Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gasteria baylissiana

12. 4. 2008

                    Gasteria baylissiana Rauh

Obrazek

 

Fotografie 1:

1.-2. G.baylissiana

3. Detail listu (Detail od leaf)

........................................... 

Podle roku popisu rostliny (1977) snadno usoudíme, že G.baylissiana z čeledi Aloaceae buď dlouho unikala pozornosti sběratelů rostlin, což by při její miniaturní velikosti nebylo divu, nebo se jí dostalo výsady vlastního druhu po nalezení výrazných znaků, které ji odlišily od nějakého jiného druhu. Vzhledem k tomu, že encyklopedie u této gasterie neuvádí žádná synonyma, je pravděpodobně správná první možnost. V přírodě jihoafrické provincie Východní Kapsko se ukrývá v křovinách na písčitých půdách, a když připočteme i šikovné mimikry rostliny (bledězeleně bradavičnatý povrch listů bez výrazných skvrn), nebylo by divu, že si jí dlouho nikdo nevšimnul.

Ale to jsou jen mé spekulace, držme se faktů. G.baylissiana díky své schopnosti odnožovat vytváří malé skupinky nevelkých rostlinek do 4cm výšky. Na fotografiích vidíte dospělou kytku v květináčku o velikosti 5cm. Listy jsou krátké a ztloustlé, hustě pokryté bělavými bradavičkami, na koncích s více či méně ostrou špičkou. Jak už to u gasterií bývá, jsou řídce seřazené do vějířovitého tvaru. Právě teď na jaře se mezi listy objevilo nové květenství zhruba 25 cm vysoké. Jednotlivé červenorůžové květy mají u báze široce „baňkovitý“ tvar, který přechází v úzkou zelenožlutou trubku, na koncích zakončenou bílozelenými nejdříve pevně sevřenými, později uvolněnými cípy.

Semeníky jsou dřevnaté, oválné a po prasknutí na vrcholu uvolňují hranatá tmavá semena.

Pěstování není obtížné, podle původního prostředí rostliny odvodíme snadno, do čeho ji máme sázet a jak s ní máme zacházet. Substrát je dobré namíchat hodně propustný, s velkým podílem písku či pemzy (já dávám obojí, aby si kytka sama vybrala). Bez debat je dobrá drenáž na dně malé nádoby (volte květináček jen o málo větší, než je průměr listové růžice).

V sezóně zalévám podle počasí 1 – 2x za čtrnáct dní, od podzimu do jara nechávám gasterie téměř nasucho, mohou tak přijít o pár nejstarších listů, ale zase se při nedostatku světla nemohou nezdravě a nepřirozeně vytahovat. Zdeformované listy by jen velmi pomalu odrůstaly, zimním suchem spolu se sníženou teplotou se takové vadě na kráse můžeme vyhnout.

Díky jednomu severočeskému specialistovi na rod Gasteria není problém podobné krásné miniaturní gasterie postupně zkompletovat do nevelké sbírky a musím se pochlubit, že právě v tuhle jarní dobu se všechny houfným kvetením vděčně odměňují za všechnu vloženou péči.   R.

Summary:

Description and experience with growing of miniature Gasteria baylissiana from Eastern Cape in RSA.

Fotografie 2:

1. Květy (Flowers)

2. Květenství (Inflorescence)

3. Celá rostlina s květenstvím ( Plant with inflorescence)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář