Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lithops werneri

29. 2. 2008

                 Lithops werneri Schwantes & H.Jacobsen

 

Obrazek

Ač to není zrovna moje parketa, Obrazekchtěla bych vám představit další kousek z mé nepočetné skupinky živých kamenů – Lithops werneri. Dopředu jsem věděla, že pro kontrast s minule uvedeným bílekvetoucím L.karasmontana by to tentokrát měl být litops se žlutým květem. Procházela jsem fotky a snažila se vybrat ten, který je nafocený v co nejvíce ročních stádiích, aby bylo vidět, jak se lithops během roku vyvíjí. Volba padla právě na L.werneri, který je krásný nejen v pomíjivém Obrazekokamžiku otevření květu, ale i bez květů.

Litopsy, patřící do čeledi Aizoaceae, jsou velice zajímavý rod s originálně vyřešenou strategií přežití suché periody v oblastech svého výskytu (Namibie, Botswana a téměř celá Jihoafrická republika). Každým rokem totiž vidíte trochu jinou rostlinu, protože tkáň rostliny původní posloužila jako výživa pro vývoj rostliny nové. Tvar litopsů je pro hospodaření s vodouObrazek téměř dokonalý, je to obrácený kužel s tenkým kořenem na spodní úzké straně  a na vrchní straně se základnou se zaoblenými hranami, středovou rýhou a více či méně hrbolatými průsvitnými okýnky. V přírodě je celé tělo litopsů skryté v substrátu a díky různobarevným okýnkům rostliny dokonale splývají se svým okolím, takže jdou dobře rozeznat jen v období květu. Právě díky tomu se jim říká živé kameny.

Ale ještě jsem nic neřekla o Obrazekvybraném L.werneri. Ten má svou vrchní stranu pokrytou hnědými rozvětvenými linkami, které působí jako síť zvýraznělých žilek na porcelánově bledé kůži. Okraje žilek lemuje sytější odstín šedožluté barvy, což okrajům umožňuje plasticky vystoupit nad povrch plošky okýnek. Můj L.werneri vykvetl v září, obě sesazené rostliny jedna po druhé. Jak už jsem naznačila, květ je žlutý s paprskovitě rozloženými okrajovýmiObrazek okvětními lístky. V současné době probíhá u celé skupiny litopsů převlékací proces, z původních těl se středovou rýhou vynořuje jedno či dvě nová těla. Z těch starých zbyde nakonec jen suchý zbytek u paty nové rostliny. V tomto období není radno lithopsy zalévat, jinak se staré tělo neseschne a zůstane rozložené kolem nového těla, což rostlině na kráse nepřidá. Se zálivkou se může začít v okamžiku úplného převlečení a po namočení suchých zbytků se doporučuje všechny opatrně odstranit. Pokud máte litopsy v zimě Obrazekuložené v nějakých provizorních podmínkách uvnitř domu, či bytu, dejte pozor při zahájení letnění. Rostliny odvyklé vyšším teplotám a větší intenzitě světla snadno rychle zajdou, protože jsou v probíhajícím období převlékání nejcitlivější k vnějším podmínkám.

V počátcích pěstování jsem živým kamínkům poctivě míchala doporučovaný substrát kompostovka – písek – antuka v poměru 1:1:1, dnes antuku nahrazuji pemzou. Ale na vhodný substrát má recept každý svůj, zrovna tak, jako na nejvhodnější pěstování těchto kouzelných afrických rostlinek.    R.Obrazek

Fotografie:

1. - 2. Lithops werneri, C188

3. Detail povrchu okýnek

4. Rostlina z boku

5. Nové tělo uvnitř starého

6. První květy

7. Otevřený květ

8. Po odkvětu

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář