Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pachyphytum machucae

29. 1. 2017

Pachyphytum machucae I. García, Ch. Glass & M. Cházaro (1999)

p.-machucae-1s.jpg

   

Fotografie 1:

1. + 2. Pachyphytum machucae

3. Květenství

.......................................................

Stalo se takovým milým skoro pravidlem, že nám na větších akcích kamarádi a známí nosí nevyžádané zelené dárečky. Když je to pár kytek, tak je to moc milé, když je to více rostlin od vícero lidí, nastává starost zapamatovat si, od koho jsme co dostali. Takto k nám doputovala dnešní rostlina se jmenovkou Pachyphytum machucae. Kdybyste mě rozkrájeli, nevzpomenu si, kdo nám ji přinesl (s trochou štěstí je to zapsané v evidenčním sešitu, který s poctivostí sobě vlastní vede Jirka), takže se dárci omlouvám, že mu bez dohledání nemohu přijít na jméno.

Rod Pachyphytum zahrnuje něco málo přes tucet druhů, objevujících se hlavně v oblasti středního Mexika. P. machucae by se mělo vyskytovat na jihozápadu Mexika - ve státu Michoacan (severozápad státu) na skalnatých svazích v úctyhodné nadmořské výšce 1800 – 1850 m. Výskytem, velikostí a tvarem listů a detaily květů se odlišuje od zdánlivě podobných druhů: P. caesium, P. brevifolium a P. hookeri.

Základní růžici tvoří 2 – 3 desítky tlustých listů kopinatého tvaru a velikosti zhruba 6 x 2 cm. Pod ojíněným povrchem prosvítá šedě levandulová barva, která u báze přechází ve žlutavě šedou. Stonek (může jich být časem i více) zhruba centimetrového průměru pochopitelně pod tíhou listů začne brzy poléhat či se vyvěšovat směrem dolů. Květní lodyha s několika drobnými kopinatými lístky dorůstá do 30 cm výšky, nese 10 – 20 květů s dužnatým kalichem. Pod ním se ukrývá zvonkovitá květní trubka, tvořená bledě zelenými okvětními plátky. Při pozorném pohledu do trubky nejde uvnitř přehlédnout pro pachyphyta tak typické oválné či polokulovité červené skvrny.

Pokud jste se zarazili u podivného jména rostliny, musím vysvětlit, že vzniklo podle člověka, který ji v roce 1996 sbíral. Jose Antonio Machuca Nuňez byl (a doufám, že ještě je) zemědělským inženýrem, ale i botanickým nadšencem, cestovatelem a sběratelem; jeho jméno se objevuje v souvislosti s dalšími rostlinami, např. přímo po něm je pojmenovaná Mammillaria machucae.

Naše rostlina kvetla už v létě, ale na ZL se tehdy „neprobojovala“, takže to nyní napravuji a s omluvou srdečně zdravím momentálně neznámého dárce. R.

Fotografie 2 - Květenství P. machucae

p.-machucae-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář