Jdi na obsah Jdi na menu
 


Othonna cacalioides – další zimní podivín

18. 11. 2012

 

Othonna cacalioides Linné (1781) – další zimní podivín

o.-cacalioides-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Chlupatá semena

2. Dva měsíce staré semenáčky O. cacalioides

3. Othonna cacalioides před pikýrováním

.................................................................................................

Dějství první: často ani netuším, jaké sukulentní poklady vlastním. Vyberu si z nabídky semen jedné zámořské pěstírny, vyseju a dopěstuju si takovou podivnou zimní rostlinku nevalné velikosti s ještě nevalnějším jménem – Othonna wrinkleana.

Dějství druhé: stojím ve skleníku u excelentního pěstitele Jardy Hušnera nad letitými rostlinami neuvěřitelného vzhledu se jmenovkou Othonna cacalioides a vzdychám nadšením s mírným smutkem v duši, že takové krásné rostliny nikdy mít nebudu. Leda, že by je Jarda někdy namnožil...

Dějství třetí: třídím fotografie rostlin a dělám si pořádek ve jmenovkách. Najednou zjistím, že jméno Othonna wrinkleana je neplatné jméno z asi 12 let starého popisu slavného Johna Lavranose, které je dnes přiřazeno zpět ke druhu Othonna cacalioides. A teď mi to sepne – vždyť já vlastním několik tříletých rostlin tolik obdivované otony, která se mi ještě nedávno zdála tak nedostupná. K rostlinám velikosti pinpongového míčku v Jardovo sbírce mají ještě hodně daleko, ale musím vzít v úvahu, že je mezi nimi rozdíl možná i dvou desetiletí.

Othona wrinkeana není jediné synonymum, našli byste i další: Othonna minima či Othonna pygmaea. Obé napovídá tomu, že tento druh patří k nejmenším a možná i k nejxerofytnějším zástupcům čeledi Asteraceae (někdy i Compositae). Mohu potvrdit, že naprosto bez problémů i s kaudexem velikosti plané višně přežívá období sucha, které má v našich klimatických poměrech od jara do konce léta. Staré rostliny mají kaudexy s průměrem až 9 cm, z vaty na temeni rostliny na začátku školního roku roste několik lopatkovitých listů s modrozeleným nádechem a záhy na to se uprostřed začne vyvíjet nedlouhé větvené květenství. Klasicky žlutá květenství - úbory se skládají z 12 – 30 vnitřních květů a na okrajích z 5 – 8 jazykovitých květů (ty někdy mohou být docela nezřetelné). Ve vnitřních květech, rozložených v prstenci před jazykovitými květy se objevují blizny a po sprášení se zde vyvíjejí nevelká chlupatá semena s chmýřím, usnadňujícím v přírodě přenos větrem dál od mateřské rostliny. Klíčení – připomínám chladnější prostředí – probíhá bez problémů a jak zahlédnete na fotografii, na pouze dva měsíce starých semenáčcích je už vidět zřetelný kaudex. Literatura uvádí, že semenáčky jsou schopné kvést už prvním rokem, mně kvetly až rokem druhým. V období vegetace potřebuje tato rostlina, pocházející z Namibie a kapských provincií v Jihoafrické republice, pravidelnou zálivku, aby předčasně neshodila listy.

Jak sami vidíte, občas můžete k vytoužené rostlině přijít jak slepí k houslím, jen nějakou obrovskou náhodou a o to větší pak máte radost, když zjistíte, jaký poklad máte. A radost vám nezkalí ani to, že je to takový podivín, jakým je zimní Othonna cacalioides. R.

Fotografie 2:

1. Othonna cacalioides, Nuwerus

2. Květenství na rostlině

o.-cacalioides-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář