Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gasteria batesiana

16. 2. 2008

                     Gasteria batesiana G.D.Rowley

Obrazek

 

ObrazekNádherná Gasteria batesiana sice zrovna nepatří mezi miniatury rodu, naštěstí však „neskladné“ velikosti dosahuje až v poměrně pokročilém věku. Ještě před několika lety byla považovaná za mírnou vzácnost, díky své ochotě odnožovat je však dnes už běžnou součástí sbírek obdivovatelů rodu Gasteria. Její původní domovinou jsou odlehlé jihoafrické oblasti Mpumalanga a Kwa– Zulu Natal, je to tedy nejsevernější areál rozšíření v rámci Obrazekrodu. V roce 2000 byla od základního druhu vyčleněna varieta dolomitica, nalezená v oblasti Mpumalanga, ale abych vám mohla přibližně vysvětlit, čím se liší, měla bych asi zběžně popsat základní varietu G.batesiana.

Listy rostliny jsou široké 3 – 10cm a dlouhé od 8 do 30cm (vysoká čísla šířky i dělky se týkají starých rostlin – takže se nelekejte J). Listy mají trojúhelníkovitý, kopinatý až čárkovitý tvar, okraje jsou Obrazekzaoblené a vrcholy listů končí špičkou. Nejzajímavější je povrch listů – drobné perličkovité hrbolky různých odstínů, od skelně bílé až po tmavě zelenou. Rostlina, podobně jako některé další gasterie, skládá zpočátku tlusté listy vějířovitě nad sebe, brzy však přechází do řídké růžice. Květenství je typické jako pro většinu gasterií, na téměř až půlmetrové stopce rostou řídce růžové, trubkovité květy s bílozelenými konci. Semeníky jsou dřevnaté a podobně jako u aloí a havorcií odshora pukají a uvolňují tmavá semena.

G.batesiana má několik mírně odlišných forem podle lokalit v areálu svého přírodního rozšíření. Na Plzeňsku třeba kromě klasické bílozeleně žíhané formy koluje i robustnější forma, která se na slunci barví do Obrazekneuvěřitelné temné, fialovohnědé barvy. Vždy, když se objeví pár kousků této tmavé formy na výstavě v prodeji, okamžitě se po nich zapráší. Náš „kousek“ této formy je ještě malinký, takže se nepředvedl ve své plné kráse.

Konečně jsem se propracovala k slibované novince – v.dolomitica. G.batesiana v.dolomitica dělá čest svému jménu, v přírodě roste na vápencových skalách. Od základní G.batesiana se liší Obrazekužšími (1-2cm) a kratšími (do 10cm) listy a jinou kresbou z mozaiky perliček na jejich povrchu.

Poněkud mohutnějšího vzrůstu starších jedinců G.batesiana se nemusíte bát, můžete to řešit tím, že si budete rostlinu omlazovat a necháte si vždy jen menší odnože. Někdo si však potrpí na nepřehlédnutelné exempláře ve sbírce a to mu takový kopec starší, zelenobíle hrbolaté G.batesiana bohatě splní.   R.

Fotografie:Obrazek

1. Gasteria batesiana

2. Růžice listů

3. Detail povrchu listu

4. Květenství

5. Jiná forma G.batesiana

6. Detail povrchu listu

7. G.batesiana v.dolomitica, Penge

8. Detail povrchu listu

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Krásná

(Jaroslav, 17. 6. 2011 10:32)

Ve skutečnosti vypadá ještě daleko lépe ............