Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pelargonium quinquelobatum

27. 7. 2008

Pelargonium quinquelobatum Hochstetter ex A.Richards

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Stonek (Stem)

2. Listy (Leaves)

3. Pelargonium quinquelobatum

...............................................

S tímto muškátem jazykolomného latinského názvu P.quinquelobatum jsem se poprvé setkala kdysi dávno u kamaráda kaktusáře, který měl na doplnění kaktusové sbírky i nějaké sukulenty. Jak k této rostlině přišel on už nevím, vím ale, že mírně přerůstající rostlinu musel začít řezat, protože začala povážlivě zabírat místo dalším rostlinám okolo. Řízky šly s trochou štěstí zakořenit a rostlina si zvesela rostla dál. Kytka byla natolik „neučesaná“, že se mi její podoba navždy vryla do paměti a já tušila, že až to půjde, určitě si ji pořídím.

Stalo se, vloni jsem si ji objednala ve formě semen v jednom slavném americkém zasilatelském „zahradním“ obchodu. Semeno vyklíčilo jen jedno, rostlina začala brzy mírně tloustnout, jako půl roku stará naštěstí dokonce vykvetla a dala několik dalších semen. Z těch už jsou dnes další semenáčky, což jsem uvítala, protože si myslím, že jen jedné rostlině by bylo ve sbírce smutno.

P.quinquelobatum pochází z východní Afriky (Etiopie, Somálsko, Keňa, Uganda a Tanzánie). Dorůstá až třičtvrtě metru výšky, dole má tlustý až hlíznatý kořen a nahoře značně rozsochatý, různě ztloustlý stonek. Z něj vyrůstají nevelké, sametově chlupaté listy s řapíky značné délky (až 20cm) a čepelemi třikrát nebo pětkrát laločnatě vykrajovanými (quinquelobatum znamená pěti- laločnatý). Okraje sytě zelených listů jsou ozdobně lemované červenou linkou. Květenství je nevysoké, nese u nás zatím vždy jen 2 květy, později i více (4- 9). Samotný květ je souměrný podle svislé osy, korunní lísty jsou bělavé (s nádechem do žluta či růžova, na horních dvou lístcích jsou zřetelné podélné růžové proužky. Jak jste už asi pochopili, rostlina je samosprašná, takže já osobně jako u jiných muškátů přenáším pyl na povystrčenou bliznu. Po čase začnou dozrávat semena s delší ochmýřenou osinou, která po namočení svým spirálovitým pohybem slouží k snadnějšímu zavrtání semen do substrátu. Semenáčky mají už za čtvrt roku zřetelné pachykauly.

Tuším, že vás takovýmto neslaným nemastným muškátem asi opět nijak neohromím, ale já osobně mám na něj vzpomínky ze svých sukulentních začátků, tudíž ať je, jaké chce, určitě si ho nechám ve sbírce. Nakonec proč ne, roste přes léto a v zimě shodí listy a spí bez potřeby zálivky. Není nikterak náročné, netrpí na nějaké škůdce, substrát mu stačí obyčejný propustný a myslím si, že by to chtělo hodně „práce“, aby ho někdo zahubil. Bez problémů kvete a plodí. Jen chce později trochu „přitáhnout otěže“, aby svým bujným růstem nezabralo místo okolním rostlinám.   R.

Summary:

Description and experiences with growing of African Pelargonium quinquelobatum from family Geraniaceae.

Fotografie 2:

1. Květ (Flower)

2. Kvetoucí rostlina (Flowering plant)

3. Semenáčky (Seedlings)

4. Semena (Seeds)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář