Jdi na obsah Jdi na menu
 


Grahamia coahuilensis

1. 1. 2008

                     Grahamia coahuilensis (S.Watson) G.D.Rowley

Obrazek

 

Tato nenápadná rostlina z čeledi ObrazekPorulacaceae už rostla ve sbírkách pod tolika jmény, že se až člověk přestává v tom zmatku orientovat. Tak třeba: Talinum coahuilense, Talinaria coahuilensis, Talinaria palmeri, Grahamia palmeri a také neplatné jméno Anacampseros palmeri či jen lidově řečeno mexický Anacampseros. A do toho ještě existuje Grahamia australiana, která je s G.coahuilensis snadno zaměnitelná, protože se liší jen dobou otvírání květů a semeny, Obrazekcož za normálních podmínek, kdy obě rostliny nekvetou, dost dobře nemůžete porovnat. Docela velký zmatek na tak zdánlivě nenápadnou a celkem nenáročnou rostlinu. Chopím se naskytnuté příležitosti a zkusím vám ohledně G.coahuilensis udělat trochu jasno.

Pokus byste se rozhodli jet za G.coahuilensis do její domoviny, doporučila bych vám ji hledat v mexických státech Coahuila, Hidalgo a San Luis Potosí. HledatObrazek byste ji mohli, ale kdo ví s jakým výsledkem, protože mimo dobu květu je to nenápadná rostlina se ztloustlými, často i rozvětvenými kořeny, s jedním či několika stonky do 10cm délky, 3mm tlouštky a s masitými, zploštělými, střídavě rostlými  listy délky do 2,5cm a šířky do 1cm. Na stoncích byste v paždí listů našli řídké bílé chlupy, dlouhé až 1,5cm. No, řekněte, zdá se vám taková rostlina něčím nápadná?

Jiná situace ovšem nastane Obrazekv okamžiku, kdy se na vrcholech stonků objeví (někdy i jednou větvené) květenství. Nafouklá poupata slibují, že květy nebudou žádná tintítka. Pak se jednoho odpoledne otevře docela nápadný až 1,5cm velký růžový květ s bílou bliznou a rozcuchanými nitkami, zakončenými krátkými žlutými prašníky. Rostlina je stejně jako většina jejích afrických kolegyň a kolegů rodů Avonia a Anacampseros samosprašná, poObrazek čase se na napřímené stopce objeví papírový semeník vřetenovitého tvaru, podélně se od vrcholu rozpadne a jako z cukrářského kornoutu mohou začít do okolí vypadávat zploštělá, dokola blanitě okřídlená semena. Do semeníku se jich díky velikosti nevejde mnoho, přesto bych na vašem místě tento okamžik ohlídala a semena bezpečně uzavřela do sáčku, abych pak nemusela odstraňovat nežádoucí semenáčky se ztloustlými a tedy obtížně vytáhnutelnými kořeny. Přeci jen řízený výsev je jiná káva než výsev živelný.

Mám to štěstí, že se mi ve sbírce sešly rostliny od dvou přátel – cestovatelů. První Obrazekjsem sama vysela z darovaných semen, nasbíraných v přírodě a druhou jsem dostala jako hotovou rostlinu. Obě letos kvetly jako o život, tudíž bylo, co obdivovat. Je zajímavé, že oproti svým dalším příbuzným z rodu Grahamia popisovaná G.coahuilensis i bez zálivky neshodila listy, stonky se jen jakoby „zdrcly“ a vytvořily pěkné kompaktní růžičky. Obyčejný propustný substrát s drenáží, možnost zaštipovat příliš vytáhlé stonky a snadná klíčivost, to jsou další přednosti, kterými se může G.coahuilensis pochlubit, nezbývá tedy, než doufat, že se zalíbí i dalším sukulentním nadšencům a ztratí svoji pověst divného, vytáhlého, mexického anakampserosu.   R.Obrazek

Fotografie:

1.Grahamia coahuilensis, De los Castilles, SLP, Mexico

2.Listy

3.Rostlina bez květů

4.Květ

5.Semenáčky

6.Kvetoucí jednoleté rostliny

7.Semeník

8.Přesazovaná rostlina

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář