Jdi na obsah Jdi na menu
 


Orbea ciliata - chvějivá nádhera

28. 9. 2008

Orbea ciliata (Thunberg) L.C.Leach

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Stonky a květ (Stems and flower)

2. Otevírající se květ (Opening flower)

3. Květ (Flower)

..........................................................

Velice pravděpodobně tuhle „stapelku“ máte ve sbírce pod předchozím názvem Diplocyatha ciliata. Jirka dostal řízky z kristátní rostliny od pana Hlaváčka, v jehož sbírce jsme se byli podívat vloni v létě při návštěvě Rakovnicka. Přiznám se, při své nepříliš obsáhlé znalosti stapeliovitých rostlin (ale snažím se dohánět, co jsem zameškala) jsem od této nenápadné rostliny mnoho neočekávala. Vše se změnilo, když jsem zahlédla nakvetlou rostlinu Orbea ciliata na letošní plzeňské výstavě. Musím popravdě říct, že se tenhle bleděžlutozelený květ s neuvěřitelnými mléčněbílými chvějivými brvami na okrajích cípů koruny (asi vás napadne, co znamená druhový název ciliata – brvitá) nejvíc líbil naší malé dceři, která od té doby vyžadovala umístit nejen O.ciliata, ale i každou další nakvetlou „stapelku“ s pohyblivými chloupky na čestné místo do výše jejích očí, aby měla tu neklidnou nádheru po celou dobu květu hezky na očích. Květům říká kvítek a neomylně pozná, když se nějaký otevře, ať je vysoko, jak chce. Tak mě napadá, že Jirka před časem uvažoval, že by bylo dobré, kdyby se někdo v našem blízkém okolí začal zajímat o rostliny z bývalé Asclepiadaceae trochu víc, než jen okrajově (jak jsme nuceni my s omezenými prostorami), že bychom ho rádi a často zásobovali stapélkami, a pak se k němu na ně chodili dívat…. Vypadá to, že nejjednodušší by bylo postavit nějaký malý skleníček vlastní dceři. V této skupině se totiž najdou tak neskutečné tvary a barvy květů, že je pořád na co koukat. Musíme ovšem odmyslet další senzorický projev těchto rostlin – nelibou vůni, mnohdy vyjádřitelnou jen jediným nespisovným termínem – smrad. Když si ale člověk na tento projev zvyká třeba už od mala a po malých dávkách……Ale konec fantazírování, asi bych se měla vrátit k tématu tohoto článku.

O.ciliata se v přírodě vyskytuje v oblasti jihoafrického Západního Kapska. Její krátké stonky do 1,5cm průměru rostou vzpřímeně, nebo časem poléhají. Necelý centimetr velké hrbolky na stoncích jsou seřazeny do 4 svislých řad, takže stonky mají na průřezu čtyřhranný tvar (což ovšem neplatí u kristáty, která je u pěstitelů poměrně častá). Na zhruba deseticentimetrových stopkách se objevuje většinou jeden květ, i když občas ze stejného místa může vyrůst i květů víc. Až osmicentimetrové květy skutečně stojí za to, zvenku jsou sice nenápadně bledězelené s červeným proužkem, ale když se otevřou… Barva je sice opět nenápadně bledězelenožlutá s drobnými červenofialovými bradavičkami, ale otevřené laloky miskovitě prohnuté koruny lemují naprosto neuvěřitelné brvy kyjovitého tvaru a mléčněsklovité barvy. Tyto brvy se při každém pohybu vzduchu nádherně chvějí a připomínají tím nějaký neznámý živý vibrující organismus. Přiznám se, že na tento neklidný pohyb bych se vydržela dívat nekonečně dlouho. Když se otevíral první nový květ rostliny z výstavy, byla jsem u toho a vše se mi podařilo fotograficky zdokumentovat. Nejdřív se oddělil první cíp a pak už to šlo ráz naráz. Cípy se otevřely dokořán a odhalily tak nitro květu. Uvniř se objevil vystouplý prstenec, typický pro rostliny rodu Orbea. Čichovou zkoušku jsem vynechala, dopředu tuším, co by bylo cítit.

Pěstování je shodné s dalšími rostlinami bývalé čeledi Asclepiadaceae, to znamená v zimě sucho a trochu chladněji, v létě přiměřená zálivka a doporučuji chemickou preventivní ochranu před kořenovkou a vlnatkou. Na svilušku tato rostlina netrpí, pozor jen na kombinaci přemokření a nízké teploty, pak by se o vaší rostlinku mohla pokoušet nějaká nepěkná houbová choroba.

Dnes už docela běžný druh mě jako stapeliového zelenáče svým květem naprosto dostal a pokud ho zahlédnete někde na výstavě ve vašem okolí, neváhejte ani chvilku, těch pár dnů chvějící se nádhery stojí za nevšední podívanou. R.

Summary:

Description and experiences with growing of south- African Orbea ciliata from family Apocynaceae.

Fotografie 2:

1. Květ (Flower)

2. Detail koroly ve středu květu (Detail of corola in centre of flower)

3. Detail brv (Detail of cilias)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář