Jdi na obsah Jdi na menu
 


Portulaca aff. argentinensis

31. 1. 2016

Portulaca aff. argentinensis Speg. (1917)

p.-argentinensis-1s.jpg

 

Fotografie 1:

1. Portulaca aff. argentinensis, Escoipe, Arg.

2. Portulaca aff. umbraticola

..................................................................

Psát o portulace je vlastně taková malá sukulentářská sebevražda. Z obstojného množství druhů rodu Portulaca je jich část plevelných, další část absolutně nezajímavých či nenápadných a jen ten zbyteček (netroufám si určit procenta) má potenciál oslovit někoho ze sukulentářů. Má na to dvě možnosti - buď nápadným květem či zajímavým habitem. Dnešní portulaka, pocházející až z daleké Argentiny (jejího suchého severozápadu na úpatí And), patří do druhé skupiny. Květem vás skutečně neohromí, je žlutavý, někdy až do oranžova a veliký tak asi 1cm, což je v porovnání s několikacentimetrovými květy třeba takové P. grandiflora docela směšné. Úplně otevřený jsem jej viděla jen několikrát, je docela umění takový okamžik vyčíhat.

Na rozdíl od řady dalších příbuzných však pod zemí ukrývá výrazný ztloustlý kořen o průměru až 2cm. Ten slouží jako zásobárna pro suché období. Vlhké období s přísunem srážek na severozápadě Argentiny přichází na začátku roku (leden, únor). Ale vraťme se k habitu (vzhledu) P. argentinensis. Vzpřímený stonek do 15cm délky v období sucha nezasychá, nebo jen částečně, aby zase z nějakého místa obrazil. Nepočetné listy mají kopinatý tvar (cca 3cm x 1cm), jsou ploché a na koncích jsou zakončené tupou špičkou. Listy na stonku doplňují řídké stříbrné chlupy. Důležitým poznávacím znakem je počet listů, lemujících květy, u P. argentinensis by to mělo být 4 – 5 listů. Encyklopedie připomíná podobnost dalšího druhu: jednoleté či výjimečně i víceleté P. umbraticola. Tu mám ve sbírce také, je skutečně hodně podobná, chybí však tlustý kořen (nebo je ztloustlý jen náznakově) a přebývá schopnost se až plevelně rozsévat všude do svého okolí (to souvisí se strategií jednoletek).

Nevím stoprocentně, zda je dnešní druh skutečně P. argentinensis, ale přijde mi zmíněnému popisu nejpodobnější. Navíc souhlasí lokalita Escoipe, která leží v argentinské provincii Salta, uvedené v encyklopedickém popisu. Časem se vše potvrdí, nebo se ukáže, že jsem se spletla, ale to je osud a riziko všech amatérských určovatelů a popisovačů. R.

Fotografie 2:

1. Nerozpikýrované P. aff. argentinensis

2. Detail květu

p.-argentinensis-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář