Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pelargonium barklyi

30. 9. 2007

Pelargonium barklyi Scott-Elliot


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Kaudex (Caudex)

2. Pelargonium barklyi

3. Mladé listy (Young leaves)

4. Semenáček (Seedling)

............................................


Znáte tu pohádku o ošklivém káčátku? Obdobný příběh by se dal vyprávět o našem geofytním P.barklyi. Před pár lety jsme ho nakoupili jako malé semenáčky u jednoho šikovného pěstitele v blízkosti Prahy. Vždycky se mi líbily zdobné, na okrajích ozubené listy tohoto muškátu, s ochlupením a tmavou kresbou na vrchní straně a tmavěfialovou barvou na straně spodní. Byla jen otázka času, kdy ho u někoho uvidím a budu mít štěstí, že bude zrovna na prodej. Povedlo se, přestože listy vůbec nebyly tak hezké jako na forografiích. Tmavá kresba sice nechyběla, ale jinak listové řapíky byly hodně protáhlé, chlupy řídké, barvy vybledlé a všechno celkově působilo neučesaným dojmem. V té době jsme ještě navíc měli problém s umístěním rostlin přes zimu, což je zrovna u zimního P.barklyi dost nepříjemný zádrhel. Dva roky rostliny zůstaly v původním rašelinovém substrátu i nádobě a nic nás netlačilo k tomu, abychom rostliny nějak zkultivovali. Poslední zimu po přenesení rostlin do nového polykarbonátovníku P.barklyi vykvetlo květenstvím s pěti lehce nažloutlými květy a s drobnou dopomocí při sprašování (pyl vždy přenesu na bříšku prstu z prašníků na blizny) jsem dostala i několik semen a na jaře je vysela do nezakrytého květináčku. Díky téměř stoprocentní klíčivosti máme v současnosti dostatek potomstva. Na jaře původní rostliny přešly plynule do klidu, putovaly do našeho skleníkového „undergroundu“, tedy nejnižšího patra pod hlavními stoly. Nedávno na konci srpna se na vrcholech kaudexů obou rostlin objevily náznaky nových listů, což po několikaměsíční suché pauze znamenalo začátek vegetace. Kytky jsem rychle přesadila (dala jsem je do mého oblíbeného substrátu pemza - písek – kompostovka) a pozorovala, jak se pomalu vyvíjejí nové listy. Stal se z toho docela zážitek, protože tak jako letos ještě nikdy nevypadaly. S výrazným reliéfem a neskutečným stříbrným ochmýřením se rozevíraly jako vějíře ocasních per exotických ptáků. Řapíky zůstaly zatím krátké, takže vznikla kompaktní růžice na efektním, světle hnědém kaudexu. Dnes už pochopitelně nejsou pod stoly, ale mají místo na nejsvětlejším místě našeho experimentálního tunelu. Došlo i na přesazení letošních „miminek“, které se už v takhle ranném věku chlubí typickými světlehnědými kaudexíky. Listy jsou nic moc, ale když vidím, co se z našeho jihoafrického ošklivého káčátka vylouplo časem za skvost, nezbyde mi, pokud máte možnost dopřát mu přes zimu hodně světla, než vám ho jako vždy jen vřele doporučit. R.


Summary:

Description and experiences with growing of african geophyte Pelargonium barklyi from family Geraniaceae.



Fotografie 2:

1. Květy (Flowers)

2. Pelargonium barklyi

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

P.barklyi

(Radka, 2. 10. 2007 21:34)

Díky za chválu, to víte, když je kytka pěkná, píše se to jedna báseň. I ostatní pelargonia, která teď narašila, vypadají úplně jinak, než minulé roky. Pořád ještě máme polykarbonátovník z boků otevřený, takže kombinace proudícího vzduchu, dostatku světla a střídání denních a nočních teplot dělá divy. Všem, kteří se chystáte stavět skleník, podobný postup můžeme jen doporučit. Mějte se všichni pěkně a ať se vám i vaším kytkám daří. Radka

...

(siska41, 2. 10. 2007 20:52)

Pepicku....mas pravdu...kaudexik je nadherny....mam len drobceka,ale to telicko mi ukazuje,ze bude nadherne,len treba vydrzat...zelam Ti krasne dniky....snad Ti moje mailiky chodia....Katka... :o))))

No...

(Pepa, 2. 10. 2007 9:26)

...je to skutečně krasavec! Pelarga nemám žádné ale tady tento je přesně podle mého gusta - pěkné květy,listy a zcela určitě dokonalý kaudexík! :-)
Díky za článek.Pepa.

konecne....

(siska41, 1. 10. 2007 21:05)

dakujem....tak som sa konecne dockala nejakych informacii o mojom drobcekovi,dlho spinkal,ale uz raší listocky,su nadherne chlpate,stale je malicky,ale robi mi velikansku radost....kontrolujem ho kazde rano a vecer,co sa na nom zmenilo...niekto by mohol povedat,ze je to skarede kacatko,ale mne sa nekonecne paci... :o))))....Katka