Jdi na obsah Jdi na menu
 


Operculicarya pachypus

2. 12. 2007

Operculicarya pachypus Eggli

Obrazek

 

Čeled Anacardiaceae jsme na ZL už představili Obrazekmexickým Pachycormus discolor, rod Operculicarya zatím ne, i když asi málokterý vážnější zájemce o sukulenty se s tímto rodem na nějaké výstavě K+S nebo v literatuře nesetkal. Je to nejpravděpodobně nejpěstovanější sukulentní bonsaj z Madagaskaru - Operculicarya decaryi Perrier s typickým uzlovatým kmenem, světlou kůrou a tmavězelenými drobnými lístky podobnými rodu Osteomeles, který asi znáte z obchodních domů jako bonsaj. Bratříčkem této slavné rostliny je nápadně podobná, vzácnější a ještě více „bonsajovitější“ Operculicarya pachypus, o které chci dnes psát.

Malý, ale atraktivní (bohužel z většiny zatím nedostupný) rod Operculicarya (někdy psáno omylem Operculicaria) roste výhradně na Madagaskaru a jeden druh (O.gummifera) zasahuje i na Komorské ostrovy. V současné době se do něj zahrnuje 7 platných druhů, ale je otázka, jestli doprozkoumání jejich domoviny nepřinese nové popisy, eventuelně i přesuny. Pikantním přesunem například je, že v roce 1944 popsaná Operculicarya Obrazekmonstruosa Perrier s jemně chlupatými větvičkami byla v roce 1962 přeřazena do čeledi Burseraceae (!) jako Commiphora monstruosa Capuron.

Když chci psát o O. pachypus, nemohu zároveň trochu nepsat o i O.decaryi. Ta známější a pěstovanější se nachází na velkém území jižního Madagaskaru, na několika desítkách lokalit od Toliary po Ambovombe povětšinou ve xerofytním lese. Ta druhá roste na malé ploše na jihozápadě ostrova v provincii Toliara jen na několika málo známých lokalitách na vápencových půdách.

O. decaryi je v domovině 2 až 6m (někdo píše až 15m) vysoký strom s lahvovitě ztloustlým kmenem až 1m v průměru a delšími Obrazekvětvemi. O. pachypus roste jako nízký křovinatý špalek vysoký 1-2m s úžasnou soudkovitou, kónickou až pyramidální bází a adekvátně kratšími větvemi. Hlavní rozdíl mezi oběma však spočívá v jednom (zřejmě důležitém) detailu – O. decaryi má směr růstu větviček přímý a rovný, kdežto O.pachypus roste „cik-cak“ (anglicky „zig-zag“). To je samozřejmě pozorovatelné zejména u mladých větviček, s jejich dřevnatěním a tloustnutím se tento charakter růstu ztrácí. Předpokládám, že těch rozdílů bude asi víc, možná v detailech květů či plodů, ty bohužel z vlastní zkušenosti vůbec neznám. V literatuře se píše o samčích a samičích květech, ale jestli jsou oboje na jedné rostlině, nebo zvlášť na dvou nepříbuzných, to už Obrazekbyste po mně chtěli něco, co přesně nevím.

Pěstování tohoto skvostu se vůbec neliší od pěstování O. decaryi, nejde o nic náročného, je to teplomilná a světlomilná rostlina rostoucí v létě, jeví se jako poměrně nenáročná a skromná, člověk je spíš opatrnější se zálivkou a hnojením, proto rychlost jejího růstu a hlavně tloustnutí stonku není nijak závratná. Na podzim listy při chladnějším pěstování uschnou a opadají, pak kytka v teple spí asi do dubna-května, při celoročním pěstování v teplejších podmínkách nemusí opadat vůbec. Občas je dobré vhodnému tvaru stromku dopomoci mírným řezem.

Kéž by měl člověk víc rostlin, nebo aspoň hrstičku semen, aby bylo takzvaně s čím experimentovat. Je celkem možné, že by bylo možné zvolit i nějaký výživnější způsob pěstování (třeba obdobu „okurkové“ metody Honzy Gratiase) s rychlejšími výsledky, ale pokud kytka po zhruba deseti letech opatrného pěstování v chudém substrátu vypadá tak jako ta moje, není to zase až tak špatný výsledek. Co vy na to…? J.

