Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ficus retusa aneb sen většiny žen

7. 3. 2008

                    Ficus retusa L. aneb sen většiny žen

Obrazek

 

ObrazekTento nepříliš vážně míněný článeček mě přímo nutí předeslat důležité upozornění pro všechny prudérnější povahy, aby přeskočily pokleslý text a pokochaly se jen více či méně zdařilými fotografiemi. Mohly by totiž nalézt v textu něco, co jsem určitě nezamýšlela nijak špatně, ale co by je mohlo morálně na nějakou dobu poznamenat J.

Pravidelní čtenáři našich nepravidelně (nenapravitelně ?) pravidelných listů si jistě vybaví naši loňskou spanilou jízdu do středu Čech. Tato „přepadovka“ nezůstala bez následků. A jéje, už to začíná, nelekejte se, myslím tím bez zelených následků. Přivezli jsme si nečekaně slušný počet rostlinek. Mezi nimi byl i stromeček uvedený v názvu mého lehkovážného článečku. Když jsem v Praze – Letňanech při prohlídce prodejních rostlin došla až ke stádečku „košťátek“ dnes už docela snadno dostupného druhu F.retusa, po tomhle kousku jsem hrábla naprosto neomylně, ani vám neřeknu proč J. A ani nevím proč se pak mužské osazenstvo při pohledu na můj úlovek potutelněObrazek smálo pod vousy. Bylo mi naprosto jedno, kolik tenhle kousek stojí, bylo mi i jedno, že někdo uštěpačně poznamenal, že tenhle fíkus prodávají v každém OBI či Baumaxu a nevadilo mi ani, že fíkus měl listy trochu zdevastované sviluškou. V duchu jsem si představovala kámen, který vsunu pod rozkročené „nohy“ kořenů a vystavím na odiv to, co by asi bylo dobré pyšně vystavit. V takových chvílích je vám jedno, zda se jedná o nějakou převzácnost s lokalitou nebo rostlinu, kterou má každý druhý.

Teď bych asi měla mírně utlumit své oslavné ódy a pro případné zvědavce povědět i něco alespoń vzdáleně botanického. Ficus retusa už svými anglickými názvy Ginseng Ficus, Banyan Fig, Taiwan Ficus či Indian Laurel Fig napovídá, že pochází Obrazekz exotických  zemí asijského jihovýchodu (pův. Malajsie a Taiwan). Nevysoký strom si vytváří spleť ztloustlých kořenů s hnědočervenou kůrou, střídavě rostlé, sytě zelené listy jsou široce eliptického tvaru a zakončuje je tupá špička, jejich povrch je lesklý a mírně prohnutý.

Aby bujně rostoucí větve nedělaly úhledně narostlým kořenům ostudu, je třeba je čas od času nemilosrdně zastřihnout do nějakého přijatelného tvaru. Jak už jsem naznačila, vyplatí se také občas sáhnout po chemii a rostlinu postříkat proti svilušce. V létě zalévám podle počasí 1 – 2x za týden, v zimě s většími přestávkami, když se mi zdá, že se listy příliš sesychají.

Jednou jsem se zamýšlela, jak bych rostlinu pojmenovala, kdybych ji chtěla někde vystavovat. Hned byly po ruce názvy jako ObrazekRozkročený muž, Macho, Pán harému, Vždy připraven apod.. Nic míň lechtivého mě nenapadlo, tak jsem toho zase raději nechala a zůstala u mlžícího a obyčejného Ficus retusa J.   R.

Fotografie:

1. Ficus retusa dnes

2. Pohled z boku

3 Staré a mladé listy

4. List

5. F.retusa v době nákupu

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Já mám doma holčičku

(Edita, 19. 10. 2008 16:57)

Tuto rostlinku jsem si koupila pod názvem F.microcarpa,ale dle chytrých knížek nemá tento ficus právě ten nádherný kaudex a také má jiné listy.Já mám doma protipól vašeho chlapečka,říkám jí "Venuše",protože má krásně široké "boky",nebo také "panenka",protože má stydlivě překřížené svoje "nožičky" :-) Mám ji už asi rok,ale nepřipadá mi,že by nějak přibírala v pase,zato větvičky s listy rostou strašně rychle,už jsem ji musela několikrát ostříhat.Větvičky jsem dala zakořenit a strašně by mně zajímalo,jestli takto vypěstovaná rostlinka bude mít časem také to roztomilé "tělíčko" jako jejich maminka :-)

Kořen jako fík

(Radka, 20. 6. 2008 22:12)

Pravdou je, že F.retusa jsem s podobnými kořeny už nakoupila. Pokud byste je chtěl do této velikosti dopěstovat třeba z řízku, doporučuju řízek hodně dlouhou dobu nepovytahovat ze substrátu a nízko nad zemí řezat, řezat a zase řezat. Nenechat kytku udělat nějaký vysoký prut. Jen tak začne řízek vytvářet z pudu sebezáchovy podzemní zásobárnu. Jak dlouho to trvá, než vytvoří podobné kořeny, nevím. Kaudexní fíkusy tvoří kaudex už jako mladé semenáčky, takže tlusté kořeny u semenáčku asi nejsou problém. Přeju hodně štěstí a trpělivosti.

Obdivuji ale stále tápu

(Vasek Náchod, 20. 6. 2008 18:11)

Moc pěkný článek a tak trochu i poučný.
Máme doma docela rozrostlou řadu sukulentů a také i Fi.retusa benjamin ginseng atd,
Ale trápí mne tato věc.
Stále množím Fic.a u retusi se mi nedaří ani po třech letech dosáhnout velkých kořenů.můžete poradiz.
Předem moc děkuji Vasek Ná.

Moje řeč

(Radka, 7. 3. 2008 23:02)

Díky,
já věděla, že nebudu jediná, které se ten krásně rostlý kořen bude líbít :-). Zdravíme ze Lhoty do Bratislavy!

supeeeeer

(siska41, 7. 3. 2008 10:51)

hihihihihiihi.....krasna rastlinka,este lepsi clanocek...zasmiala som sa a zase aj dozvedela kopec zaujimavych veci...dakujem....krasne slnecne pozdravy z Bratislavy posiela Katka