Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pelargonium violiflorum

7. 6. 2015

Pelargonium violiflorum (Sweet) de Candolle

p.-violifolium-1s.jpg

 

Fotografie 1:

1. Nadzemní část P. violiflorum

2. Květenství

....................................................

Tak se opět vracíme do hry a začínáme po jisté odmlce zase psát. Do mého redakčního koše mezitím spadlo několik témat, které jsem si rozepisoval v hlavě podle toho, co mi kde kvetlo, ale nakonec vždy zvítězily věci neodkladné, spojené s vyletňováním a pikýrováním rostlin. O tom to ale nakonec je – nejdřív pěstovat a pak teprve psát.

Chtělo by se mi začít nějakou cibulkou (nebojte - budou), ale vyšlo to nakonec na v zimě rostoucí a na jaře kvetoucí Pelargonium violiflorum. Tomuto přírůstku jsem neodolal letos v prodejní nabídce manželů Dedowsových, což jsou spolupracovníci Ingo Breuera, kteří převzali část Ingova bývalého sortimentu. Tato miniaturka mě zaujala svým zajímavě stříhaným listem. Jako rozloučení s letošní mírnou zimou malá rostlinka před 3 týdny nakvetla filigránským květenstvím a pomalu se chystá spát.

Každé nové pelargonium vždy konzultujeme s českou knihou autorů Gratiase a Bradny Pěstujeme pelargonie, z vydavatelství Brázda. Nejinak tomu bylo i tentokrát, nebudu opisovat precizní a botanicky fundované informace pánů odborníků, přidám jen několik amatérských postřehů. Jde o drobný západokapský endemit s podzemní kořenovou hlízkou, naše rostlina má asi centimetrový kaudexík. I když P. violiflorum roste v přírodě na malém území, má vykazovat větší variabilitu ve tvaru a vzhledu listů. Opět – naše rostlina má jediný, asi 5cm našíř i nadél, hluboce dělený do laloků, horní strana je hladká a červenavá, spodní je svěže zelená a porostlá jemnými chloupky. Tyto chloupky jsou i na na listovém řapíku i květním stvolu. Květensví je na cca 20cm stonku, kde se pak větví jednotlivé okolíky, každý s jiným počtem květů (u nás od 3 do 11). Tyto květy jsou droboučké, kolem 0,5cm v průměru a jsou nahloučené do sevřeného okolíkového tvaru. Květy jsou bílé a vzdáleně připomínají květy Viola odorata (fialka vonná), tato podobnost stojí i za druhovým jménem violiflorum = violokvětý.

Pěstování asi není nijak složité (máme kytku pár týdnů), zásady jsou tyto: propustný substrát, opatrná zálivka přes zimu, kdy je kytka olistěná, v létě zcela na sucho. Pro milovníky miniatur a zimních kytiček ideální kousek. Poznámka na závěr - toto pelargonium je s lidskou pomocí samosprašné, už se nám tvoří plody. J.

Fotografie 2:

1.- 3. Různá stádia květenství

p.-violifolium-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář