Jdi na obsah Jdi na menu
 


Phyllanthus mirabilis

6. 9. 2009

Phyllanthus mirabilis Müller (1865)


Obrazek

 

  

Fotografie 1:
1. Kaudex (The caudex of P.mirabilis)
2. Mladé větve (Young branches)
3. Pěkně vybarvené listy (The leaves)
..............................................................


Když jsem nedávno prohlížela fotky od jednoho pěstitele, který si ke svým léta pěstovaným kaktusům před časem začal pořizovat i spoustu zajímavých kaudexních a pachykaulních rostlin, zahlédla jsem tam i docela pěkný exemplář rostliny z čeledi Phyllanthaceae (dříve Euphorbiaceae) – Phyllanthus mirabilis. Když jsem pak zalévala naší skupinku kaudexů, vytáhla jsem právě Phyllanthus, který je v tuto dobu plně olistěný a vypadá také docela k světu. Přestože nekvete, napadlo mě něco si o této rostlině zjistit.

Jméno Phyllanthus pochází ze dvou řeckých slov: phyllon je list a anthos znamená květ. Složenina souvisí se způsobem růstu květů – ty se objevují u řapíků listů. Celý rod zahrnuje asi 700 v tropech rostoucích druhů, přičemž jen P.mirabilis jeví známky sukulence. Roste jako endemit na severozápadě Thajska a není to žádné tintítko. Dorůstá klidně i 8 metrů, takže je to slušně vzrostlý strom či keř se ztloustlým kmenem a bělavou kůrou. V mladém věku je kůra na lahvovitě vytvarovaném kmenu šedohnědá. Větve, porostlé střídavými listy připomínají veliké zpeřené listy. I mě to zmátlo, dosud jsem si myslela, že každé jaro se na vrcholu kmene objeví 2-3 listy, které na podzim opadají a zatím to jsou tenké větve. Polopřisedlé kopinaté či oválné listy (velikost 2,5x5cm) se na plném slunci vybarvují do ozdobné červené barvy, rostlině však více vyhovuje mírné přistínění a během vegetace hlavně dostatek vody. Encyklopedie uvádí, že strom roste na skalnatých vápencových kopcích, rostlině však údajně vyhovuje rašelinný substrát, pochopitelně s drenáží na dně nádoby. Já osobně jsem P.mirabilis zasadila do našeho univerzálního substrátu pemza – písek – kompostovka, proti čemuž rostlina nijak neprotestovala a normálně vegetuje od té doby, co jsme ji dostali od jednoho slovenského pěstitele. Někdy v daleké budoucnosti rostlina možná i nakvétá, ale toho se už pravděpodobně těžko dočkám. Je to škoda, protože nevelké samčí a samičí květy přisedlé k miniaturním listovým řapíkům by byly lahůdkou pro fotografické makro. Semena mají mít oválný tvar a velikost asi 5x3 mm.

Venku se po několika dnech objevuje sluníčko, běžím tedy vyrobit pár aktuálních záběrů fotogenického P.mirabilis. Za nějaký čas začnu omezovat zálivku a po shození listů rostlinu (tenké větve pak také postupně zaschnou) nechám odpočívat až do jara. Vloni zůstala spolu s dalšími otužilejšími rostlinami ve skleníku (teploty v rozmezí 7 – 15°), letos ji možná pro jistotu přenesu do teplejšího prostředí obytné místnosti (v Thajsku se asi příliš neotužují). Na jaře pak budu netrpělivě vyhlížet známky toho, že jí v zimě nic „nepřeletělo přes nos“ a že zase obrazí několika vzhlednými větvemi, jako tomu bylo letošní jaro. R.


Summary:

Description and experiences with growing of Phyllanthus mirabilis from Thailand.


Fotografie 2:

1. Phyllanthus mirabilis

2. Rostlina dnes (The plant today)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Phyllanthus

(Radmila Matulová, 16. 9. 2020 11:43)

Dobrý den, donedávna byla v nabídce PHflora.

PHYLLANTHUS MIRABILIS

(Adéla, 16. 9. 2020 11:35)

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda mi můžete doporučit místo, kde tuto květinu stehnat?
Děkuji, Ad.

Rádo se stalo

(Radka, 7. 9. 2009 21:39)

Ahoj Vláďo,
to je náhodička, právě chystám některé Tvé fotky pro webmastera. Myslím si, že Phyllanthus mirabilis je opadavý, čemuž napovídá i pachykaulní- lahvovitý kmen (zásobárna na dobu sucha). Listy se sklápějí k sobě stejně jako třeba u některých oxalisů na noc (což uvádí wikipedia), nebo když má rostlina mírný nedostatek vody (což bylo v případě včera focených obrázků). Je to parádní kytka a marně vzpomínám, že bych kdy viděla vyloženě ošklivý Phyllanthus mirabilis.

Dík za phyllanthus

(Vláda, 7. 9. 2009 20:59)

Ahoj Radko chtěl bych se zeptat jestli je v domovině taky opadavý,nebo mu listí opade důsledkem omezení zálivky.A hezké je,že ve stínu nebo bytě nesklápí listy