Jdi na obsah Jdi na menu
 


Euphorbia stellata

17. 8. 2007

                      Euphorbia stellata Willdenow


Obrazek

 

  

Fotografie 1:
1. Kaudex (Caudex)
2. Detail větve (Detail of branch)
3. Euphorbia stellata
..................................................


Abych vás jednou také potěšila nějakou kaudexní rostlinou, předhazuji k okouknutí jihoafrickou E.stellata. V přírodě roste v jihoafrické provincii Východní Kapsko. Je to téměř dokonalý sukulent s kaudexním kořenem a sukulentními větvemi. Ty vyrůstají růžicovitě z temene kaudexu a rozprostírají se paprskovitě do všech stran. Jsou mírně zploštělé, okraj je zprohýbaný, porostlý krátkými silnými trny. Dalo by se říct, že trny rostou na jakýchsi areolách na vrcholu jen maličko vystupujícího hrbolu. Uprostřed jednotlivých větví se objevuje světlejší plastická kresba, která dodává rostlině na dekorativnosti. Květy – jak už to u euforbií bývá – cyathia - vyrůstají v mezerách mezi areolami. Rostlina má samiččí i samčí květy v jednom; nejdříve se objevují blizny a po vystrčení semeníků teprve najdeme na stejném květu tyčinky. Nemůže tedy u květu dojít ke sprášení vlastním pylem, je k tomu třeba pyl z jiného květu. Semeník se vysunuje vždy, pokud však není květ sprášený, semeník zaniká. Opylený semeník se vyvěšuje směrem dolů a setrvává na rostlině až do uzrání semen. V této konečné fázi se semeník zvedne a vymrští hnědá kulatá semena daleko do okolí. K tomuto vymrštění potřebuje dostatek tepla, to znamená, že pokud rostlina nemá dostatek tepla, semena nedozrají, nebo zůstanou navždy uvězněná v seschlém semeníku. Můžete se pokusit je z obalu vyndat uměle, ale jde to špatně a nezřídka to končí jejich požkozením. V době květu je na této euforbii cyathií velký počet, takže když se vám poštěstí a dáte si záležet, sprášíte jich dost na to, aby se vám po čase podařilo alespoň část semen zachytit. Já na cyathia po zvednutí přidávám chomáč vaty a vždy nakonec nějaké semínko ulpí v této bílé pasti. Semenáčky přirůstají zpočátku velmi málo, už od ranného věku mají naznačený budoucí kaudex, který je v juvenilním věku ještě zelený. Kdo nemá na pěstování ze semen čas nebo podmínky, může se pokusit o řízkování: některá z větví se opatrně odřízne kousek od báze (pozor na jedovatý latex!), nastimuluje a zapíchne do písku s perlitem či pemzy. S trochou štěstí po čase vytvoří kořeny a později i novou rostlinu. Pahýl, který zbyl na původní rostlině zaschne, a pak ho jde opatrně z rostliny odlomit (nelámejte násilím, nebo rostlinu poškodíte).

Rostlinu sázejte do hodně propustného substrátu s velkým množstvím písku a drenáží na dně nádoby. Zalévejte opatrně, E.stellata jako téměř dokonalý sukulent nepotřebuje mnoho vody. Od podzimu do jara jí nedejte ani kapku vody, naprosto jí to nevadí, ba dá se říct, že vám bude jen a jen vděčná. Upadne do tak potřebného klidu a načerpá sílu na další sezónu. Když je nejhůř, zaschnou jí nejstarší listy, což leckdy není na závadu. Pokud už dnes poměrně běžnou E.stellata nemáte, snadno si jí seženete na některé ze sukulentních burz či výstav. Není to žádná miniatura, rozložené větve zaberou kus místa, ale obdivovatele kaudexů musí dostatečně potěšit. R.

 

Summary:

Description and experiences with growing South-African caudiciform Euphorbia stellata.

Fotografie 2:

1.- 3. Cyathia (Cyathias)

4. Semenáč (Seedling)

5. Kvetoucí rostlina (Flowering plant)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

stellata

(Alžběta Dašková, 28. 1. 2010 11:43)

Stellatu mám pořád na okně bez záclon kde svítí slunce světla má dostatek,vyzkouším vaší radu se zálivkou jednou za měsíc,dávala jsem jí trošku jednou týdně tedy špatně snad o ni nepřídu.
Děkuji za radu Alžděta

Zima

(Radka, 27. 1. 2010 15:15)

Větve se ztenčily kvůli nedostatku světla a zálivce v nevhodnou dobu. Od konce léta do jara, kdy je nedostatek světla by se rostlina neměla zalévat a měla by být na světlém chladnějším místě, kde je třeba kolem 10 - 12°C (pokud ji máte nad topením, dala bych udržovací zálivku- jen malou trošku vody asi tak jednou za měsíc) a měla by se nechat odpočinout. I v růstové sezóně by rostlina měla mít co nejvíce slunce (nejlépe jižní, jihozápadní okno hned u skla - i záclona ubírá světlo). Ani nevadí, když jí díky suchu zaschnou spodní větve, dají se pak opatrně ustřihnout. Nové větve na temeni nechte, zrovna tak bych nestříhala větve vytáhlé, ty se postupně vymění za nové.

Dotaz

(Alžběta, 27. 1. 2010 12:50)

Na mé Stellatě ze starých větví na konci vyrostli nové větve vlastně se prodlužují jsou světle zelené a slabé nemám je ostříhat?I z prostřed růžice rostou nové nechat nebo co s tím mám dělat prosím poradte mi.
Děkuji moc Alžběta

stellata

(Radka, 7. 7. 2009 15:22)

Já bych určitě vyndala rostlinu ze substrátu a provedla kontrolu kořenů. Pokud budou odhnilé (měkké a rozpadající se), může být hniloba i uvnitř kaudexu. Všechny shnilé kořeny odlámejte a uvidíte, zda tmavá hniloba jde i dovnitř rostliny (pozor na jedovatý latex - vemte si raději gumové rukavice). Pokud ano, musíte ji vydlabat. Pokud bude hniloba i v kaudexu, šlo by ještě zachránit jednotlivé větve odstřižením a následným zakořeněním třeba v bílém písku. Pokud budou kořeny zdravé, může být kaudex skutečně měkký kvůli vysušení. Rostlinu znovu zasaďte a za pár dnů zalejte. Naši E.stellata teď zalévám tak 1-2x za 14 dní podle počasí a vysychání.

stellata

(Alžběta, 7. 7. 2009 15:02)

Zjistila jsem že mé rostlině měkne kmen nebo hlíza nevím jak to nazvat moc málo jí zalévám není to tím? Děkuji