Jdi na obsah Jdi na menu
 


Piaranthus decorus

9. 12. 2007

Piaranthus decorus (Masson) N.E.Brown

Obrazek

 

Dnes bychom otevřeli další rod z čeledi Apocynaceae (dříve Asclepiadaceae), o kterém jsme na ZL dosud nepsali. Jméno Piaranthus se skládá ze dvou řeckých slov: „piar“ , což znamená tlustý a „anthos“, což je v překladu květ. Rod Piaranthus R.Brown, který byste našli hlavně v Namibii a provinciích Severní, Západní a Východní Kapsko v JihoafrickéObrazek republice, můžeme rozdělit do dvou skupin: paprskovitých a zvonkovitých rostlin, přičemž je zřetelné, že rozdělení je podle tvarů koruny květu – první skupina má korunu srostlou jen u báze a výše radiálně dělenou, kdežto druhá skupina má korunu srostlou téměř po celé délce.

Piaranthus decorus patří do první skupiny. Tento druh, pocházející z jižní Namibie a severozápadu Jihoafrické republiky, má kromě základního druhu ještě poddruh P.decorus ssp.cornutus (N.E.Brown) Meve, lišící se menší vnitřní koronou (chrání pohlavní orgány) a jejími vzpřímenými laloky. Jinak jsou si oba Obrazekpoddruhy (decorus a cornutus) podobné, takže pokud mi dovolíte, zaměřila bych se hlavně na P.decorus ssp.cornutus, který máme v naší sbírce a mohu ho tedy doprovodit názornými fotografiemi. V přírodě ho lze najít v oblasti jihu Namibie a Namaqualandu na severozápadu Jihoafrické republiky (provincie Severní Kapsko). Rostlina má pro piarantus tak typické „buřtíkovité“ články stonků, u P.decorus ssp.cornutus o velikosti 1 – 4 (občas až 8)cm na délku a 1 – 2 cm na šířku. V době květu se objevuje několik poupat na nejmladších článcích stonku, proto počítejte s tím, že když se rozhodnete podělit se velkoryse s někým o váš piarantus (u některých dalších stapeliovitých Obrazekje to obdobné) a zvesela olámete všechny krajní články na rostlině, poupat se pravděpodobně nedočkáte, dokud nenarostou články nové. Otevřené květy jsou aromatické a jejich nasládlá „vůně“ vám pravděpodobně připomene rozkládající se ovoce. Na bázi srostlá květní koruna s kónickými chlupy má bělavou až hnědožlutou barvu s červenými až hnědými body. Celé to dohromady opět má jedinou funkci – nalákat přirozené pylovače stapeliovitých: hmyz, vyhledávající kazící se poživatiny. Mušky totiž na svých chlupatých nožkách přenášejí z květu na květ tzv. pollinium, což je párový orgán, Obrazekkterý by měl na dalším květu zapadnout na místo, které se uvolnilo po původním poliniu. Dojde k jevu na způsob zacvaknutí klíče do zámku, a pak už jen stačí počkat si na vývoj semen v semeníku – dvourohém lusku.

Pokud piarantus máte zasazený v propustném substrátu (vlastně není mnoho sukulentních rostlin, které by propustný substrát nepotřebovaly), nepřeléváte ho, bedlivě ho střežíte před mlsnou kořenovkou a vlnatkou a přes zimu na vodu téměř zapomenete, P.decorus ssp.cornutus poroste a pokvete tak bujně, že si začne žádat víc a víc místa a nezbyde, než ho začít bez milosti krotit. Když vám ale vykvete, odpustíte mu snadno všechny drobné starosti, které s ním budete mít. R.

Fotografie:Obrazek

1.Piaranthus decorus ssp.cornutus, Umdaus, RSA

2.Tělo rostliny

3.Poupata a květ zezadu

4.Květ

5.Vnitřek květu

6.Detail koruny



 

Summary:

Description and experiences with growing of south-african Piaranthus decorus ssp. cornutus from family Apocynaceae.

Photographies:

1.Piaranthus decorus ssp.cornutus, Umdaus, RSA

2.Body of plant

3.Buds and flower from front

4.Flower

5.Inside of the flower

6.Detail of the coronna

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Květiny

(Eva, 15. 7. 2008 12:47)

Moc hezké:).