Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ficus trichopoda - strom od jezer s hrochy

8. 2. 2010

Ficus trichopoda Baker – strom od jezer s hrochy


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Ficus trichopoda

2. Mladá rostlina (A young plant)

........................................................


V tuzemských i zahraničních nabídkách pěstíren a pěstitelů se čas od času objevují i rostliny rodu Ficus. Jsou to většinou tloustnoucí druhy, jako např. F.glumosa, F.palmeri, F.abutilifolia. Jiné druhy abys pohledal a když už se objeví, chce to dlouho se nerozmýšlet a nakoupit je, zvlášť, pokud máte pro fíkusy alespoň trochu slabost. Když jsem u firmy Exotica před lety našla v seznamu Ficus trichopoda, , nechala jsem si ho ihned přivézt, aniž bych věděla, o jaký fíkus jde. Čekalo na mě mírné zklamání, Ficus trichopoda vypadal jako obyčejný netloustnoucí a nevětvený proutek s dvěma docela velkými kožovitými listy okrouhlého tvaru, mírně připomínající zmenšené listy známé pokojovky Ficus elastica. Zařadila jsem ho k ostatním druhům stejného rodu a tak trochu na něj zapomněla.

Jak jsem záhy zjistila, potřeboval víc vody, než druhy se ztloustlým kořenem, jinak mu začaly žloutnout spodní listy a zůstaly jen ty nejmladší. Jenže pořád to byla taková tyčka, která by asi udělala radost jen šílenci Chróstalovi. Po dvou letech jsem to už nevydržela a provedla radikální řez. V té době už měla rostlina u báze náznak opravdu mírného ztloustnutí, ale se statnými kaudexy jiných druhů to nemělo nic společného. Vrchol s listy jsem zapíchla do pemzy v naději, že třeba zakoření. Základní rostlina se později trochu rozvěvila a špička skutečně zakořenila, takže teď jsou na fíkusové polici obě části rostliny vedle sebe a vypadají zatím docela spokojeně.

Přišel čas se o rostlině něco bližšího dozvědět. Po nakouknutí na stránky o jihoafrických rostlinách a o afrických a madagaskarských fíkusech jsem byla o něco moudřejší. Ficus trichopoda, nazývaný také bažinný či hroší fíkus je keř až strom z mokřin na afrických savanách, míst, kde pobývají docela nebezpeční drobečci - hroši Charakteristickým znakem pro tento fíkus jsou kůlovité vzdušné kořeny, připomnínající indický Ficus benghalensis. Díky vzdušným kořenům u báze se tento druh jmenuje trichopoda – což znamená fíkus s chlupatou nohou (vzdušné kořeny asi někomu připomínaly chlupatou nohu). Z oněch kořenů mohou vyrůstat nové kmeny s kulatou korunou.

Květenství – fíky, které opylují speciální vosičky, se objevují na jaře a stávají se potravou pro opice, netopýry, antilopy a ptáky. Ficus trichopoda je v Jihoafrické republice chráněným stromem, nesmí být ničený a požkozovaný člověkem. Roste však i o pořádný kus severněji v tropických oblastech Afriky (např, Tanzánie, Mozambik, Zaire, Senegal, Súdán) a Madagaskaru.

F.trichopoda roste celkem pomalu, je mi však jasné, že z něho po nějaké delší době bude díky jeho velikosti tak trochu problém. Když ho pak zasadíme do nějaké vhodné nádoby a umístíme na nějaké světlé místo, dá se z něho udělat vzhledná pokojová rostlina. Má rostlina dosud roste v hlubokém květináči velikosti 7 x 7, takže doufám, že jako fíkus od jezer s hrochy asi na polici s ostatními příbuznými ještě dlouho vydrží. R.


Summary:

Description and experiences with growing of hippo fig Ficus trichopoda from tropical Africa and Madagascar.


Fotografie 2:

1. Ficus trichopoda

2. Vrcholový řízek (A cutting - a top of stem)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

určení druhu

(hanca.hoskova@atlas.cz, 7. 6. 2011 11:25)

Dobrý den,
zcela náhodou jsem objevila vaše stránky o těchto rostlinách rodu Ficus. Jsou moc pěkné a obsahují mnoho zajímavých informací.A tak mě napadlo vás oslovit. Můj problém je následující, vlastním velice podobnou rostlinu té vaší (Ficus trichopoda), akorát ta má má listy trochu zaoblenější. Objednávala jsem jí někdy v roce 2006 a už bohužel vůbec nevím od koho a co to bylo za druh. Snažím se to zjistit už přes rok. Obrátila jsem se s prosbou o určení i na pana Gratiase. S tím, že ten můj je hodně podobný i té vaší rostlině, jestli by to mohl být Ficus trichopoda. Pan Gratias mi obratem odepsal, že on si myslí, že trichopoda to nejspíš nebude ani v jednom případě i když nemůže vyloučit možnost určité diversity listů mladších rostlin a dospělých rostlin. Můj dotaz je tedy následující, jestli nemohlo dojít k nějaké zaměně u prodejce, u kterého jste kupovali rostlinu nebo semínka. Opravdu velice podobné listy těm našim má ve skutečnosti asi nejvíc Ficus lutea. Potřebovala bych tedy znát i váš názor jakožto fundovanějších odborníků, lutea se mi zdá nejbližší, fotku té svojí rostliny vám také mohu poslat, pokud byste chtěli. Za odpověď budu vděčná a předem za ní děkuji.
H.H.