Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ficus petiolaris ssp.palmeri

21. 7. 2007

Ficus petiolaris ssp.palmeri (S.Watson) Felger & C.H.Love


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Ficus petiolaris ssp.palmeri (f.jaliscensis)

2. Kaudex (Caudex)

3. List (Leaf)

.................................................................


Už skoro týden mi stojí na monitoru Ficus palmeri v. jaliscensis, abych ho mohla co nejvěrněji popsat. Je to tak pěkná kytka, že si určitě zaslouží svou samostatnou stránku v našem werbáři. Jen najít to úvodní slovo…

Je to složité, chci psát o rostlině, která ani není v nadpisu článku, protože když jsem nahlédla do systematiky pana Eggliho, zjistila jsem, že její pojmenování nebude jednoduché. Ficus palmeri z čeledi Moraceae (morušovité) je ve skutečnosti poddruh druhu Ficus petiolaris a Ficus jaliscana je druh, který vlastně pan Eggli ve skupině druhu Ficus petiolaris úplně rozpustil. Vám možná stačí fakt, že je to rostlina z Mexika a vypadá dost k světu. Dole téměř kulatý kaudex, nahoře růžice nádherných srdčitých listů šedozelené barvy s červenou nervaturou. Okraj listů je taktéž červený, stejně jako obal vrcholového listového pupenu. Povrch kmene tvoří světle hnědá popraskaná borka. Rostlinu jsem nakoupila u Petra Pavelky a na tak vzhlednou kytku nebyla ani moc drahá. Možná to bylo tím, že rostlina byla před vegetační sezónou neolistěná, takže jí chyběla největší ozdoba.

Mezitím mi už ve výsevovém aparátu klíčila semena Ficus palmeri z americké Mesa Garden. Semenáčků bylo víc než dost a příroda asi ví proč; do dnešního dne jsem udržela jen osm rostlin z původních minimálně dvaceti. Ty zbylé jsou však ukázkové, při výšce necelých dvou centimetrů už mají u báze v průměru půlcentimetrové kmeny. Listy jsou tmavězelené a eliptické až úzce srdčité. Nevyklíčená semena jsem po přepikýrování semenáčků nechala v původní výsevní nádobě a dál zalívala. Doklíčily další dvě rostlinky, takže pokus nebyl marný. Je otázka, zda drobné semenáčky bez budoucích pachykaulů přežijí současná tropická vedra. Teď už vím, že nesmějí přeschnout, stačí jednou opomenout zálivku a je spolehlivě po potomstvu. Proto se vyplatí zalívat velmi mladé rostlinky dost často podmokem. Napadá mě, že je možná proto ve fíku tak veliké množství semen, aby byla šance na přežití aspoň pro nejsilnější jedince.

Jirka mi za zády právě reptá, že by vám možná ještě přišlo vhod pár slov o pěstování dospělých mexických fíkusů. Za odborníka se určitě nepovažuju, ale můžu vám prozradit, jak kaudexní fíkusy pěstuji  já. Substrát stačí obyčejný pro sukulenty, i když už ze setrvačnosti skoro ke všemu přidávám pemzu (možná zbytečně). Na podzim postupně omezuji zálivku a pokud rostlina shodí listy, nechám fíkus až do jara úplně na sucho. Pokud kaudex povysadíte, stačí mělká nádoba, klidně i keramická mistička. Rostlina může z kaudexu pustit další větve a je jen na vás, zda jí je ponecháte, nebo se rozhodnete jen pro tu hlavní. Mé zkušenosti pramení z pěstování příbuzného afrického F.ilicina, kde jsem procesu větvení nechala naprosto volný průběh a dodnes toho nelituji, protože fíkus roste i bez mých zásahů jen do krásy. Vrcholové větve jdou řízkovat, jen musíte mít dostatek trpělivosti se zakořeňováním a nebýt zklamaní, když se to občas nepovede. Bohužel řízek nikdy neudělá kaudex jako semenáč.

Závěrem chci jen poznamenat, že  mi do trojice chybí už jen klasický Ficus petiolaris. Ten  je v sbírkách zaměřených na kaudexy dnes docela běžný, mně se však dosud vyhýbal. Ale není kam spěchat, až jednou bude, najdu mu místo mezi jeho mexickými příbuznými… R.

 

Summary:
Desription and experiences with growing of Mexican Ficus petiolaris ssp. palmeri from family Moraceae.

Fotografie 2:

1. Ficus petiolaris ssp.palmeri (f.jaliscensis)

2. Ficus petiolaris ssp.palmeri ve sbírce V.Sýkory (F.petiolaris ssp.palmeri in collection od V. Sýkora)

3. Semenáč (Seedling)

4. Velmi mladé rostliny (Very young plants)

5. Semenáče (Seedlings)

Obrazek


 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

semena

(Peter, 8. 12. 2011 12:09)

Zháňam semena Ficus petiolaris ,Operculicaria decariy,pachypus.......vie mi niekto pomôcť????