Jdi na obsah Jdi na menu
 


Haworthia semiviva

27. 4. 2008

Haworthia semiviva (von Poellnitz) M.B.Bayer (1976)

Obrazek



Fotografie 1:

1. Haworthia semiviva, between Middelpos and Sutherland, RSA

2.- 3. Detail listů (Detail of leaves)

4. Květy (Flowers)

..................................................................................................


Celé dva roky jsem čekala, až mi jedna z nejkrásnějších havorcií konečně vykvete. Konečně se to podařilo, kvetou hned dvě najednou květenstvím se zajímavými, celkově zvláštně tmavými květy. To je důvod k oslavě a nejlepší oslavou je H.semiviva předvést v plné kráse na stránkách ZL i pro vás..

S H.semiviva si její objevitelé nějakou dobu tak trochu nevěděli rady. Nejdříve ji pojmenovali jako varietu druhu H.bolusii. Podobnost tu je, ale k tomu také několik důležitých rozdílů, které nakonec vedly ke stanovení vlastního druhu. Za prvé je to výskyt v odlišných lokalitách oproti H.bolusii a druhý rozdíl je vidět v každém suchém období. Rostlině totiž hluboko zasychají konce listů a pokud bychom odmysleli „třásně“ na hranách listů, H.semiviva by vypadala téměř jako dvojče H.lockwoodii. Z tohoto vzhledu také vychází pojmenování rostliny – semiviva je v překladu napůl živá. Kytka skutečně v klidovém období působí jako že se s vámi chce každým okamžikem nenávratně rozloučit. Zmatek v názvosloví přiživil na konci 90.let min. století J.J.Halda, který rostlinu přeurčil jako varietu H.arachnoidea. Ustanovením vlastního druhu snad všechny zmatky kolem H.semiviva zmizely.

Pokud byste H.semiviva hledali v přírodě jihoafrického Severního a Západního Kapska, dalo by vám to asi docela práci rostlinu najít, většinou roste v úkrytu nízkých křovin a navíc zavátá pískem a zbytky rostlin. Nejsnáze se hledá v době květu, 30 cm dlouhé květenství rostlinu „prozradí“ téměř v každém úkrytu. Rostlina roste v jednotlivých, asi 6cm velkých růžicích s třemi až čtyřmi desítkami průsvitných listů se zajímavou tmavší mřížkou uvnitř. Jen výjimečně lze najít dvoj či trojhlavé kytky. Rostliny v mé sbírečce havorcií pocházejí podle lokality na jmenovce z oblasti Middelpos – Sutherland.

Z obav před ztrátou krásných havorcií jsem rostliny zasadila do téměř čisté pemzy. První rok daly všechnu sílu do vytváření dužnatých kořenů. V zimě jsem radikálně omezila zálivku, ale úplně bez vody kytky nezůstaly. V době několika slunečných dnů po sobě jsem rostlinám nějakou vodu dala s vědomím, že pemza vysychá docela rychle a pro kytky to bude dávka jen udržovací a ne oživovací, tudíž i ke zošklivení či zkáze vedoucí. Více vody dostaly rostliny až koncem zimy, reagovaly na to napitím a rozložením listů a záhy i nasazením květenství. V tuhle chvíli se díky otevření květů na obou rostlinách zároveň pokouším o sprašování, což mi trochu kazí velké množství nektaru v květech. Neházím ale flintu do žita, trpělivost přináší růže a někdy i malé havorcie..... R.

Summary:

Description and experience with growing of south- african Haworthia semiviva from family Aloaceae.

Fotografie 2:

1. Haworthia semiviva

2. Květenství (Inflorescence)

3. Detail listu (Detail of leaf)

4. Květ (Flower)

Obrazek



 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář