Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pachyphytum hookeri - střípek ze skládačky jménem Salitrera

8. 5. 2011

Pachyphytum hookeri (Salm- Dyck) A. Berger (1930) – střípek ze skládačky jménem Salitrera

 p.-compactum-1s.jpg

   

Fotografie 1 - Pachyphytum hookeri, Salitrera, San Luis Potosí, Mexico

............................................................................................................................

Bylo by to takové docela obyčejné pachyfytum, tuctová sukulentní rostlina s tlustými listy nevýrazné barvy, kdyby…. kdyby nepocházela z jedné malé oblasti na západě mexického státu San Luis Potosí. Všechna naše sbírková pachyfyta se k nám zatoulala víceméně náhodou, většinou jako dárky, či výměnný materiál za jiné rostliny, takže to byly takové trochu nechtěné, možná bych raději měla milosrdněji říci nečekané děti. Uznávám, že rostliny tohoto rodu jsou často moc vzhledné záležitosti, ale nijak k nim netíhnu, protože jich vždy bylo ve sbírkách dostatek a říkala jsem si, že kdybych se někdy zbláznila a chtěla je kompletovat, daly by se snadno dohromady právě zmíněnými výměnami za rostliny nějakých jiných rodů.

O dnešní rostlinu jsem si však přímo řekla jednomu pěstiteli, protože jsem u ní na jmenovce uviděla lokalitu Salitrera. Ihned jsem si vybavila další rostliny, které ze stejné oblasti máme: Echeveria agavoides, Sedum palmeri, Sedum furfuraceum.  Pachyfytum by se tak stalo dalším střípkem sukulentní skládanky této kaktusáři vyhledávané oblasti. Ani nevím proč, ale zařadila jsem jej do sbírky se jménem Pachyphytum compactum. Asi by mu toto jméno i zůstalo, kdyby letos nevykvetlo a já se nerozhodla o něm napsat. Zvolila jsem klasický postup: otevřela jsem encyklopedii Crassulaceae a nalistovala mexický rod Pachyphytum. Nastala první zrada – P. compactum ve státě San Luis Potosí neroste. Naštěstí má rod Pachyphytum jen asi 14 druhů (myšleno k roku vydání encyklopedie), došlo tedy na vylučovací metodu, kdy jsem si našla všechny druhy, které v tomto státě rostou. P.fittkaui, P. kimnachii, P. oviferum jsou naštěstí natolik odlišné, že zbyl jediný druh P. hookeri.

Rostlinu lze najít v oblasti státu Aquascalientes a právě na západě státu San Luis Potosí, kde roste v horách na skalních stěnách (2000 – 2500 m. n. m.). Proto asi onen kompaktní tvar listů a vlastně i celé rostliny – jen tak asi rostlina dokáže přežít převážně nehostinné podmínky k životu. Skalní škvíry jsou chudé na humus a přicházející voda okamžitě uniká, pachyfytum s ní tedy zákonitě musí velmi úsporně hospodařit a mělo by být připravené na její případný nedostatek. Když tak o tom přemýšlím, rostlina by měla být zvyklá na velmi nízké noční teploty, asi často i pod bodem mrazu, ovšem s možností se přes den zase ohřát na nefiltrovaném slunci. Až se rostlina rozroste, určitě vyzkouším její odolnost na chlad, pochopitelně bez zálivky. Časem se stonek prodlužuje (literatura uvádí délku až 30 cm, v případě vyvěšení až 50 cm).

Květenství je na rozdíl od dalších pachyfyt takové jednoduché, chudé, připomínající více květenství nějaké echeverie., barva květů je růžová s žlutějším odstínem na koncích petal. Petaly se nerozevírají do stran, zůstávají napřímené. Rostlina je pravděpodobně samosprašná (s malou pomocí), i když semena ještě nemám, protože v tuto dobu ještě dozrávají.  

O tom, že je Salitrera jednou z nejbohatších mexických lokalit co se týče nekaktusových sukulentů, jsem slyšela z mnoha stran a od mnoha cestovatelů. Náhodným doplněním této sukulentní skládačky o čtvrtý rostlinný druh se to jen potvrdilo. A byla to skutečně náhoda, protože i člověk, od kterého jsem P. hookeri dostala k ní přišel čirou náhodou a dostal ji jako dárek, stejně jako já. Možná, že se mi v budoucnu podaří narazit na další sukulentní překvapení z této oblasti a při té hojnosti bych se tomu vůbec nedivila.  R.

 

Summary:

Determination and experiences with growing of Pachyphytum hookeri from Mexico.

Fotografie 2:

1. Pachyphytum hookeri - květenství (inflorescence)

2. Pachyphytum hookeri - květ (flower)

3. Pachyphytum hookeri - plod (fruit)

p.-compactum-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

P hookeri x compactum

(JGR, 9. 5. 2011 17:58)

Pokud druhy Pachyphytum hookeri a P. compactum nekvetou, pak se od sebe na prnví pohed dost špatně rozlišují a z otho důvodů v mnoha sbírkách sukulentářů panuje jmenovkový zmatek. Loni jsem si porvé v životě udělal na jedné rostlině P. comactum (tj. 100 % samosprašnost) semínka a ta letos v únor vyklíčila jak perský koberec. Vřele doporučuji udělat si podobnou radost. neb kdo nevysévá, jako by nežil. Zel(e)né listy pozdravuje pilný čtenář JGr-