Fotografie:Obrazek

1.Operculicarya pachypus

2.Pachykaul

3.Růst cik - cak

4.Listy

5.O.pachypus

6.Commiphora monstruosa (syn.Operculicarya monstruosa)


 

Summary:

Description and experiences with growing of madagascarian woody Operculicarya pachypus from family Anacardiaceae.


 

Photographies:

1.Operculicarya pachypus

2.Pachycaul

3.Growth zig-zag

4.Leaves

5.O.pachypus

6.Commiphora monstruosa (syn.Operculicarya monstruosa)



 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Opadávání lístků

(Jirka, 26. 7. 2009 13:50)

Těžko takhle obecně a na dálku poradit. Opadávání lístků znamená ukončení vegetace nebo velké problémy samotné rostliny se životními podmínkami. Vzhledem k této roční době nejde asi o ukončení vegetace, i když pokud velmi málo zaléváte, i to je možné. Já bych se každopádně co nejrychleji podívat na kořeny eventuelně na samotnou hlízku. Pokud je něco měkké, nebo ohnilé, pak to samozřejmě nefunguje a musí to pryč. A pak je důležité, co Vám z rostliny zbyde. Zdravý vrcholek by šel dát do čisté vody a zkusit, jestli obrazí a posléze zakoření. Šance to není veliká, ale je. Jinak naštěstí je v současnosti na trhu dostatek semenáčů O.decaryi za velmi rozumné peníze, takže to zkuste znovu. Ono nákup pouze jedné rostliny je prostě vždy riziko. Jirka.

Operculycarya decari

(Eva Dřízhalová, 23. 7. 2009 21:27)

Dobrý den, v červnu jsem si na výstavě kaktusů u Botanické zahrady na Albertově koupila malou rostlinku Operculycarya decaryi, která měla asi 2 cm hlízu. Po několika dnech mi na rostlince začaly opadávat lístky. Kde jsem udělala chybu? Jak ji mám správně opečovávat, aby mi vydržela? Předem děkuji za radu. Hezký den. Eva

O. decaryi

(Anna Potáčová, 18. 3. 2008 9:40)

Dobrý den, koupila jsem si semínka Operculicarya decaryi a prosím o radu, jakým způsobem je zasázet a do jaké půdy, jsem úplně nezkušená zahradnice, k semenům nebyl návod. Za odpověď na email (potyna@centrum.cz) velice děkuje a srdečně zdraví Anna

šalomounova odpověď

(Jirka, 15. 12. 2007 18:06)

Základní odpověď jsem Vám poslal na Váš mail, možná by po semenech šlo dál pátrat.Taky by mě to zajímalo.Jirka.

Dotaz

(Tonda, 15. 12. 2007 17:29)

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, kde by se daly sehnat semínka, případně mladé sazeničky O.pachypus. Nemohu je nikde sehnat, snad jen v Japonsku. Prosím poradte. Mail.adresa je vercatonda@seznam.cz Děkuji za odpověd. Pinka

Hozená udička

(Jirka, 7. 12. 2007 10:36)

Trochu jsem čekal, že budete komentovat zrovna Vy. Je pravda, že O.pachypus je občas frekventovaný u lepších prodejců, jsou to určitě rostliny z domoviny (snad z pěstíren). Šlo mi o to ukázat, že jsou i jiné cesty, byť zdlouhavé leč ekonomičtější, jak se těchle špíčků dobrat. A navíc, když taková kytka s vámi od mala pár desítek let putuje životem, stává se z ní "člen rodiny". Zdravím a těším se někdy na váš další článek! Jirka.

O.pachypus

(Pepa, 4. 12. 2007 18:20)

je občas k vidění na prodej u některých US netových prodejců a ceny jsou to skutečně brutální! 600-2000 $....ale jsou to rostliny na pohled mnohem starší, pěkně soudkovitě "vypasené" :-) O.P. vypadají naprosto úžasně!
Díky za článek, Pepa.