Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ipomoea tarmensis - rostlina, podněcující fantazii

6. 11. 2011

 

Ipomoea tarmensis – rostlina, podněcující fantazii

i.-tarmensis-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Trychtýřovitý květ Ipomoea tarmensis

2. Ipomoea tarmensis, Peru

3. Listy jedné z rostlin Ipomoea tarmensis

.............................................................................

Je i není jednoduché psát o rostlině, o které nevíte téměř nic. Na jednu stranu si můžete vymyslet cokoliv (v rámci možností), na druhou stranu se vždy budete pohybovat tak trochu na hraně mezi fakty a fantazií. A protože těch faktů je hodně málo, fantazie se dere do popředí a až teprve čas ukáže, nakolik se ta fantazie vejde do později získaných poznatků.

Je možné, že Ipomoea tarmensis se už nějakou dobu pohybuje na trhu sukulentních – kaudexních rostlin, já jsem ji však poprvé uviděla v prodeji letos koncem jara na výstavě sukulentů v Tróji. S africkými rostlinami rodu Ipomoea nemám až na výjimky (Ipomoea sp. Kruger Park) moc dobrou zkušenost, cokoliv jsme si za posledních pár let pořídili, vydrželo u nás většinou jen jednu, maximálně 2 – 3 sezóny. Kaudexy povětšinou nevydržely zimu, někdy odešly i během růstové sezóny. Nemyslím si, že je to rostlinami, znám několik šikovných pěstitelů, kteří stejné rostliny úspěšně pěstují již několik sezón. Něco děláme špatně a dost dobře nevíme co. Stejně zase občas podléháme a čas od času to zase zkoušíme, bohužel vždy se stejným výsledkem.

Jiné je to s ipomoeami z amerického kontinentu. Všechny rostliny z Mexika a Argentiny, které již několik let pěstujeme, docela úspěšně rostou a ztráty jsou minimální. Proto jsem v případě I. tarmensis z Peru neodolala a i když se nejednalo o levnou záležitost, přemluvila jsem Jirku, abychom tento druh nakoupili. Pak jsme ještě ke smůle naší peněženky objevili, že mezi všemi nádhernými rostlinami s vykrajovanými listy smutně „kouká“ i jeden exemplář s listy srdčitými. To pro nás byla hozená rukavice, takovou rostlinu nešlo také nekoupit, i když v tomto případě už chudák peněženka vyloženě „zaplakala“. Když jsme se pak později doma kochali novými „úlovky“, ani na chvíli jsme nezalitovali, oba kaudexíky vypadaly krásně. Putovaly potom provizorně na poličku na okně, kde už tak nějak zůstaly.

Jaké bylo naše překvapení, když jsme koncem září objevili na rostlině s vykrajovanými listy otevřený květ. Přiznám se, že ve vzhledu květu jsem neshledávala téměř žádné rozdíly proti květu africké I. sp. Kruger Park. Nakonec i ty chlupaté vykrajované listy vykazovaly jistou podobu a nebýt toho oceánu mezi oběma kontinenty, dalo by se uvažovat o podobném, ne- li stejném druhu.

Pak je tady ovšem ještě druhá, srdcolistá I. tarmensis. Ta nakvetla o nějaký ten týden později naprosto stejnými květy. Později se ukázalo, že podobnost všech zmiňovaných rostlin je i v samosprašnosti, stačí rostlinám trochu pomoct a plod je na světě.

Když zapátráte po hesle I. tarmensis na netu, budete zklamaní – najdete jen odkazy na prodeje těchto rostlin, jinak nic (proto chybí jméno autora popisu v nadpisu článku). O encyklopediích ani nemluvím. Druhové jméno napovídá, že rostlina má asi původ někde u peruánské Tarmy – města, ležícího v Andách východně od Limy - hlavního města Peru (zhruba střední část Peru). Tato oblast je asi hodně botanicky zajímavá, ze stejné oblasti pochází i jedna z našich kaudexních peperomií a nakonec jména dalších blízkých měst (Matucana, La Oroya) mohou napovědět něco i kaktusářům. Je klidně možné, že jméno není prozatímní, jak bych předpokládala já, ale že má rostlina nový popis v nějakém mně neznámém světovém časopise, což zatím asi těžko vystopuji.

Určitě bych chtěla pozorovat podobnosti mezi oběma I. tarmensis (odchylka ve tvaru listů může být přípustná v rámci druhu – vzpomeňme třeba na variabilitu listů druhu Cissus sycioides) a I. sp. Kruger Park a později z toho třeba vyvodit nějaké závěry (může jít třeba o kosmopolitní druh). Ale to už by bylo té fantazie přespříliš a nic z toho to neubere na tom, že se jedná o nádherný, nepříliš náročný druh, který za tu vyprázdněnou peněženku určitě stál... R.

 

Fotografie 2:

1. Květ druhé peruánské rostliny Ipomoea tarmensis

2. Pro porovnání: kaudex africké Ipomoea sp. Kruger Park

3. Listy Ipomoea sp. Kruger Park

4. Hodně podobný květ Ipomoea sp. Kruger Park

i.-tarmensis-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář