Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gasteria rawlinsonii - náhoda přeje připraveným

14. 7. 2011

Gasteria rawlinsonii Oberm. (1976) – náhoda přeje připraveným

g.-rawlinsonii-1s.jpg 

   

Fotografie 1:

1. Gasteria rawlinsonii

2. Gasteria rawlinsonii - plod

.....................................................................

Netypická, jiná, úplně z jiného soudku, to vše by se dalo říct o další gasterii z naší sbírky, o druhu, který je u nás už asi 5 let a teprve letos poprvé vykvetl. Možná je to tím, že jsme této gasterii tzv. neulahodili, že jsme jí neposkytli to, aby byla spokojená a začala obrazně řečeno pomýšlet i na generativní rozmnožení. Vloni došlo na přesazení všech druhů, které máme, odstranily se všechny odumřelé kořeny, vyměnil se starý vyčerpaný substrát a podle potřeby se zvětšily květináčky. To rostlinám určitě jen a jen prospělo, a tak se nakonec letos rozkvetla i G. rawlinsonii.

Byl to impuls k tomu, abych si o tomto druhu něco zjistila a kam jinam bych se měla podívat, než do monografie o gasteriích od znalce jihoafrické přírody Ernsta van Jaarsvelda. Je už sice pěkných pár let stará (tudíž dnes neúplná – ale to je kámen úrazu všech tištěných publikací), ale docela vyčerpávajícím způsobem popisuje druhy, známé v tehdejší době. Určitě nebude od věci se o několik důležitých informací z ní s vámi podělit.

Na rozdíl od většiny ostatních druhů gasterií je G. rawlinsonii druhem stonkovým, a to pěkně výrazně: stonky u letitých exemplářů mohou být dlouhé až 1 metr. Je jasné, že se při takové délce zákonitě začnou vyvěšovat, zvláště když roste někde na březích či skalních převisech. Necelých 10 cm dlouhé a 1 – 2,5 cm široké listy rostou dvěma způsoby. Buď zůstávají v klasických (v tomto případě poněkud dlouhých) plochých „vějířích“ s delšími rozestupy (vzdálenost mezi listy může být 1 – 2 cm), nebo se tyto vějíře začnou brzy stáčet do spirály (to je případ našich rostlin). Díky tomu se ve sbírkách objevují obě formy, které si uvedené dva způsoby růstu stabilně udržují i v pozdějším věku. Samotné listy mají jemné zoubky na okrajích a na zeleném povrchu listů se může objevit i několik světlých skvrnek.

Květenství ze všeho nejvíc připomíná květenství G. glomerata, růžové květy mají u báze klasické baňkovité rozšíření a na koncích tepal oranžovo růžová barva přechází v bílou a zelenou. Pokusila jsem se o samosprášení ze staršího květu na květ mladší, vznikl sice jeden plod, musím však počítat s možností, že nám třeba na květech zapracoval nějaký horlivý hmyzák. Ze semen by velice pravděpodobně vyrostly neřízené hybrídky, protože se však nezná „tatínek“, zodpovědnost mi nedovolí takto zprzněné potomstvo pouštět dál, takže k vysetí určitě nedojde.

Tento endemit z hornatého regionu kolem Baviaanskloofu na jihovýchodě Kapska poprvé sbírala a na své zahradě pěstovala paní Marlene Kotze. Zde na této farmě v Gruisbultu ji v roce 1972 objevil pro další pěstitele S. I. Rawlinson, aby o 4 roky později spatřil světlo světa její popis. Jak vidíte, náhoda přeje připraveným (v tomto případě panu Rawlinsonovi) a určitě by byla škoda, kdyby tak krásnou rostlinu dál pěstovala jako jediná jen ona paní Marlene.   R.

Summary:

Description and experiences with growing of Gasteria rawlinsonii from RSA.

Fotografie 2:

1. Gasteria rawlinsonii - květenství

2. Květy

3. Gasteria rawlinsonii

g.-rawlinsonii-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář