Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gasteria vlokii

7. 10. 2007

Gasteria vlokii E.J.v.Jaarsveld


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Detail listu (Detail of leaf)

2. Gasteria vlokii z OBI (Gasteria vlokii from hobbymarket)

3. Gasteria vlokii, Turnkloof, RSA

.........................................................................................


Další z drobnějších gasterií G.vlokii byla objevena lesnickým výzkumným technikem Janem Vlokem v roce 1984 na svahu Waboomsbergu v Kapské provincii Jihoafrické republiky. Snadno si domyslíte, že podle něj také dostala své druhové jméno, když ji o pár let později popsal E.J. van Jaarsveld. V přírodě ji lze najít ze severních svahů lokalit Great Swartberg a Witteberg v oblasti Severního Kapska. Zajímavé je počasí, které zde panuje: v zimě zde dokonce občas leží sníh a v létě je sice horko, ale v noci teploty klesají k nižším hodnotám.

G.vlokii roste mezi trsy trvalých travin, pokud ji nic nechrání před sluncem, zbarvují se její listy do červené barvy. V okolí lze najít stálezelená křoviska čeledí Restionaceae, Proteaceae a Ericaceae. Občas zde dochází k požárům, ale G.vlokii je na skalnatých plochách před ohněm dobře chráněná. Na přírodních stanovištích postupně vytváří díky odnožím malé skupiny rostlin. Rostlina nemá výrazný stonek a už brzy rozkládá listy do růžice (nemá je postavené do vějíře, tak typického pro gasterie). Listy mají na průřezu člunkovitý tvar, po délce se ohýbají směrem dolů. Na povrchu mají nevýraznou kresbu ve formě bílé krupičky na tmavším zeleném podkladu. Květenství je téměř vždy nevětvené, jednotlivé zvonkovité květy mají bledě červenou až skoro růžovou barvu s konci bílozelenými. Semeníky jsou dřevnaté trojboké tobolky, které po dozrání pukají na vrcholech, aby uvolnily hnědá semena.Tolik k informacím z knihy Gasterias of South Africa autora popisu této gastérie E.J van Jaarsvelda.

G.vlokii jsme si před třemi lety jako žhavou novinku ne zrovna levně pořídili do sbírky dalších drobnějších gasterií. Ani ne rok poté jsme tu samou rostlinu (tentokrát bez lokality) zahlédli v jednom obchodním domě se zahradnickými potřebami. Nové listy se kvůli horším světelným podmínkám začaly nezdravě vytahovat, takže se nám jí zželelo a za třetinovou cenu proti té, co už jsme měli doma, jsme ji okamžitě zakoupili a snad tím i zachránili před nešťastným koncem totálního zdeformování nebo dokonce uhnití po nevhodné zálivce (takových nepěkných konců jsme tam už viděli mraky…). Do roka se z ní vyloupla kytka srovnatelná s její lokalitní kolegyní.

Doba květu G.vlokii je začátek kalendářního roku, což nám letos jedna z rostlin dokázala a předvedla květenství v plné kráse. Jinak je to naprosto nenáročná rostlina, rostoucí v obyčejném propustném substrátu v květináči o průměru 7cm. Potřebuje dost místa pro bohaté kořeny, takže doporučujeme hlubší nádobu. Přes zimu není potřeba zalévat, spolu s dalšími gasteriemi je G.vlokii umístěná na parapetu sklepního okna, kde mohou v mrazivé zimě teploty klesat téměř až k nule, ale při slunečném dni mají rostliny možnost se více ohřát. Pokud tedy náhodou zahlédnete v „obchoďáku“ nějakou opuštěnou, smutnou rostlinu (a nemusí to být zrovna gasterie)a bude vám jí líto natolik, že si ji koupíte, budiž vám to připsáno k dobru. R.


Summary:

Description and experiences with growing of south-African Gasteria vlokii.



Fotografie 2:

1. Kvetoucí rostlina (Flowering plant)

2. Tobolky (Capsules)

3. Detail květů (Detail of flowers)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

P.S.

(Radka, 8. 10. 2007 7:39)

Jo, a Otto BIrhanzel by se divil, kde všude kytky sbíral... :-))

Lokvalita

(Radka, 8. 10. 2007 7:36)

Jsem ráda, že to někdo ocení (myslím ten veršík):-))

Lokalita

(Jirka Kytička, 8. 10. 2007 7:13)

Cenu kytky dnes udává zejména kvalitní jmenovka. Kdyby jsi tam napsala za OBI např. datum koupě, hned by to byla kytka s polním číslem z expedice Otto Bierhanzela za trojnásobek ceny. :-) Jinak ten veršík u obrázku číslo 6 se povedl.