Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pachycormus discolor

22. 9. 2007

 

Pachycormus discolor (Bentham) Coville ex Standley


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1.+ 3. Pachycormus discolor - starší řízek (Older cutting)

2. Listy (Leaves)

............................................


Díky rostlině z názvu článku zabloudíme do čeledi Anacacardiaceae. Patří do ní spousta stromů, keřů a lián z tropů, subtropů a také Středozemí a Severní Ameriky. Tato čeleď obsahuje sedm desítek různých rodů, mezi hodně známé patří například rod Pistacia (známé pistáciové oříšky), Anacardium (oříšky kešu) či Mangifera (mango). Ale tropické plody vás asi v tuto chvíli až zas tolik nezajímají, takhle kdyby byl nějaký ten pachykaul…Nebojte, je jich několik a navíc je pravděpodobně dobře znáte. Třeba takový madagaskarský rod Operculicarya s několika známými i méně povědomými druhy: O.decaryi, O.pachypus, O.borealis, O.hirsutissima, O.hyphaenoides, nebo stále více mezi pěstitele pachykaulů rozšiřující se severoamerický rod Pseudosmodingium s druhy P.barkleyi a P.perniciosum. Nakonec zůstanu v severní Americe na poloostrově Baja California, protože jsem si z této čeledi vybrala jediného zástupce rodu Pachycormus.

Pachycormus discolor (syn. Schinus discolor) může být v přírodě několikametrový strom s kmenem do průměru až 1 metru. Jméno Pachycormus je složeninou ze dvou řeckých slov: „pachys“ znamená tlustý,silný a slovo „kormos“ znamená kmen stromu, spojit oba významy si už jistě dovedete sami. „Discolor“ je latinský termín pro přídavná jména pestrý, různobarevný, strakatý. Dřevo stromu je měkké s žlutavými, červenavými, hnědavými či mléčnými pryskyřičnými výpotky. Světle okrová papírová kůra se v cárech odlupuje z povrchu kmene, což spolu s pokroucenými ztloustlými větvemi dělá z dřeviny „super materiál“ pro vyznavače bonsají. Listy jsou lichozpeřené a v suché sezóně rychle opadávají. Má to tu výhodu, že P.discolor můžete zimovat na sucho někde v chladnější místnosti (aspoň trochu temperované). Pokud P.discolor zapomenete v růstovém období delší dobu zalít, může shodit listy a upadnout do spánku předčasně. Dalším problémem je to, že listy hodně chutnají labužnicím sviluškám, z čehož pramení nutnost alespoň občasné chemické ochrany. Jinak s pěstováním problémy nejsou, dřevina roste v jakékoliv nádobě a není náročná na substrát, stačí dobře propustný s drenáží na dně nádoby.

Pokud budete mít možnost sehnat si semenáček, získáte po čase pěkný pachykaul, ale kdo takovou možnost mít nebudete, nevěšte hlavu, protože dřevina jde řízkovat. Při tvarování dřeviny každému majiteli semenáčku zbyde určitě nějaký odpad ve formě zaštíplých větviček a to by v tom byl čert, aby se nějakou z nich nepodařilo zakořenit. I řízek po čase v substrátu začne tloustnout a dá se z něho vytvarovat zajímavá sestava, i když třeba neznáte principy tvoření bonsají. Řiďte se citem a uvidíte, že potěšíte oko nejen svoje, ale i případných obdivovatelů vašeho zeleného výtvoru. R.


Summary:

Description and experiences with growing of woody Pachycormus discolor from Baja California Pennisula.



Fotografie 2:

1.+ 3. Pachycormus discolor - starší semenáč (Older seedling)

2. Mladá větev (Young branch)


Obrazek



 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář