Jdi na obsah Jdi na menu
 


Peperomia columella

4. 11. 2007

Peperomia columella Rauh & Hutchison



Obrazek
 

 

  

Fotografie 1:

1. Květenství - klas (Inflorescence - spike)

2. Peperomia columella

3. Listy (Leaves)

................................................................


Na nedávné návštěvě u Petra Pavelky v Praze – Letňanech jsme si všimli, že se mu v poslední době docela úspěšně rozrůstá skupina různých peperomií, a to nejen z jižní Ameriky, ale v poslední době i z Madagaskaru. Potěšitelné je, že už to nejsou jen sbírkové rostliny, ale díky řízkování se začínají dostávat i mezi obyčejné smrtelníky. Tím počítám i nás dva s Jirkou, protože jsme si nečekaně přivezli nejen několik nových druhů, ale dostali jsme i příslib zprostředkování koupě hodně zajímavé publikace o peperomiích z Peru, do které jsme u Petra alespoň mlsně nakoukli.

O nově získaných rostlinkách z čeledi Piperaceae však až někdy jindy, až se u nás obrazně řečeno alespoň trochu ohřejí. Dnes bychom si ukázali jinou peperomii, která už u nás roste nějaký ten pátek. Začnu zeširoka a ke konkrétní P.columella se snad dopracuju.Čeleď Piperaceae, do které rod Peperomia spolu s rodem Piper patří, je docela obsáhlá, shromažďuje v sobě víc než 2000 druhů. Polovina z nich připadá právě na peperomie. Název rodu vznikl z řeckých slov peperi, což je latinsky piper (česky pepř) a dalšího slova homos, homois a to znamená „podobný jako“. Význam slova po spojení obou částí je naprosto jasný. Sukulence je vlastní jen určité části rodu Peperomia a podle toho, jak se projevuje, dělí se sukulentní peperomie na tři skupiny: 1. rostliny se ztloustlými listy s průsvitnými okýnky, 2. rostliny s podzemními kaudexy a peltátními (štítkovitými) listy a 3. rostliny se sukulentními listy buď střídavě rostoucími nebo vstřícnými. S rostlinami první a třetí skupiny už nějaké zkušenosti mám, s geofytními peperomkami teprve začínám a považuju je za takovou třešinku na dortu sukulentů celého rodu.

Peruánská P.columella náleží do první skupiny a patří k těm nejhezčím. Střídavé listy jsou silně sukulentní se zřetelnými okýnky na vrchní straně a v napitém stavu se při neopatrné manipulaci velice snadno odlamují z občas rozvětveného stonku. Je to k vzteku, když se pipláte s pěknou kompaktní rostlinou, a pak nechtěným dotekem oholíte několik stonků najednou. Rostlina jde naštěstí řízkovat, takže se bezlistých či nehezkých částí snadno zbavíte. Substrát doporučuju dobře propustný, mám totiž vyzkoušené, že sukulentní peperomie nesnáší dlouhodobé přemokření (pozor, u epifytické P.rotundifolia je to trochu jinak, ale to by vás asi napadlo vzhledem k původu rostliny). Vodu dostává P.columella i občas přes zimu, zvlášť, když je v bytě či teplém skleníku, ale hodně šetřete a nechte vždy substrát mezi zálivkami dobře vyschnout. Rostlina se vám za péči může odvděčit i zajímavými klasovitými květy na vrcholech stonků.

Předvídám, aniž bych chtěla dělat reklamu, že pokud navštívíte Petra v jeho skleníku, také kouzlu některých peperomií neodoláte a některé z nich si pořídíte a bude to jen dobře. R.


Summary:

Description and experiences with growing of Peruan Peperomia columella from family Piperaceae.

Fotografie 2:

1. Mladé listy (Young leaves)

2. Peperomia columella

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář