Jdi na obsah Jdi na menu
 


Haworthia magnifica

16. 12. 2007

Haworthia magnifica V.Poelln.

Obrazek

 

Čert aby se v tom vyznal. MáteObrazek „okýnkovou“ haworcii a přemýšlíte, která je která: magnifica, turgida, retusa, emelyae, mirabilis…Rozdíly jsou minimální a to má ještě mnohá z nich kopu variet L. Nezbyde, než se svěřit do rukou odborníků, tedy pěstitelů, kteří se na rod Haworthia specializují a třeba ještě k tomu měli to štěstí v minulosti pozorovat haworcie na jejich přirozených lokalitách. Zrovna tak jsem to vyřešila, prostě jsem požádala o pomoc znalého kamaráda, který u rostlin, Obrazekkteré u mě viděl poprvé, nejen poznal druhy, ale právě i ještě hůře rozpoznatelné variety a to často i přesně „střelil od boku“ lokalitu, ze které rostlina pochází. Holt, kdo umí, ten umí a kdo neumí…

Při pozdějším rozpletení mírného (? - pořádného!) chaosu, ve kterém se má sbírka haworcií nacházela, došla jsem k závěru, že právě od H.magnifica mám nejednu varietu, ale chybí mi ta základní: H.magnifica v.magnifica.Obrazek A zase mi přálo štěstí. Na návštěvě u trpělivého „učitele přes haworcie“ jsem jako dar dostala jednu přebytečnou lokalitní H.magnifica z lokality SV od Riversdale. Je to jedno z míst v provincii Západní Kapsko v Jihoafrické republice, kde lze tento druh nalézt. Tento dar byl první krok k tomu, abych ohledně druhu H.magnifica měla z čeho vycházet.

Nejdříve nová kytka i všechny její variety dostaly propustný pemzový substrát a jednotné Obrazekkvětináče, aby měly dostatek místa na své silné dužnaté kořeny. Některé už to dost potřebovaly, protože měly své kořeny několikrát obtočené dokola dna původního květináčku.

Když se za čas všechny rostliny dostatečně vzpamatovaly, mohla jsem si začít všímat rozdílů mezi základní rostlinou a jejími varietami.

H.magnifica je robustní, středně zelená rostlina s drobnými hrbolky na průsvitných okýnkách naObrazek koncích listů. Ostře špičaté konce listů má její varieta acuminata. H.magnifica v.atrofusca má povrch průsvitných okýnek na listech daleko více hrbolatý a barva listů je tmavší, než u základní formy. Další dvě variety nemám, tak tedy alespoň stručný popis: varieta dekenahii má stříbrné proužky v okýnkách a na jejich povrchu opět hrbolky. Konce listů jsou tupé či zakulacené. Varieta splendens má povrch okýnek lesklý. 

Květenství je u H.magnifica složeno ze zygomorfních květů s ven ohnutými konci Obrazekbílých petal, na nichž jsou zelené středové proužky. Pěstování není složité a nikterak se neliší od dalších okýnkových haworcií, o kterých jsme už dříve psali. Dostanete – li tedy darem nebo si koupíte některou z několika variet tohoto rodu, nemusíte mít obavy, jsou to nenáročné rostliny, pokud rostlině dopřejete to, co má k životu ráda – rozumnou zálivku a dostatek světla. R.

Fotografie:Obrazek

1.Haworthia magnifica, NE of Riversdale, RSA

2.Detail listu

3.H.magnifica v.acuminata

4.Detail listu

5.Květy

6.H.magnifica v.atrofusca

7.Pohled shora

8.Květenství



 

Summary:

Description and experiences with growing of south-african Haworthia magnifica and its varietes.

Photographies:

1.Haworthia magnifica, NE of Riversdale, RSA

2.Detail of the leaf

3.H.magnifica v.acuminata

4.Detail of the leaf

5.Flowers

6.H.magnifica v.atrofusca

7.View from top

8.Inflorescence

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář