Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ficus glumosa

18. 5. 2014

 

Ficus glumosa Delile

f.-glumosa-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Semenáč Ficus glumosa

2. Původní stav zakoupené starší rostliny

....................................................................................

Nějakou dobu jsem teď na ZL nepřispíval, ale mělo to své důvody. Radka naštěstí vše průběžně zachraňovala a tak jste si toho většinou možná ani nevšimli. Kromě zahájených přestaveb na zahradě bylo letos na jaře také docela dost práce kolem kytek, hlavně díky časněji nastartované sezóně. Tu jsme také včera slavnostně (a zázračně chvíli bez deště) otevírali i ve Dvoře Králové nad Labem. Byla to zase jedna z těch povedených akcí, na které se pak může celý rok v dobrém vzpomínat. Díky prodejní burze jsme dost kytek prodali, rozdali a jako to při těchto akcích bývá i dostali. Návrat v hustém dešti domů vyvrcholil ještě večer vynášením naší sbírky fíkusů ze skleníku na noční deštík, není totiž pro dřevinky lepší probuzení do vegetace.

Dnes ráno nastalo mezi přeháňkami probírání a obdělávání jednotlivých květináčů s fíkusy, přezimování dopadlo přijatelně, pouze dvě mrtvoly a ještě z druhů které máme víckrát. Přitom jsem se lehce zaměřil na skupinu druhů, které k nám připlynuly takovým zvláštním způsobem. Před dvěma lety jsme při návštěvě u Ivoše Žídka na severní Moravě zakoupili celou bednu fíkusů z pozůstalosti po frýdecko-místeckém pěstiteli Vlastimilu Ondrouškovi. Podle fotky na internetu mi připadnul nějak povědomý, i když osobně jsme se nikdy nesetkali. Zemřel a zbyla po něm sbírka sukulentů na prodej. Jednu chvíli jsem moc chtěl získat jeho operculicárie, ale ty se bohužel někde ztratily. Byl jsem nakonec rád i za ty fíkusy, mírně zubožené obdobím bez údržby, ale vcelku zajímavé, letité a s velkým potenciálem. Dva roky se je snažím postupně prostřihávat a dotvarovávat, některé si svůj budoucí tvar tvoří i bez mé pomoci. Je to případ i dnešního kousku Ficus glumosa.

Je to druh, který se v našich končinách docela vyskytuje a prodává a mám pocit, že jeho rozšíření má na svědomí Luboš Hojný, který je na vysévání těchto dřevinek docela expert. Včera jsme jej také navštívíli v jeho sklenících a má toho připraveného pro tuzemskou sukulentářskou obec mnoho zajímavého. Semenáčky F. glumosa jsou od prvních let života atraktivní tím, že báze jejich kmínků zajímavě tloustnou, kůra na kmenech i větvích je krásně rozpukaná, výborně snáší tvarovací řez a skvěle obráží z adventivních pupenů. Hlavní ozdobou jsou však jeho listy, na horní straně jemně obrvené až ochlupené. Stejné chloupky jsou i na mladých větvičkách.

Ve své domovině, což je velká část jižní, východní a střední Afriky dorůstá stromových rozměrů (až 20m), ve květináčích však využívá pouze ten prostor, který dostane a tím pádem je celkem přijatelně vzrůstný. V Africe se mu říká Mountain Rock fig a podle fotek z přírody umí osídlovat i sušší, skalnaté lokality, kde jiné dřeviny neobstojí. Přes léto jej vyletňujeme pod stříšku na plné slunce, v zimě jde do kouta skleníku, kde přečká v bezlistém stavu s pouze s minimálním zakrápnutím. Každoročně mu zaschnou některé větve, čímž se samotvaruje, ale bez problémů na jaře masivné obráží ze spících pupenů. Letos se mu to jeho probouzení obzvláště povedlo a jeho aktuální podoba je aspoň pro mě velmi uspokojující.

Jestli se na mě pan Ondroušek odněkud seshora dívá a kontroluje svoje fíkusy u nás ve sbírce (a jiné další své rostliny v jiných sbírkách), doufám, že se na mě nezlobí a je rád, že kytky, které dělaly radost jemu, dělají radost dál. Někdy v budoucnu ukážeme rádi další kousek z jeho fíkusové kolekce. J.

Fotografie 2:

1. Listy F. glumosa

2. Probouzející se starší rostlina F. glumosa

3. Chlupy na konci mladé větve

f.-glumosa-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář