Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jatropha podagrica aneb domorodý projímavý ořech

20. 6. 2008

Jatropha podagrica Hooker (1848) aneb domorodý „projímavý ořech“

Obrazek


Fotografie 1:

1. Rostlina na začátku růstové sezóny (Plant on start of growing seassion)

2. Kůra (Bark)

3. Mladý list a květenství (Young leaf and inflorescence)

4. Mladé semenáčky (Young seedlings)

.............................................................................................................

Dovětek za název jsem si opravdu nevymyslela, „projímavý ořech“ je doslovný překlad lidového jména této pachykaulní rostliny. J.podagrica roste ve střední Americe od Guatemaly až po Panamu a dnes už je zdomácnělá i v dalších tropických zemích, kde bývá často pěstovaná jako okrasná rostlina. No, rostlina… zvolila jsem asi špatný termín, protože roste jako keř či malý stromek až do 2m výšky a nezanedbatelné šířky (podle stavu olámání terminální větve). Pokud totiž tato jatrofa přijde z nejrůznějších důvodů o hlavní větev, nutí jí to vyhnat množství dalších bočních větví a přitom pěkně přidá na objemu báze stonku. Koneckonců to vidíte na krásně „přitloustlém“ jedinci z naší sbírky, v případě pachykaulních rostlin (na rozdíl od lidí) je tloustnutí ve spodních partiích velice žádoucí. Štítovité listy se 3 – 5 oblými laloky často narostou z hlediska skleníkového umístění do obtížných rozměrů – listové čepele mohou mít u starých jedinců 10 cm na výšku a 20cm na šířku a listové řapíky mohou být až 20cm dlouhé. Rostlina vám tak při větším počtu listů vytvoří slušný slunečník, což uvítáte jen tehdy, když pod ní chcete umístit stínomilnější druhy. Na koncích větví jsou ještě podobně jako u mnohých dalších rostlin rodu Jatropha ozdobné žláznaté palisty, dlouhé kolem půl centimetru.

Květenství je hroznovité, se stopkami až 20cm dlouhými. Nejdříve se otvírá červený samičí květ s delšími kališními lístky a bohužel většinou až po jeho zavadnutí se otvírají samčí květy stejné barvy a menšími krátkými kališními lístky. Rostlina je samosprašná, musí se vám ale najednou objevit více květenství, aby se vám sešel květ samičí i samčí (samičí květ je na květenství většinou jen jeden). Pokud se zadaří, začne se vyvíjet trojboká tobolka docela velkých rozměrů (kolem 1,5cm), z které se po dozrání při dostatečně teplých dnech vystřelují rozměrná šišatá semena (cca 1cm). Na rozdíl od některých dalších jatrof, semena J.podagrica docela spolehlivě klíčí. Pak však nastává problém s udržením nejmenších semenáčků, jsou citlivé na přesušení i hnilobu. Radovat se můžete až tak po několika měsících, jakmile začne semenáček výrazněji tloustnout, je docela vyhráno, má potom šanci dožít se vyššího věku.

Substrát volte s ohledem na tropický původ rostliny s přídavkem rašeliny (já míchám kompostovku, jemnější rašelinu a světlý písek). V době vegetace zalévejte s ohledem na stáří a množství listové plochy, mladé štíhlejší rostliny klidně častěji, staré baculaté kytky s větším citem s ohledem na počasí, větrání skleníku a stupeň olistění (opět slovy klasika: přiměřeně). Při přílišném přesušení může rostlina předčasně shodit listy i během letní sezóny, nechte ji pak chvilku odpočinout a pak ji ještě jednou zkuste probudit opatrnou zálivkou. Lepší je takovému násilnému přerušení růstu předejít. Na podzim já osobně zmírním zálivku a nechám rostlinu přejít do klidu. Postupně zežloutnou a opadají listy, rostlinu umístím vzhledem k původu blíž k radiátoru a nechám bez vody až do jara, kdy si rostlina řekne o zálivku narašením na koncích větví. Nejdříve se objeví květenství a před odkvětem se začnou zvětšovat i listy. U malých semenáčků bych v zimě vodu úplně nevynechala a řešila to tzv.udržovací (to znamená opatrnou!) občasnou zálivkou během teplejších dnů. Pro bytové pěstitele dodávám, že J.podagrica sice také v teplých prostorách na podzim schodí listy a přestane růst, ale vesele si kvete dál, zima nezima. Zkrátka teplíčko jí dělá dobře.

J.podagrica nazývají projímavým ořechem. Prostě si dávejte pozor na potřísněné prsty a náčiní, s kterým na rostlinách pracujete, nezapomeňte, že jatrofy jsou příbuzné většinou jedovatým euforbiím (stejná čeleď Euphorbiaceae). Dodržíte- li to, má J.podagrica šanci stát se ozdobou vaší sbírky pachykaulních rostlin. R.

Summary:

Description and experience with growing of Jatropha podagrica from family Euphorbiaceae.

Fotografie 2:

1.- 2. Rozdílný tvar listů (Different shape of leaves)

3. Semenáček (Seedlings)

4. Samičí květ (Female flower)

5. Rostlina s listy (Plant with leaves)

6. Samčí květy a plod (Male flowers and fruit)

Obrazek
 



 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

lze seříznout vrchol,abych rostlinu zkrátila?

(alisha, 16. 3. 2014 17:33)

dobrý den, rostlinu mám asi 5 let a nyní vidím, že mi krapet přerostla (má přes metr)a nevejde se skoro na parapet. Jde o silnou rostlinu, která má asi 15 cm v průměru /"cibuli"/, ze které vyrůstá kmínek o průměru 3 cm. Máte zkušenost s tím,zda je možné na vrcholu kmen seříznout - zkrátit, aby rostlina obrazila a nezaschla úplně?
Děkuji
A.

dávivec otokový ;-))

(MB, 5. 9. 2011 14:22)

Aneb dávivec otokový, viz http://www.rostliny.net/rostlina/Jatropha_podagrica