Jdi na obsah Jdi na menu
 


Peperomia hutchisonii

28. 10. 2012

 

Peperomia hutchisonii Yuncker (1961)

p.-hutchisonii-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Peperomia hutchisonii

2. Detail povrchu listů

...........................................................

Možná si pamatujete, že jsem již psala o Peperomia wolfgang – krahnii, o druhu, který se dá považovat za jednu z nejkrásnějších peperomií a který již dnes bohužel nemám. Doplatila jsem na svou laxnost, prostě jsem si rostlinu včas nenařízkovala a v nestřežený okamžik o ní přišla. Doufala jsem, že snad něco vyleze ze sebraných semínek, na rozdíl od jiných druhů však jako na potvoru v tomto případě ani ťuk, nevylezlo vůbec nic. Ale což, třeba ji zase někde potkám a jestli mi je souzená, zase se k ní někde propracuju.

O tom, že se někdy propracuju k podobnému, ještě krásnějšímu a možná i vzácnějšímu druhu Peperomia hutchisonii jsem se neodvážila ani snít. Pak přišel jeden den a jedna návštěva a bylo to tu – držela jsem v ruce nádhernou P. hutchisonii. Nikterak jsem o ni nežádala a o to víc dárek potěšil – ještě jednou Bohouši díky (pokud nás někdy čteš). Následuje několik vět, které se nám v článečcích docela často opakují, ale jak to napsat, když je to pořád stejné. Když jsem dnes dozalévala ty rostliny, které to vyžadují i v tomto podzimním období, procházela jsem skleníkem, koukala na nakvétající rostliny a dumala nad tím, o které by se mi chtělo dnes něco napsat. Chyběla mi inspirace a už jsem to docela vzdávala, když jsem si všimla, že kvete právě Peperomia hutchisonii. Vůbec jsem si nevšimla toho, že se chystá ke květu, o to víc mě to potěšilo.

Tak tedy zde ji máte – rostlinu, která je nádherná jen tak, protože, uznejte, klasovité květenství asi 15 cm vysoké se určitě za ozdobu považovat nedá. Největší ozdobou tohoto keříčku jsou bez debat listy podivného, těžko definovatelného tvaru a hlavně neuvěřitelného povrchu čepelí – ten tvoří množství různě velkých hrbolků a to vše pěkně nahustěné vedle sebe. Vrchní stranou listů je úzké průsvitné okénko.

Nebude asi překvapením, že tato rostlina pochází z Peru, konkrétně z provincie Cajamarca. Odtud pochází řada dalších zajímavých druhů, jeden hezčí než druhý. Můžete tedy očekávat, že ty, o kterých jsem už na ZL psala nebudou zdaleka poslední. Příroda se zde, co se týče peperomií, opravdu vyřádila, máte se proto na co těšit. R.

Fotografie 2:

1. Kvetoucí P. hutchisonii

2. Listy

3. Detail klasu

p.-hutchisonii-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

wofgang

(rudy, 29. 10. 2012 21:14)

mas ju u me jakozto prezente, u segnora Cocka (:-)) sem ji letos na vite jeho hangáru obdrzel, tož tak, rudko

famosni

(eva egertova, 29. 10. 2012 5:59)

Jak z jineho sveta. Bez kvetu bych si nevedela rady, kam to zaradit. Uz jsem na Vasich strankach prostudovala vsechno o sukulentech i cibulovinach a tak jsem se pustila do tillandsii,i kdyz ty jsem dlouho opomijela. Inspirovali jste me do te miry, ze jsem se vcera dobelhala do Lyse a koupila si ctyri nejsnaze pestovatelne a k tomu jedno Dendrobium. Sklenik jeste nestoji, mela bych pockat na jaro, ale nejak mi to neda. Tak jen piste, moc pekne se to cte,zdravim, Eva Egertova