Jdi na obsah Jdi na menu
 


Haworthia scabra

27. 11. 2010

Haworthia scabra Haw.

h.-scabra-1s.jpg

 

  

Fotografie 1:

1. Haworthia scabra var. scabra

2. Haworthia scabra var. scabra - detail bradaviček (detail of tubercules)

3. Haworthia scabra var. scabra, Avontuur, RSA

....................................................................................................................

 

Rostliny rodu Haworthia mají kromě jiného jednu obrovskou výhodu. V téměř každé části roku vždy nějaký druh kvete. Pokud tedy máte ve sbírce většinu druhů tohoto rodu, můžete se takřka neustále těšit sice nenápadnými, ale zato vytrvalými ozdobami už tak samo o sobě krásných a povětšinou i nenáročných rostlin. Na havorciích vždy najdete květenství v nějaké fázi vývoje: buď jako vyvíjející se hlavičku nerozvitých květů uprostřed růžic listů, nebo jako tykadlo s připravenými poupaty, trčící vysoko nad rostlinou, pak se můžete nějakou dobu kochat vypracovanými, do různých pastelových barev tónovanými květy, které se podle počtu poupat dlouho rozvíjejí jeden po druhém a nakonec s trochou štěstí i paličkami zelených či po dozrání nahnědlých plodů, obsahujících tmavá, různě velká semena, seskládaná do tří podélných částí dřevitopapírové tobolky.

V případě dnešní Haworthia scabra je to poslední případ - právě sklízím semena. H. scabra patří pěstováním mezi nenáročné, variabilní druhy, bylo tedy popsáno několik variet. Jako první jsem měla ve sbírce krásně hrbolkatou základní H. scabra var. scabra (scabra znamená drsná). Ta by měla pocházet z příhraničních oblastí  provincií Východní a Západní Kapsko. Tmavě zelenohnědé listy jsou při pohledu shora mírně stočené do spirály, což je znakem všech variet tohoto druhu. Haworthia scabra var. starkiana byla druhou varietou tohoto druhu v naší sbírce, dostala jsem ji od jednoho plzeňského pěstitele. Tato varieta s hladkými žlutozelenými listy roste v Západním Kapsku v oblasti Malého Karoo (okolí Schoemanspoortu) a má tu výhodu, že slušně odnožuje, takže se nemusí množit jen semeny. Podobně odnožuje i var. morrisiae (Sir Daniel Morris byl sběratelem sukulentů), pocházející ze stejné oblasti. Listy var. morrisiae jsou středně zelené s naznačenou krupičkou na povrchu. Zrovna u této variety se mi podařilo sprášit několik květů, z nichž sklízím výše zmiňovaná semínka.

Pro úplnost přidám ještě jednu varietu lateganiae s delšími, tmavozelenými listy. Vzhledem může být zaměnitelná s varietou starkiana. Tuto varietu, pocházející z oblasti na východ od Oudtshoornu v Malém Karoo, znám jen z obrázků, na fotografiích ji tedy budete hledat marně. Netuším, zda od vydání monografie Bruce Bayera (ta mi sloužila jako zdroj informací) nedošlo k popisům dalších variet tohoto druhu, ale pro dnešek by to snad stačilo na alespoň základní představení zajímavého druhu H. scabra.   R.

Summary:

Description and experiences with growing of Haworthia scabra.

Fotografie 2:

1. Haworthia scabra var. morrisiae

2. Haworthia scabra var. starkiana

3. Havorthia scabra - květenství (inflorescence)

h.-scabra-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář