Jdi na obsah Jdi na menu
 


Peperomia strawii

15. 1. 2012

 

Peperomia strawii Hutchison ex Pino

p.-strawii-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Peperomia strawii RM281

2. Květenství

3. Listy

...............................................................

Témat k psaní by bylo víc a protože jsem občas mírně nerozhodná, dala jsem Jirkovi vybrat, co by se mu asi tak líbilo jako další stránka Zel(e)ných listů. Vybral si peperomii a měl pravdu, zástupce tohoto rodu byl na ZL naposledy bůhví kdy.

Dalším podnětem byl také včerejší sběr semen ve sbírce, v tuto dobu dozrávají semena právě některých peperomií. Jiné druhy teprve nakvétají. Klásky se všelijak proplétají a pro budoucí semena je jediné štěstí, že je skleník uzavřený a pilní hmyzáci si dali přes zimu odpočinek. Se sprašováním si tudíž musí člověk pomoci sám a občas to přinese potřebné ovoce – lepkavá semena. U Peperomia strawii (nejen) jsem si vyzkoušela i jejich vysetí – dnes už mám svoje více jak dvouleté semenáčky. Při výsevu se potvrdily moje doměnky o tom, že k vyklíčení semen je potřeba chladnější prostředí (u nás kolem 10° C) a že se na vyklíčení nemá spěchat, protože semena dokličují často až po dlouhé době, třeba i 2 letech. Proto je dobré nevyklíčené výsevy umístit někam do chladnějšího prostředí, kde by nepřekážely a nezabíraly místo jiným rostlinám – u nás je to nejspodnější patro stojanu pro výsevy, kde je přes zimu podle mého odhadu tak kolem 5°C, v létě o pár stupínků více. Nesmí se zapomenout na občasné prolití chemií (u nás slabý roztok Actary), aby se odpudily smutnice (takto jsem to letos na podzim podcenila a přišla o miniaturní semenáček kaudexní P. dolabella).

Ale zpět k dnešní P. strawii. Tato zářivě zelená okýnková peperomie pochází z Peru – z několika lokalit (jedna z nich je i od jiných peperomií známá San Marcos v provincii Cajamarca). Listy srpkovitého tvaru spirálovitě obrůstají stonek, na vrchní straně lze najít ona průsvitná okénka, v létě doširoka otevřená, v zimě více sevřená. Květenství je trochu strašidelně nevzhledné, květní lodyha vybíhá vysoko nad rostlinu a hustě se větví. Po sprášení se po celé délce koncových klásků objevují lepkavá semena.

Ve stejném okamžiku, kdy jsem kupovala druh P. strawii, jsem si pořídila i neurčenou lokalitní P. sp. nova jen se sběrovým číslem, která je P. strawii hodně podobná. Protože však obě pocházejí od odborníka na rod Peperomia na slovo vzatého, asi zde jsou jisté rozdíly, které oba druhy od sebe odlišují. Možná už dnes má nová rostlina své jméno, to se však musí v budoucnu dohledat. Nic to nemění na tom, že oba druhy patří mezi tuze vzhledné okýnkové druhy, které lze s trochou snahy i rozmnožit jinak než vegetativně. R.

Fotografie 2:

1. Peperomia strawii RM281

2. Peperomia sp. nova WR2026

p.-strawii-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář