Jdi na obsah Jdi na menu
 


Graptopetalum rusbyi

9. 5. 2008

          Graptopetalum rusbyi (Greene) Rose (1924)

Obrazek


Fotografie 1:

1. Listová růžice (Rosette of leaves)

2. Rostlina s květenstvím (Plant with inflorescence)

3. Květenství (Inflorescence)

............................................................................

A je snad zase po další naší krasulovité záhadě. V Praze – Letňanech jsme vloni sehnali jedno krásné miniaturní graptopetalum s názvem Graptopetalum rusbyi. Bylo navíc lokalitní – na jmenovce bylo uvedeno Pinal Co. Arizona. Tento fakt se nakonec ukázal jako zásadní, bez něj bych asi dosud byla v nejistotě, jak se věci mají. Když máte jméno a lokalitu, nemělo by být co řešit, ale…

Už ze začátku zimy zmíněné graptopetalum nakvetlo a svým červeně proužkovaným květem jen potvrdilo, že se jedná opravdu o graptopetalum. Když jsem si však otevřela nedávno na ZL recenzované stránky o krasulovitých rostlinách, začala jsem váhat. G.rusbyi tam bylo nafocené v přírodě a tomu našemu se příliš nepodobalo. V takovém okamžiku začne hlodat červíček pochybností a hlodá a hlodá…Dohlodal vlastně až dnes, kdy jsem si odšlápla ze svého dlouhého vedení a umožnila dát si dvě a dvě dohromady. Vždyť vlastně mám k rostlině lokalitu. Dalo mi to naději, že arizonských graptopetal nebude příliš a podle popisů v Eggliho Crassulaceae se jméno buď potvrdí, nebo vyvrátí. Podle této encyklopedie tedy rostou v Arizoně pouze dva zástupci tohoto rodu: G.bartramii a G.rusbyi. Už na začátku četby popisu  G.bartramii se rozhodlo. Text totiž popisuje rostlinu s růžicí do 20 listů a tvar listů uvádí jako oválný až široce lopatkovitý. Když se zadíváte na růžice popisované rostliny, snadno si spočítáte, že listů je skoro dvakrát tolik.

Dostáváme se tedy k druhému arizonskému adeptovi – G.rusbyi. Tohle graptopetalum ze střední a jižní Arizony či Mexika má růst na severně orientovaných svazích a skaliscích až do nadmořské výšky 1600 metrů. Růžice má být zploštělá od 2 do 6 (někdy až 10) cm v průměru. Nahloučených „ojíněných“ listů může být od 10 někdy až do 50. Jejich tvar je trochu variabilní – kosočtverečný, oboválný až obkopinatý. Světlezelené až červenofialové listy jsou zašpičatělé, špička je výrazná – od 1 do 3mm. Horní polovina listu by měla být papilózní.

Nevysoké květenství narůžovělé až fialové barvy nese pro graptopetala typicky rozprostřené květy se žlutobílými (někdy nazelenalými) zašpičatělými korunními lístky, které jsou příčně červeně pruhované. Vše dohromady dává docela pěknou rostlinu, která ještě navíc docela snadno odnožuje.

Aniž bych tušila, kde v přírodě rostlina roste, podvědomě jsem ji šoupala z osluněného místa až tam, kam slunce dopadá jen dopoledne či večer. Tam se mi zdála nejspokojenější, nic neztrácela ze své barevné krásy a dodnes stále kvete. Je tedy vidět, že se může směle zařadit k tak atraktivním druhům svého rodu, jako je třeba G.filiferum či G.bellum. R.

Summary:

Determination of very nice Graptopetalum rusbyi from Pinal Co. in Arizona (USA).

Fotografie 2:

1. Květ (Flower)

2. Květy (Flowers)

3. Starší květenství (Older inflorescence)

4. Nová mladá odnož (New young rosette)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář