Jdi na obsah Jdi na menu
 


Haworthia truncata a její varieta maughanii

19. 8. 2007

                  Haworthia truncata Schoenland


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Haworthia truncata

2. Rostlina s květenstvím (Plant with inflorescence)

3. Okýnka ("Windows")

............................................................................


Následující haworcie je sice asi v každé druhé sukulentní sbírce, to jí však neubírá na přitažlivosti a kráse. Podlouhlá oválná průsvitná okénka s variabilní kresbou, poskládaná jedno vedle druhého nelze zaměnit s žádnou jinou havorcií. Ostatně okénka dala této rostlině z čeledi Aloaceae druhové jméno: truncata znamená uťatá, uříznutá. Rodové jméno rod Haworthia dostal podle A.H.Hawortha, anglického botanika a znalce sukulentů z přelomu 18. a 19.století. Tolik názvosloví, pojďme se raději věnovat naší H.truncata.

V přírodě roste v areálu malého Karoo v provincii Západní Kapsko. Zploštělých listů je 10 až 12 do 4 cm délky. Vějířovitě se skládají jeden vedle druhého a v přírodě jsou téměř celé ukryté v substrátu. Na povrchu uvidíte jen seskládaná průsvitná okénka s více či méně zřetelnou bělavou kresbou a různě hrbolatým povrchem. Kdysi dávno se mi stalo, že mi jedna taková parádní H.truncata odhnila od báze listů a mně bylo líto jinak zdravé listy hodit na kompost, tak jsem je jednoduše nastimulovala a zapíchala do mělké krabičky s bílým pískem a ponechala osudu. Občas jsem přidala trochu vody. K mému velkému překvapení jsem po nějaké době po rozhrnutí písku zjistila, že se listy nejen zakořenily, ale dokonce u báze začaly obrůstat novými rostlinami po několika kusech na každém z nich. Dnes jsou z toho normální, regulérní rostliny s jednou jedinou nevýhodou -  nedají se sprašovat, protože jsou geneticky totožné.

Květy na společném květenství jsou bílé s hnědými linkami. Pokud dojde ke sprášení, vytváří se dřevnaté oválné semeníky, pukající po dozrání od špičky na 3 části, v kterých jsou seskládaná tmavě hnědá semena. Pokud máte jistotu čistého sprášení, nebo nevytváříte úmyslně nějaké mezidruhové hybridy a rozhodnete se semena vysít, doporučuji semínka jemně zasypat tenkou vrstvičkou nepříliš hrubého písku a nedávat výsev do přílišného horka. Možná to jde i jinak, líp, ale mně se to takhle osvědčilo, semenáčky s jedním děložním listem a nějakou dobu přisedlým obalem původního semena se ve vrstvičce písku spolehlivě ukotví a nevyvracejí do stran. Pokud se rozhodnete pikýrovat, nebo vás k tomu okolnosti donutí, je to nejspolehlivější až po vytvoření pravého listu, nebo ještě lépe až jich je několik. Pokud však nevyklíčí příliš semen najednou v jedné malé nádobě, semenáčky mají dostatek místa a nedojde k nemilé návštěvě nezvaných larev smutnic, či výsev nezaroste řasou, můžete semenáčky nechat v původním substrátu až do vytvoření více listů a pikýrovat podle potřeby.

Haworthia truncata má i jednu varietu: H.truncata v.maughanii, která je rozdílná jen ve tvaru listů a okýnek na konci – jsou nepravidelně kruhovitá, ale jinak stejně useklá, průsvitná, různě hrbolatá s bělavými nepravidelnými linkami.

Obě havorcie mají velmi dužnaté silné kořeny, z čehož vyplývá i jejich potřeba dobře propustného substrátu (dávám více pemzy) s drenáží na dně  vyšší nádoby, aby kořeny měly dostatek místa. Přes zimu nechávám rostliny v klidu bez vody při nižší teplotě až do jara. Nevadí, když se havorcie trochu seschnou, když je nejhůř, přelijí vodu z nejstarších vnějších listů do těch nejmladších. Zaschlé zbytky doporučuji včas odstraňovat, aby nebyly základem pro vznik nějaké nežádoucí hniloby.

Na začátku jsem s nadsázkou psala, že H.truncata je dnes v každé druhé sukulentní sbírce. Pokud patříte do skupiny těch prvních a dosud ji nemáte, zkuste se po ní poohlédnout na nějaké klubové výstavě či rostlinné burze, nebudete litovat, pokud si ji pořídíte. R.

 

Summary:

Description and experiences with the growing of south-african Haworthia truncata and H.truncata v.maughanii.

Fotografie 2:

1. Květ (Flower)

2. List H.truncata v.maughanii (Leaf of H.truncata v.maughanii)

3. H.truncata v.maughanii

4. Semeník (Capsule)

Obrazek


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář