Jdi na obsah Jdi na menu
 


Momordica rostrata – aneb tuplák tykví

16. 8. 2014

 

Momordica rostrata A.Zimmermann – aneb tuplák tykví

m.-rostrata-1s.jpg

    

Fotografie 1 - Momordica rostrata

.......................................................................

Celkem často a rádi už pěkných pár let posloucháme na cestách služebním autem rozhlasovou stanici Rádio Beat. Tam mají kromě spousty dobré muziky i různé sympatické nápady. Mezi ně patří například pouštět do éteru za sebou dvojici skladeb stejného interpreta nebo kapely, tz. „tupláky“. Je to sice proti pravidlům pestrosti či vyváženosti, ale možná právě proto je to posluchačsky příjemné. Většinou je to jedna skladba známá a druhá z okruhu méně známých. Zkusíme to také a tak po nenápadném česnekovém tupláku před dvěma týdny (Allium a Tulbaghia) dáme tento víkend tuplák tykví. Po známější Kedrostis africana to bude Momordica rostrata ze stejné čeledi Cucurbitaceae.

Sukulentní tykve se zase tak příliš masově nepěstují s jednou výjimkou a tou jsou právě kedrostisy. Zato momordiky tak často v nabídkách obchodníků a tím i ve sbírkách nevidíte. Eggliho encyklopedie zmiňuje pět sukulentních druhů tohoto rodu (bude jich určitě ještě víc) a pak jsou to různé melounovité zeleniny a také i léčivky (např. Momordica charantia s účinnými látkami proti cukrovce). M. rostrata je vedle M. boivinii nejčastěji nabízenou momordikou. Ve své domovině roste ve čtyřech zemích východní Afriky – Etiopie, Keňa, Tanzanie, Uganda. Dosahuje celkem úctyhodných rozměrů, kaudex roste na povrchu (s podzemní řepou) do průměru 30cm a sloupovitě se vytahuje do výšky 50-60cm. Lijánovité šlahouny dosahují délky až 7m a pnou se po čemkoliv, na co dosáhnou. Květy nejsou nijak velké, jsou žluté a na rozdíl od Kedrostis africana jde o rostlinu dvojdomou – čili holky a kluci. Naše rostlina zakoupená v českém obchodě se zahraničními zdroji rostlin je holka. To tedy znamená, že každý rok nadějně nakvete, dokonce vytvoří hluché zelené tykvičky, které však po čase zaschnou a odpadnou. Je jí prostě smutno......a touží po kamarádovi.

Po naší přednášce o sukulentních tykvích na loňském jarním pražském sympóziu se trochu rozkřiklo, že jsme taky trochu „prdlí“ do tykví a tak jsme následně obdrželi pár tykvovitých dárečků, mezi nimi i hrstičku semínek Momordica rostrata. Ta vyklíčila asi z 50% a po přepikýrování zůstaly tři pěkní dorostenci. Nadějně přirůstají a tloustnou a teď jen budeme trpělivě čekat, až nakvetou a prozkoumáme, jestli je mezi nimi nějaký kluk. To by bylo radosti a hlavně možnost regulérního opylení a pak i získání semínek, která bychom rádi zase poslali dál, mezi sukulentářský lid. Statisticky je to se třemi semenáčky docela slušná naděje, nakonec by stačil jen jeden kvetoucí samec, který by si poradil se všemi holkami.

Zajímalo mě, cože je to ta „rostrata“, takže chytrý strýček internet poradil a vysvětlil: je to latinsky „zobánkatá“, přičemž „zobánek“ by měla být zúžená vrcholová část plodu, sloužící většinou jako zachytávací háček pro rozšiřování plodů přichytáváním na těla zvířat. A ještě ten Cimrman z popisu bohužel není náš český genius (Jára da) , ale jen méně známý německý botanik Philipp Wilhelm Albrecht Zimmermann (1860-1931), působící v letech 1911-1920 v německé kolonii v Tanzánii. J.

Fotografie 2:

1. Plod na stonku M. rostrata

2. Semenáčky staré 8 měsíců

m.-rostrata-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Momordika boivinii

(Eva Egertová, 17. 8. 2014 15:00)

Pěstuji tuto a květy mají krásnou oranžovou barvu a každý den jich vykvetlo několik. Ale žádná tykvička, takže asi potřebuje druhého do páru. Kedrostis jsem letos rozjela doma v květináči a s paprikama poslala do volného záhonu v manželově koňským hnojem vylepšeném zeleninovém skleníku. Liánky obepnuly nádrž na vodu a rostlina má i kapkovou závlahu. Ze slívy se stal kedluben gigant. Muže poněkud irituje.

Re: Momordika boivinii

(Emerson, 17. 8. 2014 16:49)

Tak dejte muži též kapkovou závlahu

Re: Momordika boivinii

(Hrach, 18. 8. 2014 0:06)

Na boivinii jsou samčí I samičí květy . Stačí utrhnout samčí květ roztrhnout ho na půl a na samičím otrhat okvětní lístečky a na primo opilovat.Za 3neděle už máte krásný zelený banánek.Ten po čase pukne a semena spadnou na zem.
Když semena rovnou zahrábnete mnělce pod zem ještě do podzimu vylezou(né na slunce rači v plným stínu pod matkou)

Re: Re: Momordika boivinii

(Eva Egertová, 18. 8. 2014 12:55)

Děkuji za obě rady, muž si kapkovou závlahu dává sám, přesto váhá s motyčkou, když pleje okolo, jestli to stojí za to, mě přivést do varu.
Návod na opylení si zapíšu, letos už asi dokvetla. Zdravím.