Jdi na obsah Jdi na menu
 


Monadenium discoideum

Monadenium discoideum P. R. O. Bally

m.-discoideum-1s.jpg

   

Fotografie 1:

1. Monadenium discoideum (Euphorbia discoidea)

2. Detail listu

.............................................................................

Hned na úvod musím v rámci taxonomické korektnosti uvést, že správné vědecké jméno dnešní rostliny je aktuálně Euphorbia discoidea (P.R.O.Bally) Bruyns. Přestože rodinka monadénií je pohledově poměrně odlišitelná od euforbií, došlo před časem jejich sloučení. To ovšem nám, sukulentářským nadšencům, nijak nebrání tuto skupinu euforbií označovat postaru.

Minulý víkend skončila prodejní aktivita německé pěstírny Exotica, patřící manželům Specksovým. Když něco trvá hodně let, člověk si nějak začne myslet, že je to asi navždy. Vše však má svůj konec a tak i tato pro nás (myslím tím nás - středoevropany sukulentářského vyznání) legendární pěstírna prostě ukončila svoji činnost. Nechci se utápět v hodnoceních významu Ernsta Speckse a jeho firmy pro současné sukulentaření, raději vzpomenu na několik našich návštěv u něj, na sortiment jeho prodejny a na jednu z posledních kytek, které jsme si u něj nakoupili.

Poprvé jsme byli „u Speckse“ spolu s Radkou a malinkou Růženkou v roce 2008, o této návštěvě jsme referovali na Zelných listech o vánocích v témže roce. Jenom pro pořádek a přesné zaznamenání historie jsme si tenkrát přivezli z Exotiky 17 rostlin. Podruhé jsme (opět v plné sestavě) Specksovi navštívili v roce 2012, bylo z toho tehdy 28 rostlin. Potřetí jsem jel už bez holek v roce 2015 a přivezl 14 kytek, a naposledy letos na jaře, kdy z toho byla pouze kytka jediná. Už i tato jednoduchá statistika něco napovídá. Bylo tam období vrcholné, kdy Exotika praskala ve švech a měla nejlepší nabídku v Evropě, pak se ale něco začalo měnit a letošní prodej byl spíš výprodej. Sortiment tak na čtvrtině nejlepších časů, kytky velké až sbírkové, ceny odpovídající právě těm velikostem. Prostě se schylovalo k tomu, co se minulý víkend uzavřelo.

Tak a můžu konečně k té dnešní kytce. Bylo to jedno ze dvou monadénií, zakoupené v roce 2015- v tomto případě tmavý kořenový kaudex bez náznaku zeleného výhonu a u něj cedulka Monadenium discoideum Zambia ES22865. Za celý loňský rok z kořene nic nevyrazilo a jak se kytka nakoupila, tak se na zimu i uložila. Letos na jaře jsem naše kaudexy obdělával a s obavou jsem vysypal i toto monadenium (to druhé – Monadenium fanshawei z Tanzánie přes zimu vyschlo na padrť). Kaudex byl pevný, jeden kořínek pod kaudexem vypadal funkčně a tak jsem ho znovu zasadil, jenom jsem vše posunul více do substrátu, původně bylo monadenium hodně povysazené (zřejmě aby se lépe prodávalo). Začali jsme více zalévat - buďto se probudí, nebo shnije. Sukulentní štěstí stálo na naší straně, na vrcholu kaudexu vyrašil pupen a začal růst chlupatý stonek. Někdy v srpnu jsem objevil i první kvítek a kvetení postupně pokračuje do dnešních dnů.

Jak psala Radka ve svém speciálu SPS o rodu Monadenium v roce 2013, ve výčtu geofytních monadénií, které dosud nepěstovala, vyjmenovala i M. discoideum ze Zambie. Průzkum literatury ukázal, že areál výskytu v přírodě je v Zambii pouze okrajově (od města Kitwe na sever) a většinově se zmíněné monadenium vyskytuje v Demokratické republice Kongo, která se Zambií na severu sousedí. Roste v nadmořských výškách 1200-1300 m.n.m., v opadavém lese stromů rodu Brachystegia. Podzemní kaudex rostliny mívá rozměr 7x5cm, starší kytky mohou mít i víc růstových vrcholů a tím více výhonů. Všechny nadzemní části jsou chlupaté. Květy jsou nepočetné, barvy žlutavo-zelené, tvar typický pro monadenia. Samotné monadenium není v kutuře příliš běžné, právě nabídka firmy Exotica se zasloužila o jeho větší rozšíření v evropských sbírkách.

Valná šance na sprášení (aspoň jak říká hlavní opylovačka naší sbírky Radka) není, přesto se o to pokusíme. Od minuého víkendu si totiž rostlin v květináčích se jmenovkou „Exotica – Marita a Ernst Specks“ budeme považovat více než dříve, kdy bylo snadné si umřelé kytky pořídit znovu. S tím už je teď prostě konec. J.

Fotografie 2:

1. Monadenium discoideum (Euphorbia discoidea)

2. Květ

3. Stonek s listy a květy

m.-discoideum-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Monadenium discoideum

(Neng Wei, 28. 7. 2019 0:35)

Wow, it is amazing! First time to see this rare alive plant and with flowers too.