Jdi na obsah Jdi na menu
 


Petopentia natalensis

24. 3. 2007

 

                                 Petopentia natalensis(Bull.)

 Obrazek

Fotografie 1:

1. Petopentia natalensis

2. Spodní strana listů ( Lower side of leaves).

3. Detail borky kaudexu (Detail of caudex).

4. Vrchní strana listů (Upper side of leaves).

5. Latex

...................................................................

Jako první list do našeho herbáře vložím dnes již docela rozšířenou rostlinu, původem z jihoafrických oblastí KwaZulu- Natal a Eastern Cape. Většinou byla známá pod starým názvem Fockea tugelensis či Fockea natalensis a řadila se do čeledi Apocynaceae. Dnes je platné jméno v titulku článku. Tento parádní kaudex jsem získala vysetím semen z katalogu Palkowitschia před deseti lety. Dvě ze tří semen vyklíčila a jelikož jsem tehdy netušila, jak budou vyklíčené semenáčky v dospělosti vypadat, jeden ze nich jsem vzápětí někomu darovala. Zůstala mi rostlina, kterou vám představuji na fotografiích. Roste během letní sezóny, zimu přečkává jen jako holý kaudex. V dnešních dnech začíná vyhánět liánovité sezónní části se zajímavými listy, na líci leskle zelenými a na rubu zdobně fialovými. Sama jsem to sice nikdy nezkoušela, ale od ostatních pěstitelů vím, že nadzemní části jdou řízkovat. Jestli znovu vytvoří kaudex už opravdu nevím. V době vegetace zalévám zhruba jednou týdně, na podzim, kdy listy začínají samy žloutnout a opadat je dobré zálivku přerušit, později ostříhat zaschlé liány a kaudex nechat do jara odpočinout při nižší teplotě (kolem 10 st.).

Jak sami vidíte, rostlinu mám už pár let v keranické misce(velikost 10 x 10) s minimem substrátu, přesto je naprosto zdravá a spokojená. Vzhledem k mé okýnkářské minulosti s upřednostňováním miniatur byla Petopentia dlouhou dobu jedním z mých největších kaudexů, a proto jsem ji často ukazovala na naší klubové výstavě. R.


Summary:

An article about growin plant with caudex of Petopentia natalensis.

Fotografie 2:

1. Stonek a listy (Stem and leaves).

2. Detail spodní strany (Detail of lower side of leaves).

3. Kaudex (Caudex).

4. Vrchol stonku (Top of stem).

5. Detail vrchní strany listu (Detail of upper side of leaves).

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kvet

(František Halama, 26. 4. 2011 12:39)

Na radu p.Petra Paveku som neostrihal vlaňajšie výhony a naozaj jedna rastlina zakvitla

Petopentia

(František Halama, 28. 5. 2010 13:10)

Mám 3 rastlinky P.nat. vo veku 4 roky. Veľkosť kaudexu cca 8-9 cm. Pestujem úplne rovnako ako je uvedené v článku.
Rezkovanie som skúsil z 2,5 m výhonu bez listov - polodrevnatého, koncom januára /leden/ rezky s 3 kolienkami zakorenili vo flaši s vodou asi na 30%
Polovica z nich padla do konca mája a posledný na jeseň. Mám pocit, že potrebovali viac vlahy - chýbal kaudex. Rastlinky zatial nekvitli, takže viac na budúce. So želením : nech sú vaše ruky "zelené", F.

no uvidíme

(Ludvík Pokorný, 7. 6. 2009 12:53)

tak jsem si ji právě také pořídil je to můj první kaudex tak uvidíme

Rašení

(Radka, 17. 7. 2007 9:26)

Kytka nádherná (a můj výsev), fotky narychlo, tudíž mizerné a teď už vyfotit nejde, výhony jsou všude v okolí a navíc chutnala před postřikem svilušce. Podobné kouzlo rašení je nejen u kaudexů, ale i u cibulovin a hlízovin. Taky mě to nepřestává fascinovat...Koncem srpna začnu zalívat oxalisy z jižní polokoule, už se nemůžu dočkat :-).Ať se daří.
Radka

Nevím

(Pepa, 16. 7. 2007 15:24)

jak jsem mohl nereagovat! Nádherná rostlina,krásný rozpukaný kaudex.:-) Vždy mě fascinuje u některých kaudexních rostlin ten kontrast mezi hrubým jakoby mrtvým kaudexem a novými listy či výhonky.Zvláště na začátku jejich sezony kdy začínají růst.Je to takový zázrak.Tohle mě vždy dostane, když začnou rašit moje othony,které teď vypadají jak uschlé mrtvolky :-) po půlroce úplně na sucho! Ale ještě mají holky dost času...:-) Pěkný den.Pepa.