Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lenophyllum guttatum

4. 11. 2007

Lenophyllum guttatum (Rose) Rose



Obrazek
 

 

  

Fotografie 1:

1. Lenophyllum guttatum

2. Detail nového květenství (Detail of the new inflorescence)

3. Nové květenství (New inflorescence)

4. Květ (Flower)

..........................................................................................


Konečně došlo na další malý rod z velké čeledi Crassulaceae, tentokrát opět ze severní Ameriky – oblasti jihu USA a severovýchodu Mexika. Většina z asi sedmi druhů rodu Lenophyllum je typická neuvěřitelným pudem sebezáchovy, při sebemenším dotyku rostlinám velice snadno odpadávají listy a hlavně palisty na stoncích květenství, a pak je znovu zakořenělé třeba i na sucho nacházíte naprosto všude. Vysloužily si tak nepěkný cejch plevelných sukulentů, většinou si je proto přinesete jako kukaččí vejce spolu s jinými sukulenty. Přesto neuškodí se na některé podívat více zblízka.

Řecké slovo „lenos“ znamená nádržku, cisternu, vanu a „phyllos“ je řecky list. Jestli svoje jméno rostlina dostala díky baculatým sukulentním listům nebo jejich tvaru (jsou lžícovitě prohnuté směrem dolů, tudíž na nich zůstává nějakou dobu voda, pokud jsou ve vodorovné poloze), to už nechám na vás. Zástupci rodu se rozdělují do dvou skupin, v první jsou rostliny s květenstvím ve tvaru klasů, hroznů či úzkých chocholičnatých lat s 10 – 35 vrcholíky s 1 až 3 květy, druhá skupina jsou rostliny s květenstvím ve tvaru vrcholíků nebo chocholíků s 2 až 10 jednoduchými nebo vidličnatými větvemi a 3 až 15 květy ve vrcholíku (už tuším, že jeden díl botanických taháků se bude věnovat tvarům květenství, ať to nemusím pořád hledat po knížkách J). Zkráceně řečeno, liší se tvarem květenství a počtem květů v nich.

Lenophyllum guttatum, pocházející z mexických států Coahuila a Nuevo Leon patří asi k nejvzhlednějším zástupcům rodu. Druhové jméno znamená jemně kropenatý a souvisí se vzhledem sukulentních listů. Ty jsou podle mě skutečně atraktivní, barva je zvláštně šedozelenorůžová s drobnou tmavší fialovočervenou kresbou. Rostlina neroste nijak překotně do výšky, zůstává dlouho nízká, dokud nevyžene květenství. Atraktivní je i samotné květenství se sukulentními kališními lístky v barvě listů a sytě žlutými květy. Ty se otvírají postupně jeden za druhým a vydrží na rostlině poměrně dlouho.

Pěstování je naprosto snadné, když nebudete rostlinu permanentně přelívat a v zimě začnete s vodou trochu šetřit. Substrát stačí úplně obyčejný, dostatečně propustný. Rozmnožování je jako u dalších rostlin rodu jednoduché, stačí odlomený list, který zakoření třeba i na sucho.

Na rozdíl od svých nejbližších příbuzných u tohoto druhu nedochází k neustálému odpadávání listů při neopatrné manipulaci, takže má L.guttatum šanci proniknout v hojnějším počtu do sbírek jen hlavně díky svému nevšednímu vzhledu. R. 


Summary:

Description and experiences with growing of Mexican Lenophyllum guttatum from family Crassulaceae.

Fotografie 2:

1.+ 2. Kvetoucí rostlina (Flowering plant)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

...

(siska41, 5. 11. 2007 19:29)

juuuuu...to je nadhera....taku kyticku vidim prvykrat a velmi sa mi paci...ten kvietok je fascinujuci...pokusim sa pozriet,ci niekto tuto kyticku ponuka...velmi by som ju chcela...dakujem zase za pekny clanok....Katka