Jdi na obsah Jdi na menu
 


Haworthia limifolia

1. 2. 2008

                      Haworthia limifolia Marloth

Obrazek

 

Tahle krásná havorcie patří spolu ObrazekH.longiana, o které jsem již na stránkách ZL psala, k mým prvním základům havorciové sbírky. Měla podobný osud jako její kolegyně, dostala jsem ji jako velkorysý dar od pana Oty Potyky z Orlové – Lutyně. K tomuto daru několika druhů se rozhodl v okamžiku, kdy jsem nadšeně vyprávěla, že začínám zakládat sbírku havorcií a paradoxem je, že jsem v té době měla jen několik málo druhů. V okamžiku, kdy jsem na kaktusářském zájezdu u pana ObrazekPotyky spatřila v mých očích obrovskou kolekci tohoto rodu, bylo rozhodnuto.

Darovaná H.limifolia byla sice odspodu dosti odschlá, ale kdo pěstuje havorcie ví, že to není na závadu, stačí buď suché listy opatrně odlámat či si počkat na odnože, které rostlina vytváří jak klasicky na kratičkém stonku, tak podobně jako H.venosa ssp.tesselata či H.nigra podzemními stolony. Pak se může snadno stát, že se vám odnože Obrazekobjeví na naprosto neočekávaných místech, kdy rostlina podobně jako filmová Saxana ruku natahuje tenké stolony buď fontánovitě při okrajích květináče, nebo i spodními odtokovými otvory doširoka dodaleka pod sousední nádoby.

Po nahlédnutí do literatury si určitě zasloužíte více botanických informací a ne jen moje tlachy - plky. Tak tedy: H.limifolia má kromě základní variety (H.limifolia v.limifolia) ještě 2 Obrazekdalší – v.gigantea, která má podstatně větší růžici listů (až 20cm v průměru) a drobné hrbolky na jejich povrchu a v.ubomboensis, která je šedozelená a má povrch listů hladký.

Základní varieta limifolia vytváří růžice do 10cm a hrbolky vytvářejí jakési zvrásnělé linie.

Ve sbírkách se objevuje v několika formách podle barvy listů, buď základně zelená či s velmi tmavými téměř až zelenočernými listy, jako tzv.f.nigra či dark form. Nepleťte si to však, podobně jako já ve svých Obrazekzačátcích s H.nigra, což je samostatný druh se stonkovým růstem a vzhledem podobným jako na ZL již uvedená H.viscosa (rozdíl tvoří velmi zdobné jednotlivé hrbolky na listech u H.nigra). Květy H.limifolia mají něžný, narůžověle hedvábný nádech. Všechny tři variety H.limifolia rostou na nejvýchodnější části Jihoafrické republiky v provinciích Mpumalanga a KwaZulu – Natal a dále ve Swazijsku a Mozambiku.

ObrazekVegetativní rozmnožovací strategii tohoto druhu musíte přizpůsobit pěstování. Květináč by neměl být „na tělo“, aby H.limifolia měla dostatek místa pro svoji rozpínavou stolonovou

strategii a nemusela využívat zmiňované otvory na dně nádoby. Čas od času rostlině prospěje omlazovací proces, kdy oddělíme odnože a olámeme stolony, které přeplňují původní nádobu a uvidíte, jak si původní rostlina oddechne. Pokud by rostlina měla příliš mnohoObrazek zaschlých listů, nejlépe je odstraníte druhý den po zálivce, kdy staré zaschlé listy „zpuchří“ a dají se opatrně oddělit od stonku. V létě zalévejte s ostatními sukulenty, v zimě velmi zřídka, aby to rostlinu nenutilo k růstu a jen jí to udržovalo při životě.

Jestli vás několik mých článků o havorciích dovedlo k rozhodnutí, že si také nějaké rostliny tohoto rodu pořídíte, přála bych vám také někoho podobně velkorysého, jako byl tehdy před lety pan Potyka. Jak vidíte, má na svědomí mě, tedy lépe řečeno, základy mé sbírky havorcií J.    R.

Fotografie:

Obrazek1.Haworthia limifolia

2.H.limifolia - zabarvení na plném slunci

3.H.limifolia f.stolonifera

4.H.limifolia f.stolonifera - detail listů

5.H.limifolia - tmavá forma

6.H.limifolia tmavá forma - detail listů

7.H.limifolia v.ubomboensis

8.H.limifolia - květenství

9.Květy

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář