Jdi na obsah Jdi na menu
 


Peperomia macrorhiza - kytka z jiné planety

14. 3. 2010

Peperomia macrorhiza Kunth (1815) – kytka z jiné planety


Obrazek

 

  

Fotografie 1 - Peperomia macrorhiza po příchodu do sbírky

....................................................................................................



Mám radost. Poskládaly se mi totiž střípky skládačky jako dětské puzzle a je na světě další jméno jedné dosud bezejmenné rostliny naší sbírky. Pokud znáte vzhled rostliny, květenství, lokalitu, ze které pochází a navíc máte po ruce dostatek literatury, výsledkem může být pojmenování záhady, se kterou jste si nějakou dobu lámali hlavu.

Dobře si pamatuji den, kdy jsme na přelomu předloňského a loňského roku dostali echo, že do Čech přišla legální a unikátní zásilka alespoň pro mě velmi zajímavých rostlin rodů Oxalis a Peperomia z jižní Ameriky. Moc mě potěšilo, že Jirka nic nenamítal, okamžitě jsme sedli do auta a jeli si vybrat. Chuděrky rostlinky měly za sebou dlouhou cestu a podle toho vypadaly, ale my jsme si mohli vybrat mezi prvními, takže vybrané kytky patřily mezi nejhezčí. Mezi nimi byla i jedna naprosto šílená kaudexní peperomie naprosto fantastického tvaru, plná bouliček a hrbolků. I když některé hlíznaté peperomie neměly dlouhého života (přeci jen adaptace na české skleníkové poměry musela být pro tyto rostliny, zvyklé na tvrdé podmínky jihoamerických And trochu drsná), zrovna Peperomia sp. San Marcos brzy vytlačila několik desítek droboučkých peltátních listů (řapík pár centimetrů, čepel kolem půl centimetru) a v létě dokonce několik klasovitých květenství (stvoly opět pár centimetrů, husté klásky kolem půl centimetru). Protože jsem neměla o pěstování podobných druhů ani páru, chovala jsem se k rostlinám spíš intuitivně. Vodu rostlina dostávala spolu s dalšími příbuznými druhy, tedy zhruba jednou týdně, substrát jsem zvolila propustný, písčitý, s přídavkem menšího množství rašeliny (v zimě jsem zálivku zmírnila, ale neodvážila jsem se ji úplně vynechat) a květináčky umístila na místo, kde je slunce mírně filtrováno přes vyšší okýnkové peperomie. Sprašovala jsem, seč mi síly stačily, výsledkem bylo několik zralých semen, ze kterých před 2 týdny po měsíci od vysetí do chladnějšího prostředí vyklíčilo několik droboučkých semenáčků. To byla první z radostí, které mi tato peperomie přinesla.

Druhá radost byla výsledkem náhodného nahlédnutí do publikace o peperomiích peruánského regionu Cajamarca. Zde jsem objevila jednu velmi podobnou rostlinu se jménem Peperomia macrorhiza (což znamená s velkými kořeny). Nastaly dvě poslední zkoušky. Nejdříve jsem překontrolovala v Eggliho encyklopedii, co se zde o tomto druhu píše. Ať si notoričtí skeptici říkají, co chtějí, ale „Eggli“ jako výsledek kolektivní práce mnoha světových odborníků na různé skupiny rostlin je dosud, co se rozsáhlosti, pečlivosti a aktuálnosti k datu vydání nepřekonané dílo. Teď nezbývá, než čekat, než se v jednotlivých rodech provedou nové revize, které zahrnou i poslední popisy nových druhů.

Vše souhlasilo se vzhledem naší rostliny, posledním krokem tedy bylo najít, odkud že je ona lokalita San Marcos. Nebylo vůbec těžké to najít, San Marcos je město v severním Peru - v regionu Cajamarca. Obrázek z dílků je poskládaný a ona peperomie pro mě s naprosto jedinečným a úžasným vzhledem dostala (doufejme) své správné jméno. Literatura sice uvádí, že P.macrorhiza má svého skorodvojníka – P.umbilicata, ta má však mnohem delší řapíky, větší zašpičatělé čepele a delší klásky.

Hlíznaté peperomie se mi líbí čím dál víc a už asi desítku těchto krasavic ve sbírce máme, určitě nejčastěji však beru do ruky právě P.macrorhiza, protože je nádherná z boku, ze shora, zkrátka z každého pohledu. Nepopírám, že podobné skládání tajemných skládaček mě hodně baví a vůbec to neberu jako nějakou zbytečnou činnost, která by mě zdržovala od práce s kytkami. Můžu se tak o svých miláčcích dozvědět hodně nového a to vůbec není k zahození… R.


Fotografie 2 - Peperomia macrorhiza vloni (P.macrorhiza in last year)

Obrazek




Summary:

Determination and experiences with growing of tuberous Peperomia macrorhiza from Peru.


Fotografie 3:

1. + 2. Peperomia macrorhiza dnes (P.macrorhiza today)

3. Semenáčky P.macrorhiza (The seedlings of  P.macrorhiza)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

salixmaxima [ at ] gmail.com

(Max S., 6. 2. 2018 21:29)

I'm looking for some plants or seeds of Peperomia Caudex.
Please help me!

nádhera

(yvern, 13. 6. 2010 19:05)

Úžasná...dá se někde opatřit?

Jeee...

(LucieD., 15. 3. 2010 18:47)

Ta je krasna. Jako obrazek.