Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gasteria brachyphylla aneb David a Goliáš

18. 5. 2009

Gasteria brachyphylla (Salm-Dyck)E.J.v.Jaarsveld (1992) aneb David a Goliáš


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Gasteria brachyphylla v.brachyphylla

2. Gasteria brachyphylla v.bayeri

...............................................................


Asi jste si všimli, jak vždycky pěju chválu na miniaturní gasterie a jak jsem na druhou stranu rozpačitá z vzrůstných druhů. Není to proto, že by velké gasterie nebyly pěkné, je to spíš z mého pohledu pěstitele, který vždy musel šetřit místem. Ale to už taková má obehraná písnička. Sukulentáři, kteří se rozhodli zkompletovat rod Gasteria (což je naštěstí realizovatelné, protože druhů není až tak velký počet), by mohli uhodnout, proč jsem použila oněch dvou jmen v titulku článku. Je totiž několik druhů, které mají v rámci druhu více variet – velkou a malou. Patří mezi ně Gasteria nitida se základní varietou až dvaceticentimetrové velikosti a drobnější varietou armstrongii, kterou určitě dobře znáte, Gasteria pillansii s opět velmi vzrůstnou základní varietou (výška 20cm, průměr růžice až 40cm) a zakrslejší varietou ernesti-ruschii, Gasteria bicolor v.bicolor s listy skoro 40cm dlouhými v kontrastu se známou G.bicolor v.liliputana s listy minimálně o polovinu kratšími a konečně s druhem z titulku článku Gasteria brachyphylla, kde je rozdíl mezi základním druhem a nedávno oddělenou varietou asi nejzřetelnější. Dospělá G.brachyphylla v.brachyphylla může mít až čtvrt metru do výšky a je zrovna tak široká, kdežto velice vzhledná a nezaměnitelná G.brachyphylla v.bayeri je vysoká do 5cm.

Základní G.brachyphylla je známá už pěknou řádku let, první rostlinu přivezla z oblasti Willowmore do Amsterodamu jistá expedice už koncem 17.století. první jméno, které dostala, bylo Aloe nigricans a později Gasteria nigricans. Až E.J.van Jaarsveld objevil, že ještě starší správné jméno je G.brachyphylla a u toho už zůstaneme. Latinské jméno brachyphylla znamená s krátkými listy, což podle mého názoru platí spíš na v.bayeri, než na základní druh.

Tato rostlina se sukulentními kořeny má minimální stonek, zakrytý lyrovitými listy délky od 15 do 23cm a občas i nepočetnými odnožemi. Listy se při déletrvající suché pauze prohýbají, okraje jsou mírně zvlněné, konce listů mohou být špičaté, zašpičatělé či zaoblené (mladičké rostliny mají listy pouze zaoblené). Květenství může dorůst až do téměř metrové výšky, v našem případě je jednoduché, ale u starších rostlin může být i rozvětvené.

Základní Gasteria brachyphylla v.brachyphylla roste v kopcovitém terénu ve stínu ostatního porostu v oblasti Little Karoo, naši rostlinu máme proto umístěnou mezi vzrostlejšímu druhy gasterií a cyfostem, kde je očividně spokojená. Podle jednotlivých lokalit se rozlišuje několik forem, lišících se mírnými odchylkami ve tvaru, velikosti a vzhledu listů. Rostlinu příliš nepřeléváme, vodu přes zimu nevidí vůbec a v sezóně zalévám zhruba jednou za 14 dní. Vystačí si s naprosto základním substrátem pro sukulenty a nádobou velikosti, přiměřené rozměrům rostliny.

Gasteria brachyphylla v.bayeri byla objevena H.H.Bolusem v roce 1932 a dostala jméno na počest Bruce Bayera, kurátora Karoo National Botanical Garden (Národní botanické zahrady Karoo). Jak už jsem psala, tato varieta je mnohem menší – rostliny mají listy maximálně 5cm dlouhé a květenství okolo čtvrt metru vysoké. Nejzajímavější na této varietě je kromě miniaturního vzrůstu vzhled pokožky listů, který působí zvláštním sametovým dojmem, i když není vůbec chlupatý. Zajímavá je i kombinace tmavě a světlezelené barvy na rozdíl od zelené a bílé u ostatních druhů. Tato varieta roste v okolí měst Ladismith a Calitzdorp v oblasti Little Karoo ve velmi suché oblasti v porostu ostatní xerofytické vegetace – nízkých bylin a občasného křoví. Opět si v zimě musí vystačit bez vody, umístění je tentokrát světlejší – mezi dalšími miniaturními gastériemi.

Je čas zavřít monografii E.J. van Jaarsvelda, odkud jsem načerpala některé důležité informace o tomto zajímavém druhu. Zatímco základní G.brachyphylla kvete docela často, varieta bayeri nám ještě jako jedna z mála z našich gasterií nikdy své květenství neukázala. Máme dvě rostliny z různých zdrojů a přestože jsou umístěné vedle sebe a očividně prosperují, z nějakého důvodu se jim do kvetení nechce. Co naplat, o to to bude větší událost, až se to jednoho dne povede. R.


Summary:

Description and experiences with growing of Gasteria brachyphylla and it´s varietes.


Fotografie 2:

1. Květenství (The inflorescence)

2. Detail listů G.brachyphylla v.brachyphylla (Detail of the leaves of G.brachyphylla v.brachyphylla)

3. Detail listů G.brachyphylla v.bayeri (Detail of the leaves of G.brachyphylla v.bayeri)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář