Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ficus arnottiana

6. 6. 2008

                 Ficus arnottiana (Miq.) Miq.

 Obrazek

  

Fotografie 1: Ficcus arnottiana

Vím, že se právě u téhle rostliny tak trochu chlubím cizím peřím, ale nedá mi to, když je tak vzhledná…Pravděpodobně proto, aby podpořil můj zájem o tento rod, tedy lépe řečeno alespoň o částečně kaudexní druhy toho rodu, zakoupil mi Jirka (neskromně říkám na oplátku) 2 pěkné a navíc laciné exempláře nádherných fíkusů – F.soldanella a F.arnottiana. Dnes ho trochu žere, že si je nekoupil pro sebe, ale to už je osud. Jako děti jsme říkaly: Co se dá, to se z pekla nevydá. Zkrátka má smůlu, ale určitě mu dovolím, aby ty pěkné rostliny beztrestně obdivoval…J. Přeháním, stejně se nakonec o všechny ty rostliny ve sbírce staráme kolektivně, tak jaképak moje tvoje.

Pro dnešek padla má volba pro představení na indický Ficus arnottiana. Po nasucho prožité zimě u nás ve skleníku úspěšně obrůstá a slibuje být jednou z ozdob vzrostlejší části sbírky.

Ve indickém státu Goa se mu lidově říká Aseti a bývá občas uváděný jen s jedním –t- uprostřed druhového názvu. Literaturu nemám, budu se tedy držet tvaru, který z převážné části uvádí internet. Zde jsem se také dozvěděla, že se vyskytuje ve dvou varietách – arnottiana a subcostata. Costatus znamená žebrovitý, žebernatý, subcostatus je tedy něco polovičního. Ke které části rostliny se položebernatost vztahuje, netuším, tuhle varietu stejně nemám a třeba ani nikdy mít nebudu.

Náš F.arnottiana je velice zdařile pěstovaná bonsaj se sympaticky ztloustlou bází a přiznaným kořenovým systémem. Krátkých větví je několik, žádná z nich v zimě nezaschla, což se občas některým fíkusům v suchém stavu stává. Listy jsou srdčité, maličko zúžené a v současnosti přehnaně zbarvené do červena. Tím si rostlina říká o mírné přistínění, takže už pro ni vyhlížím nějaké místečko, chráněné před poledním sluncem. Možná se dostane do skupiny mexických Nolinaceae pod rozložitou třešní na naší zahradě, tam by měla rostlina slunce jen dopoledne. Určitě jí dělá dobře čerstvý vzduch, stejně jako většině dalších kolegyň z jiných rodů. V době vegetace jí dopřávám dostatek zálivky, obzvlášť po úplném olistění. Na podzim zálivku zmírním a nechám rostlinu shodit úplně listy. Přiznávám, že jsem z obavy před úplným zaschnutím dávala maličko vody i v zimě, ale jen při příslibu několika slunečných dní bez inverze. Těžko říct, jak by rostlina přežila při úplném vysazení vody a asi to raději nikdy nebudu zkoušet, abych osud nepokoušela až příliš.

Tento fíkus patří do podrodu Urostigma, kde najdeme další zajímavé kaudexní kousky (F.ilicina, F.petiolaris, F.glumosa, F.abutilifolia atd.). Už jen to je zárukou toho, že při mírně spartánských podmínkách ze semenáčku „vyroste“ docela vzhledná bonsaj, aniž bychom museli nějak radikálně zasahovat do příliš bujného růstu. Pěstitel, který tzv. pouštěl takto vzhledné rostliny, by mohl asi vyprávět… R.

Summary:

Description and experience with growing of Indian Ficus arnottiama from family Moraceae.

Fotografie 2:

1. Detail mladého listu (Detail of young leaf)

2. Rostlina na začátku sezóny (Plant in start of growing seassion)

3. Kaudex (Caudex)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

...

(Romča, 7. 6. 2008 8:42)

Radko, díky za článek, fíkus je nádherný a naprosto chápu Vaši slabost, já ji mám pro fíkusy(a dalších pár druhů ;o)) také. Teď mám dva od Luboše Hojného, Ficus glumosa a palmeri(jeden z nich jsem dostala jako bonus za objednávku) s hezkým kaudexem a netrpělivě čekám, až se olistí. Zatím nemáme skleník, tak mají trochu spartánské podmínky, tak snad to přežijí v poho a je fakt, že přes zimu jsem je občas taky trochu zalila.
Brno zdraví Lhotu, mějte se krásně, R a spol.