Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pilea peperomioides

28. 6. 2015

Pilea peperomioides Diels (1912)

pilea-peperomioides-1s.jpg

 

Fotografie 1 - Pilea peperomioides

.........................................................

Nikdy bych neřekla, z jakých koutů světa k nám mohou kytky přijít. Afrika a Amerika jsou zastoupené hojně, zato z Austrálie a Asie jich je podstatně míň. Co se týče Asie, jedná se většinou o Asii přední: Turecko, Jemen, Sokotru, Omán, Indii a pak tu a tam něco z Ruska.

Když jsem před lety dostala řízek dnešní rostliny, nevěděla jsem o něm vůbec nic – jméno, původ, pěstování.Rostlina si sama brzy říkala o větší množství vody, než vedlejší peperomie, mezi které jsem je instinktivně zařadila, při delším opomenutí jednoduše zvadly listy. Mohlo mě to napadnout, rostlina má sice dužnaté listy, ale nemá žádný další zásobní orgán. A proč ty peperomie? Peltátní tvar listů mi přišel podobný na stejný typ listů peperomií. Ukázalo se to však jako omyl, později jsem náhodou na netu našla, že se jedná o druh Pilea peperomioides, rostlinu z čeledi kopřivovitých (Urticaceae).

Pilea peperomioides pochází z hor v západní Číně. Z tohoto poznatku je dobré vycházet při pěstování; aby vykvetla, potřebuje v zimě teplotu kolem 10°C (toleruje poklesy teploty k 0°C). To jsem nevěděla a o to víc mě překvapilo, když jsem našla rozkvetlou rostlinu na polici blízko podlahy našeho skleníku (zde je po celý rok chladněji, než ve vyšších patrech). Květy moc ke chlubení nejsou, potřebujete na ně lupu a plody jsou jakési černé kuličky nepravidelného tvaru a velikosti. Výsevy asi zkoušet nebudu, rostlina jde dobře řízkovat, nebo se dá počkat na odnože od báze rostliny.

Dočetla jsem se, že rod Pilea zahrnuje skoro 700 druhů rostlin, zahradnicky se však využívá asi jen 7 druhů a obávám se, že se sukulenty jde pěstovat jen dnešní Pilea peperomioides jako částečné sucho tolerující zástupce flóry z čínské provincie Yunnan. R.

Fotografie 2:

1. - 3. Různé detaily květenství

4. Pilea peperomioides

pilea-peperomioides-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pilea peperomioides

(Matouš Jebavý, 12. 12. 2015 9:33)

Napište mi, prosím, kde je možno tuto rostlinu zakoupit. Děkuji Vám.

Re: Pilea peperomioides

(Jirka, 12. 12. 2015 18:28)

Omlouváme se, ale prostě jen píšeme o kytkách, které se k nám nějak dostaly (tato pilea byl dárek od přítele). Nepíšeme kvůli byznysu, kytky množíme jen vyjímečně a s doporučováním nějakých nákupů jsme opatrní. Prostě pátrejte dál, kytka je celkem snadno množitelná řízkováním, stačí jen najít nějakého pěstitele-množiče.

Re: Pilea peperomioides

(jana, 24. 11. 2016 10:23)

mám tuto krásku ve velkém množství, pokud někdo chce tak pište na
malirka1@seznam.cz

Re: Pilea peperomioides

(jana, 24. 11. 2016 10:23)

mám tuto krásku ve velkém množství, pokud někdo chce tak pište na
malirka1@seznam.cz

Re: Re: Pilea peperomioides

(Milena Horáčková, 28. 1. 2017 10:57)

Dobrý den, prosím pěkně, poraďte mi, jak od vás mohu získat rostlinu pilea peperomioides. Děkuji Milena

Re: Re: Pilea peperomioides

(Radka, 30. 1. 2017 23:27)

Dobrý den,
je nám líto, už jsme zde jednou odpovídali, že rostlinu nemnožíme, ale když jméno rostliny vygůglíte, objeví se vám prodejci, kteří ji i momentálně nabízejí....

Prosba

(Dana, 18. 7. 2015 9:12)

Dobrý den,

chtěla bych tento sukulent. Nemohla by jste mi poradit, kde bych ho sehnala. Nemůžu ho nikde sehnat. Moc děkuji

Re: Prosba

(sofie, 3. 12. 2015 10:37)

Rostlinku jste již sehnala?

podivuhodná

(Eva Egertová, 29. 6. 2015 7:37)

To seděla vedle sebe peperomie a kopřiva a vzniklo z toho plodné potomstvo.