Jdi na obsah Jdi na menu
 


Haworthia cymbiformis

23. 6. 2008

Haworthia cymbiformis (Haw.) Duval

Obrazek

 


Fotografie 1:

1. H.cymbiformis, The Glen, RSA

2. Květenství (Infloescence)

3. Semeník (Fruit)

4. H.cymbiformis v.incurvula

5.+ 6. H.cymbiformis v.obtusa

.....................................................

Není malých rolí, nebo jak zpívají Tatabojs: není malých rock´n´rollí. Zrovna tak mezi sukulenty není obyčejných rostlin, i ty hodně rozšířené či snadno pěstovatelné mají místo v našich sbírkách, zvlášť, když jsou součástí sbírek rostlin určitého rodu. Jen proto, že takovou rostlinu můžeme potkat v jakémkoliv zahradnictví či najít ve všech nabídkách pěstitelů, co jsou na papíru i na internetu k dispozici, takový druh určitě nezačneme zanedbávat, neodstrčíme pod stůl nebo dokonce nevyřadíme ze sbírky. Většinou totiž platí, že snadno pěstovatelná a množitelná rostlina nám také nadělá nejmíň starostí, když ovšem pominu jediné negativum – že za chvíli nebudeme díky její vitálnosti vědět, kam s ní, tedy hlavně kam s jejími odnožemi. Obdarujeme kamarády, známé, sousedy, později neznámé i nepřítele (tzv.danajský dar) J, přesto taková rostlina bude dál vesele odnožovat, odhazovat snadno kořenící listy či jiné části a v nejhorším případě dojde i na krajní řešení – kontejner na rostlinný odpad. Ale to už trochu maluji čerty na zeď, vrátím se k rostlině z nadpisu článku.

H.cymbiformis patří mezi výše zmiňované rostliny. Když dostanete či koupíte jednu rostlinku v malém květináčku, velice pravděpodobně vám vydrží až do skonání světa, nezůstane však u jedné růžice listů, ale začne brzy nenápadně a pak i nápadně přidávat další, až jí nebude původní květináček stačit a řekne si o větší a ještě větší. Nejdříve to dělá radost vám i vašemu rostlinomilnému okolí, pak se přidá první vráska na čele, druhá…Pokud máte dostatek místa, je to úplně jedno, pokud bojujete o každý centimetr, už je to horší. Nic to nemění na tom, že je to skutečně vděčná rostlina, která může vesele prosperovat nejen ve skleníku, ale i na světlých parapetech oken bytů.

Druhové jméno cymbiformis znamená ve tvaru člunu, což se týká vzhledu listů rostliny. H.cymbiformis vytváří nevelké růžice sytězelených listů a jak už jsem naznačovala, hlavní růžice nikdy nezůstane osamělá, ale přidá si kolem sebe spoustu dalších. Listy jsou tvarem oválné až kopinaté, bez zoubků na okraji, na přímém slunci se téměř až žlutozelená svěží barva mění na narůžovělou. Květenství dorůstá délky až čtvrt metru a pokud máte celou skupinku rostlinek, čekejte, že vykvetou i vedlejší růžice listů. Bílých květů bývá 10 – 15, nakvétají odspodu směrem nahoru.

H.cymbiformis má mnoho variet, lišících se délkou stonku, tvarem a zdobením listů. Varieta incurvula je menší než základní v.cymbiformis, má užší listy, zahnuté mírně dovnitř (incurvula znamená „zahnutá dovnitř“). Varieta obtusa má listy na koncích otupělé, bez výrazné špičky, varieta ramosa je typická výrazným stonkovým růstem (ramosa = rozvětvená), v.reddii je drobná, listy jsou hodně tlusté se špičkou na konci. Varieta setulifera má rovněž tlustější a kratší listy, tentokrát však s nápadnou ozdobou – zoubky, které přecházejí až ve výraznější sklovité trníky. Není divu, setulifera je latinsky „nesoucí štětinky“. Zbývá varieta transiens. Druhové jméno znamená „přechodná“ a je u této rostliny na místě, protože tahle varieta už moc jako klasická H.cymbiformis nevypadá. Já osobně bych váhala, zda je to ještě H.cymbiformis nebo už H.cooperi. Všechny variety se vyskytují na omezeném území jihoafrické provincie Východní Kapsko (Eastern Cape), a překrývají se s areálem rozšíření dalšího variabilního druhu H.cooperi.

Možná máte H.cymbiformis ve své sbírce pod starým názvem H.planifolia. Je potěšující, že ať už je název jakýkoliv, jedná se o rostlinu úžasně odolnou, vitální, odpouštějící občasné začátečnické chyby. Navíc je velice pravděpodobné, že ji od nějakého známého pěstitele dostanete naprosto nezištně darem a pokud tento dar přijmete, uděláte radost nejen sobě, ale i jemu, vždyť kdo z nás by s klidným svědomím nesl přespočetnou kytku do kontejneru… R.

Summary:

Description and experience with growing of Haworthia cymbiformis from Eastern Cape in RSA.

Fotografie 2:

1.+ 3. H.cymbiformis v.reddii

2. H.cymbiformis f.lepida

4. H.cymbiformis v.obtusa

5. H.cymbiformis v.transiens

6. H.cymbiformis v.ramosa

Obrazek


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář