jen rozptýlené, tudíž snadno odstranitelné, ale podle předchozích informací si sami domyslíte, že ji nikde neodstraníte úplně beze zbytku, semenáčky z drobných semen vás mohou otravovat i třeba několik sezón.

Ani v encyklopedii se nedohledáte původního rozšíření, zdroje na internetu uvádějí třeba Euroasii, některé zas jen Asii, ale při dnešním celosvětovém rozšíření už je asi jedno, odkud původně vítr vál. Podle celého sloupce různých synonym v Eggliho encyklopedii Dicotyledons se dá usoudit, že dostávala nová a nová jména podle toho, kde ji jaký botanik objevil a popsal, než se zjistilo, že je to ta samá rostlina, která rostla v jiné části světadílu. Přitom to není nějak extra atraktivní rostlina, na hnědočervených dužnatých poléhavých stoncích rostou sukulentní, oválné, masité listy na velmi krátkých až neznatelných řapících. Přisedlé žluté květy jsou velmi miniaturní, v průměru kolem půl centimetru, takže svým vzhledem také asi nikoho neomráčí. Jediné, co se podle knihy zdálo na rostlině zajímavé, bylo její využití v kuchyni, prý se leckde přidává do salátů a jídel a někde i nakládá do zásoby.

Mé nazírání na sukulentní rostlinu, sice patřící do mé oblíbené čeledi Portulacaceae, ale bohužel s nechvalnou plevelnou pověstí, se změnilo po sobotním pořadu druhého kanálu české televize, kde jsem se dozvěděla, proč je P.oleracea odpradávna využívaná v kuchyni. Obsahuje totiž omega 3 mastné kyseliny, tedy ty, kvůli kterým jsou nám doporučované rostlinné oleje, ryby apod.. Odborník na výživu nejsem, ale tuším, že přemíra některých živočišných tuků zvyšuje hladinu cholesterolu, který zkracuje život (ischemické choroby atd.), kdežto právě omega 3 mastné kyseliny podporují růst druhého - tzv. zdravého cholesterolu, jehož vyšší hladina znamená delší život. A pokud tyto omega 3 mastné kyseliny dostanete z plevelně rostoucí rostliny, která vám roste okolo domu, co víc si přát.

Druhá stránka věci je, že něco jiného je pěstovat si P.oleracea ve skleníku v truhlíku a nebo někde na zahradě, kde hrozí, že se vám jako plevel rozšíří i tam, kde o ni nestojíte (vzpomeňte si na bolševník či křídlatku). S tím nemám zkušenosti, v našich krajích tato portulaka určitě nepřežije zimu a zmrzne, ale jak už jsem psala, semena mohou klíčit hodně dlouhou dobu a za zaplevelení pozemků by vás asi žádný soused nepochválil. Já osobně bych to viděla na ohraničený záhon, za jehož hranice byste rostlinu nepustili a v sezóně jen sklízeli listy do studených salátů. Semena možná nepřežijí mrazy naší zimy (nemám ověřeno), takže by se musela z rostlin včas sklízet a příští jaro znovu vysévat.

Na fotografiích vidíte stonkový řízek z rostliny, kterou si přivezl jeden známý z Argentiny. Nemohu vám stoprocentně potvrdit, že to je P.oleracea, ale je jí rozhodně hodně podobná a na zmiňovaný druh by ukazovalo i to, že tato jediná portulaka mi přes zimu zašla a nic po ní nezůstalo. Semena jsem bohužel včas nesklidila. Pokud však na ni narazím někdy příště, určitě nepohrdnu a ráda ji znovu přidám do naší sbírky.

Už několikrát jsme se při psaní článku o našich sukulentních rostlinách s Jirkou setkali s jejich hospodářským využitím, včerejší pořad v televizi nás tedy inspiroval k tomu, že docela rádi v blízké budoucnosti věnujeme několik obecných článků tzv. sukulentům – jedlíkům, sami si v tomto směru utřídíme mlhavé znalosti a rádi přivítáme vaše názory a zkušenosti s touto problematikou. R.

Summary:

Description of edible worldwide weed - Portulaca oleracea.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

šrucha

(Jiří, 28. 4. 2019 16:14)

Ano semena krásně přežijí zimu. Pěstovat bych moc nedoporučoval, protože zbavit se ji je prakticky nemožné, protože zajistí velké množství životaschopných semen. Daří se jí v teplejších oblastech.

portulaca

(Ráďa, 18. 8. 2011 17:52)

Zdravím všechny milovníky rostlin a rostlinek.
Zmíněná portulaca se mi asi pět let objevuje na zahradě na různých místech. Nevím, odkud se vzala, ale rozhodně semena přezimují, protože se bez mého přičinění objevuje stále znova.

Oleracea

(Radka, 6. 5. 2008 15:00)

Dobrý den,
já sama bohužel v tuhle chvíli nemám ani rostlinu, ani semena z ní. Pokud by se mi jedno či druhé podařilo sehnat, uvedu to zde v komentářích, tak sem vždy jednou za čas mrkněte, jestli se mi už poštěstilo. Pokud bude semen dost, ráda se podělím.

Portulák

(Eva, 6. 5. 2008 14:07)

Ráda bych pÄ›stovala portulák o kterĂ©m se zmiĹ?ujete ve vašem ÄŤlánku. Mohla bych Vás poprosit o radu, kde zĂ­skat semena portuláku? ZatĂ­m jsem se setkala jen se šruchou - kvÄ›tinou. PĹ™edem vám dÄ›kuji za odpověď.