Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gasteria pulchra aneb na velikost nehleď

8. 3. 2009

Gasteria pulchra (Aiton) Haworth (1812) aneb na velikost nehleď

 Obrazek


  

Fotografie 1:

1. Gasteria pulchra

2. List mladé rostliny (Leaf of young plant)

3. List dospělé rostliny (Leaf of the mature plant)

.........................................................................

Nebudu zapírat, že se mi do psaní o velkých gasteriích moc nechtělo. Do sbírky se nám dostaly povětšinou tak nějak historicky, dnes bychom si je asi kvůli jejich nadměrnosti asi nepořídili. Třeba právě G.pulchra jsem si odhadem tak před 10 lety vysela ze semen od P.Pavelky seniora. Ne, že bych si objednala zrovna tento druh, tehdy jsem si pro svou neznalost vzhledu rostlin rodu Gasteria napsala o univerzální směs druhů. Jedna z vyklíčených rostlin je právě tato G.pulchra a budiž jí k její cti připsáno, že to není největší druh, který mi z pomíchaných semen vyklíčil. Ale o tom zase někdy příště.

Rostlina roste jednotlivě či s menším počtem odnoží. Jedinou výhodou docela urostlé G.pulchra je, že čárkovité, na svrchné straně prohloubené listy s kýlem dole (mohou mít až 36 cm na délku a 4 cm na šířku) rostou vzpřímeně nahoru, tudíž rostlina nezabírá víc místa, než osmicentimetrový květináč, ve kterém roste. Hůř bychom na tom byli, kdyby se listy rozkládaly do stran, jak je tomu u některých dalších druhů. Barva na omak jen téměř neznatelně hrbolatých listů je tmavězelená s množstvím slévajících se bílých teček. Okraj je nepravidelně pilovitý, konec celkem tuhých listů je zašpičatělý, takže oko byste si jím asi vypíchli, ale ruku neprobodli. Konec černého humoru, vraťme se k popisu. Zajímavá je odlišnost mladých rostlinek či odnoží. Na těch je nejvýraznější zřetelně bradavičnatý povrch listů.

V tuto dobu se mezi listy G.pulchra objevilo nové květenství. Nemusela jsem čekat na otevření květů, protože jsem si je otevřené fotila už vloni. Květenství nabralo docela slušnou výšku, červenorůžových trubkovitých květů bylo mnoho a protože se otevíraly postupně, zdobily rostlinu docela dlouhou dobu.

V přírodě byste tento druh mohli najít v oblasti kolem údolí Gamtoos River ve východním Kapsku, roste zde na kopcích a svazích skal spolu s další vegetací. Nemá příliš v oblibě sluneční úpal, jejím přirozeným stanovištěm jsou stinná místa s propustnou kyselou půdou, bohatou na humus. Srážky se zde objevují v létě a v zimě, v létě bývá velmi horko a zima je mírná a bez mrazů. Vyplývá z toho i způsob pěstování, my máme rostlinu umístěnou v přistínění jiných rostlin v obyčejném hlinitopísčitém substrátu. Zalévám nepravidelně a sporadicky, vždy je lepší na vodu raději zapomenout, než rostlinu přelévat.

Rostlina by se zdánlivě dala zaměnit s několika dalšími vzrůstnějšími druhy. G.acinacifolia se od G.pulchra liší mnohem větším vzrůstem, jiným tvarem květu a nakonec i růstem na pobřeží, G.excelsa má větší listy s ostře zubatými okraji a liší se odlišnou dobou kvetení a G.nitida má zase listy menší, okraje celistvé a neodpovídají ani jiné odstíny květů.

Myslím si, že po přečtení tohoto článku asi nepoběžíte shánět tento druh k prodejcům, pochopitelně atraktivnější jsou miniaturní druhy gasterií, ale jak sami vidíte, i velká G.pulchra si nakonec své místo u nás obhájila a odměňuje se nám každoročním dlouhotrvajícím kvetením. R.

Summary:

Description and experiences with growing of Gasteria pulchra from eastern Cape.

Fotografie 2:

1. Báze rostliny (Base of the plant)

2. Květy (The flowers)

3. Vršek květenství (Top of the inflorescence)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář