Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ficus ilicina

14. 10. 2007

 

Ficus ilicina (Sonder) Miquel


Obrazek

 

  

Fotografie 1:
1. Ficus ilicina, PV1381, Garies, RSA
2. F.ilicina, PV1381, Garies, RSA z Jirkovy sbírky (Plant from collection of J.Maule)

................................................................................................................................


Vím, že objevuji objevené, ale nemohu si pomoct. V poslední době trochu „ulítávám“ na fíkusech (kromě jiných rostlin J) a pídím se po mně neznámých kaudexních druzích. Zadělávám si tím na problémy s jejich umístěním v okamžiku, kdy trochu povyrostou, ale i v tomto jsem věčný optimista a věřím, že spartánskou (neplést se sparťanskou) péčí a pevnou rukou je dlouho udržím v přijatelné velikosti. Koneckonců většina druhů, které zatím pěstuji, na zimu shazují listy, tudíž nebudou zabírat místo zimním kytkám a přes léto je i na malé zahrádce místa dost. Navíc fíkusové bonsaje vhodně doplní mou kolekci miniaturek čeledi Portulacaceae, Crassulaceae a Oxalidaceae. Tolik budiž řečeno na mou obhajobu a pojďme se blíž podívat na další kousek z našeho tajenkového werbáře.

Před několika lety si někteří z vás stejně jako já objednali semena z katalogu firmy Palkowitschia. V té době se tam semena ještě nabízela a určitě si vzpomenete na stránky se semeny dřevin, křovin a jiných netradičních rostlin. Kdeže loňské sněhy jsou, ale naštěstí se dala objednat alespoň tehdy semena rostlin, které vlastně doceňujeme až dnes. Nejinak tomu bylo u Ficus sp., Garies PV1381. Lokalita se nachází v Namaqualandu na západě Jihoafrické republiky. Překrývá se s oblastí výskytu F.ilicina (jihozápadní Angola přes západní Namíbii do severozápadu JAR), přezdívaného podle tvaru listů „laurel fig“, přeloženo „vavřínový fíkus“. V této oblasti roste ještě jeden druh fíkusu, ale ten má odlišné listy, takže vypadává ze hry.

F.ilicina z čeledi Moraceae patří mezi velice tvrdé dřeviny z polopouští, rostoucí na skalnatých svazích a zvyklé na hodně krušné podmínky. Nakonec by to odpovídalo, protože můj fíkus u mě celkem ve zdraví přežil všechny mé začátečnické přehmaty a nevyhovující podmínky, a že jich bylo!

Jeho výhodou je, že ho můžete na podzim nechat shodit listy a přezimovat jen holý kaudex. Každým rokem tím pádem vypadá trochu jinak podle toho, jak se mu věnujete a kde ho pěstujete. Jirka na svém fíkusu z té samé lokality zdárně vyzkoušel zkrácení a následné zakořenění terminální větve. Jediným nedostatkem bylo, že řízek nejevil snahu vytvořit znovu kaudex.

Už jste si asi dali dohromady, že tento fíkus nepotřebuje mnoho k tomu, aby zdárně prosperoval. Vystačí si dlouhou dobu s jednou nádobou a obyčejným, propustným substrátem. Vodou můžete vzhledem k jeho zásobárně – kaudexu šetřit, vůbec mu nevadí, když na něj s vodou zapomenete. Pokud se mu zdá, že už to s nevšímavostí přeháníte, dá to najevo zežloutnutím nejstarších listů, jejichž ztráta ho nijak nerozhází.

Musím se vám pochlubit, že jsem nedávno objevila nabídku jedné slavné jihoafrické pěstírny, v které nabízejí semena z mnoha zajímavých fíkusových druhů včetně F.ilicina, a jelikož už Ježíšek pomalu klepe na dveře, asi vím, o co si mu napíšu J. R.


Summary:

Description and experiences with growing of african caudex Ficus ilicina from family Moraceae.


Fotografie 2:

1. Ficus ilicina, PV1381, Garies, RSA

2. Semenáče (Seedlings)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Ten

(Pepa, 15. 10. 2007 23:14)

fíkusek vypadá skutečně nádherně! Parádní rostlina celkovým vzhledem - pěkný kaudex i zajímavé listy.
Díky za článek.Pepa.